Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Απομονώθηκαν οι ρατσιστικές επιτροπές στο 6ο Κοινοτικό Συμβούλιο Αθήνας, παρά τη στήριξη τους από Μπογδάνο και Λυκούδη.

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Απομονώθηκαν οι ρατσιστικές επιτροπές στο 6ο Κοινοτικό Συμβούλιο Αθήνας,
παρά τη στήριξη τους από Μπογδάνο και Λυκούδη.


Κατά ψήφισαν οι έξι κοινοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Μπακογιάννη στο ψήφισμα, που κατατέθηκε στο 6ο Κοινοτικό Συμβούλιο Αθήνας, από τον κοινοτικό σύμβουλο της Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας με «θέμα Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στα ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα".

Την ίδια στιγμή, που ο Μητσοτάκης παριστάνει υποκριτικά από το Μαξίμου τον «συντονιστή» για τα ανήλικα προσφυγόπουλα, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στο 6ο κοινοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθήνας ψήφισε ΟΧΙ στο ψήφισμα (το κείμενο ακολουθεί παρακάτω) προκειμένου να καλύψει την ακροδεξιά της πτέρυγα, τη γνωστή «επιτροπή κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα». Πρόκειται για την επιτροπή που έβγαλε από τα σπλάχνα της μαχαιροβγάλτες, σαν την τελεσίδικα καταδικασμένη χρυσαυγίτισσα Σκορδέλη. ΥΠΕΡ τοποθετήθηκαν και ψήφισαν οι δύο κοινοτικοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στην Ανοιχτή Πόλη, η σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και ο σύμβουλος της Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας, ενώ οι δύο σύμβουλοι που πρόσκεινται στην παράταξη του Γερουλάνου «ένιψαν τας χείρας τους» ψηφίζοντας ΛΕΥΚΟ.

Η αίθουσα του 6ου Κοινοτικού Συμβουλίου, στην οδό Θήρας καθώς και η αυλή του χώρου γέμισε από τους πάνω από 50 κατοίκους, εκπαιδευτικούς, νέους και γονείς της περιοχής που ήρθαν να πούνε ΟΧΙ στο ρατσισμό, ότι είναι καλοδεχούμενα τα προσφυγόπουλα και ανεπιθύμητες οι ρατσιστικές «επιτροπές κατοίκων». Οι τελευταίοι, που έχουν το θράσος να παρουσιάζονται ως «εκπρόσωποι» ολόκληρων γειτονιών δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν ούτε 10 άτομα στην αποτυχημένη απόπειρα τους να ανοίξουν θέμα εναντίον των προσφυγόπουλων, με την «ερώτηση» που είχαν καταθέσει στο συμβούλιο, «απαιτώντας» μάλιστα να ενημερωθούν που θα ανοίξουν δομές φιλοξενίας, γιατί όπως έλεγαν τους «επιβαρύνουν».

Το λόγο μέσα στο συμβούλιο πήραν ανάμεσα σε άλλους η εκπρόσωπος της Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας που έχει πάρει απόφαση υποστήριξης για τα προσφυγόπουλα (ακολουθεί παρακάτω), εκπρόσωπος της τοπικής επιτροπής ΚΕΕΡΦΑ Πατήσια-Κυψέλη-Γαλάτσι, εκπρόσωπος από το Μυρμήγκι-Στέκι Αλληλεγγύης Κυψέλης, δημοτικοί σύμβουλοι της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα και της Ανοιχτής Πόλης, μέλη Ενώσεων Γονέων, γιατροί κ.α. ενώ έξω από την είσοδο του κτιρίου είχαν αναρτηθεί πανό, της Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας και της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής.

Στο αντίποδα, τους συμβούλους της παράταξης του Μπακογιάννη έσπευσε να υποστηρίξει, με την παρουσία της, η δημοτική σύμβουλος, Ινές Αγγελή-Λυκούδη, που πρωτοστάτησε στην αποτυχημένη προσπάθεια να μη λειτουργήσει το σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας. Επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Μπογδάνος, που εμφανίστηκε μαζί με τους φουσκωτούς του στο κοινοτικό συμβούλιο. Είχε ήδη δώσει πολιτική κάλυψη στις «επιτροπές αγανακτισμένων» με τη δήλωση «γιατί όχι στο ξερονήσι Λέβιθα οι πρόσφυγες;» (Αξιοποιώντας, βέβαια, και την εμπειρία του σαν πλυντήριο των νεοναζί και συγκεκριμένα του Μιχαλολιάκου, από τον οποίο είχε σπεύσει να πάρει και συνέντευξη στο παρελθόν).

Η μαζική παρουσία κατοίκων, σωματείων, εργαζομένων και νεολαίας της γειτονιάς στο 6ο κοινοτικό συμβούλιο ήταν μια παρακαταθήκη κόντρα στις απόπειρες των ακροδεξιών «επιτροπών αγανακτισμένων» να ξαναβγούν στο προσκήνιο αλλά και ενάντια σε όλες τις ρατσιστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.
Ήταν ταυτόχρονα ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή Αθήνας (εκπρόσωπος της οποίας μίλησε στο κοινοτικό συμβούλιο, λέγοντας ότι δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και σε κάθε περίπτωση απαιτεί να είναι «μέρος του σχεδιασμού») ότι το κίνημα αλληλεγγύης είναι εδώ, έτοιμο να απαιτήσει άσυλο, σχολεία, στέγη για τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και φυσικά τα παιδιά τους.



Ψήφισμα προς το 6ο Κοινοτικό Συμβούλιο Αθήνας

«Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στα ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Καλούμε τον Δήμο της Αθήνας να συμβάλει αποφασιστικά για την αξιοπρεπή
φιλοξενία και ένταξη τους στις γειτονιές της Αθήνας. Να διεκδικήσει  από
το κράτος την ανάπτυξη δημόσιων δομών πρόνοιας, με προσλήψεις μόνιμου
προσωπικού. Να εξασφαλίσει με την παρέμβαση του Συμβουλίου Ένταξης
Μεταναστών και Προσφύγων την εγγραφή όλων των παιδιών στα σχολεία, με
άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.
Αποκρούουμε τις μισαλλόδοξες κραυγές μίσους κατά της στέγασης προσφύγων στις γειτονιές μας αλλά και κατά της παροχής υπηρεσιών προς τα προσφυγόπουλα με κριτήρια ρατσιστικού αποκλεισμού.
Η Αθήνα είναι και θα παραμείνει πόλη αντιφασιστική, πόλη της αλληλεγγύης
και της ανθρωπιάς».

Νίκος Αλεξανδράτος, σύμβουλος 6ης κοινότητας  Δήμου Αθήνα

Ψήφισμα Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας

«ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ 6ο ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ

Καταδικάζουμε την απροκάλυπτη ρατσιστική παρέμβαση των “Επιτροπών Αγίου Παντελεήμονα, πλατείας Αμερικής και Βικτωρίας” στο 6ο Κοινοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθήνας, με στόχο την απαγόρευση της παρουσίας των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας. Η Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας δηλώνει ότι θα σταθεί απέναντι στην αναβίωση των ρατσιστικών επιθέσεων κατά των προσφύγων από την ακροδεξιά, με το προσωπείο των “επιτροπών αγανακτισμένων κατοίκων”. Αγωνιζόμαστε για την παροχή ίσων δυνατοτήτων και πρόσβαση σε υγεία και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, για ένταξη και ειρηνική συνύπαρξη με πρόσφυγες και μετανάστες».