Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Να συνεχιστεί η λειτουργία του Αυτοδιαχειριζόμενου πολιτιστικού χώρου στο Κτήμα Πάτμου και Καραβία

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Να συνεχιστεί η λειτουργία του Αυτοδιαχειριζόμενου πολιτιστικού χώρου στο Κτήμα Πάτμου και Καραβία
Σε αγώνα δρόμου για την σωτηρία ενός μοναδικού πνεύμονα πρασίνου και πολιτισμού, στο Κτήμα Πάτμου και Καραβία, βρίσκονται οι κάτοικοι των Πατησίων, που εδώ και τριάντα χρόνια το έχουν διασώσει από την τσιμεντοποίηση και την κατάρρευση. Και αυτό γιατί υπάρχει η απειλή για εκκένωση από την ΚΤΥΠ στις 25 Νοέμβρη.


Το κτίριο στο χώρο είναι διατηρητέο, η αυλή είναι υπέροχη με πλούσια δενδροφύτευση και όπως διαβεβαίωσαν οι αρμόδιο της ΚΤΥΠ δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για άλλες χρήσεις.
Στη συνεδρίαση του 5ου κοινοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθήνας, με μεγάλη παρουσία κατοίκων της περιοχής και των δημοτικών συμβούλων της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας Πέτρου Κωνσταντίνου και της Ανοιχτής Πόλης Δέσποινας Αλεβυζάκη, τέθηκε το ζήτημα και συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης.
Αποφάσισε ομόφωνα “υποστηρίζουμε την θέση του Δήμου της Αθήνας να διεκδικήσει το κτήμα Πάτμου και Καραβία από την ΚΤΥΠ άμεσα.”
Είχε προηγηθεί συνάντηση των κατοίκων με την διοίκηση της ΚΤΥΠ, τον διευθύνοντα κύριο Χαρωνίτη, ο οποίος αντικαταστάθηκε και τον Γενικό γραμματέα κύριο Πουλάκη, στην οποία παραβρέθηκε τόσο ο δημοτικός σύμβουλος Π.Κωνσταντίνου, όοσ και η επικεφαλής της Ανυπότακτης Αθήνας Αυγή Θεοδόση ενώ στην πολύωρη παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχε και ο Νάσος Ηλιόπουλος από την Ανοιχτή Πόλη. Στη συνάντηση οι αρμόδιοι εξήγησαν ότι το Κτήμα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί παρά μόνο ως χώρος πρασίνου και ότι αναμένου “κίνηση” από τον Δήμαρχο Αθήνας ανάλογη με το χώρο του πρώην εργοστασίου ΒΟΤΡΥΣ, όπου παραχωρήθηκε για χρήση κατόπιν αιτήματος. Για την ώρα δεν έχει υπάρξει επίσημα ένα τέτοιο βήμα. Γι αυτό και είναι σημαντική η έκφραση γνώμης από το 5ο κοινοτικό συμβούλιο στη κατεύθυνση , όχι της καταστολής με εκκένωση, αλλά της ανάδειξης της ανάγκης να λειτουργήσει ο χώρος ως ανάσα για την γειτονιά.
Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας καλεί την δημοτική αρχή Μπακογιάννη να στηρίξει τις πολύχρονες και ανιδιοτελείς προσπάθειες των ανθρώπων που διαχειρίστηκαν το χώρο και τον συντήρησαν με υποδειγματικό τρόπο διατηρώντας μια όαση πρασίνου και μετατρέποντας τον σε νησίδα πολιτισμού για την γειτονιά.
Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Αθανασία Κατσούλη, σύμβουλος 5ης δημοτικής κοινότητας Αθήνας
Ακολουθεί η πρόσκληση σε συνέντευξη τύπου της Κατάληψης Πάτμου και Καραβία
Συνέντευξη τύπου την Δευτέρα 25/11/2019 στις 12.00μμ
Κατάληψη Πάτμου και Καραβία
Η Κατάληψη Πάτμου & Καραβία, αποτελεί τη μακροβιότερη κατάληψη χώρου πρασίνου, λειτουργεί αδιάληπτα από τον Απρίλιο του 1989, όντας ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στα Πατήσια.
Οι συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο έθεσαν και συνεχίζουνν να θέτουν, δύο βασικούς στόχους.:
1. Τον αυτοδιαχειριζόμενο χαρακτήρα
2. Τον πολυπολιτιστικό χαρακτήρα
Καταφέραμε να χαρακτηριστεί το κτήριο διατηρητέο και ο περιβάλλοντας χώρος ως χώρος πρασίνου. Μέσα σε αυτό το χώρο πραγματοποιούνται αναρίθμητες πολιτιστικές και περιβαλλοντικές, εκδηλώσεις και αποτελεί τόπο συνάντησης και συνδιαμόρφωσης ποικίλλων, πολύμορφων και πολυδιάστατων κοινωνικών θεμάτων.
Στις 25/10/2019 η ΚΤΥΠ ΑΕ «θυμήθηκε» την αξιοποίηση του χώρου κοινοποιώντας μας εσωτερικό έγγραφο που ζητά την άμεση εκκένωση του με καταληκτική ημερομηνία τις 25/11/2019. Οι κάτοικοι που μετέχουμε στην αυτοδιαχείριση,και την αυτοοργάνωση του, έχουμε δώσει με την καθημερινή μας παρουσία αγώνες για τη διατήρηση του χώρου ως έχει (γιατί είναι χαρακτηριστικό και πολύ αξιόλογο δείγμα εξοχικής κατοικίας των αρχών του αιώνα, με ενδιαφέρουσα μορφολογική σύνθεση και ογκοπλαστική διάρθρωση).
Η παρέμβαση μας σήμαινε προσωπικό χρόνο, ενέργεια, δουλειά, οικονομική στήριξη και περιφρούρηση ώστε να είναι διαθέσιμος στην τοπική κοινωνία ως μία όαση στην έρημο των αντιξοοτήτων της μεγαλούπολης. Σε μία γειτονιά γεμάτη τσιμέντο η όαση αυτή αποτελεί αίτημα και απαίτηση των κατοίκων της περιοχής και δεν μπορεί να παραδοθεί σε αλλότριες χρήσεις. Η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση έρχεται σε αντίθεση με τυχόν μορφές αξιοποίησης που καταπατούν αυτή τη συνθήκη.
Απαιτούμε ο χώρος αυτός να παραμείνει ως έχει με τη διαχείρισή του στην ευθύνη των κατοίκων
Καλούμε στο χώρο σε συνέντευξη τύπου την Δευτέρα 25/11/2019 στις 12.00μμ.
Κατάληψη Πάτμου & Καραβία 

21 Νοεμβρίου