Κυριακή 31 Μαΐου 2020

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ “ΑΝΤΑΡΣIΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ” ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ COVID-19


ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ “ΑΝΤΑΡΣIΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ”
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ COVID-19

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, η οποία θα γίνει στο αμφιθέατρο του Αθήνα 984 στο Γκάζι, Πειραιώς 100, την Δευτέρα 1 Ιούνη στις 5μμ θα συζητηθεί ως 1ο θέμα: “ Συζήτηση-ενημέρωση με θέμα τη στήριξη του πολιτισμού και των Ανθρώπων της Τέχνης πολιτισμό στις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης”
Καλούμε τους εργάτες και τις εργάτριες της Τέχνης να παραβρεθούν για να ακουστεί η φωνή τους

Υπό το φως της πανδημίας όλοι οι κλάδοι της οικονομίας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες με τραγικό αποδέκτη των αποτελεσμάτων, τους εργαζόμενους τους. Δε θα μπορούσε να λείπει ο κλάδος του πολιτισμού, ο οποίος ήδη εδώ και μία σειρά ετών αντιμετώπιζε σωρεία προβλημάτων, τα οποία με αφορμή το lockdown, εντάθηκαν και έφεραν μεγαλύτερη αβεβαιότητα στον κόσμο της εργασίας. Χιλιάδες εργαζόμενοι του πολιτισμού (ηθοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, φωτιστές, ηχολήπτες κ.α.), βρίσκονται στον αέρα, ελλείψει καθολικής στήριξης, αλλά και της ανεργίας, η οποία φαίνεται πως στον κλάδο ήρθε για να μείνει για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, έλαβαν απευθείας μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων του πολιτισμού, η Ελλάδα επέλεξε να τους αφήσει για άλλη μία φορά στο περιθώριο. Ως εκ τούτου το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος διεκδικεί τα δικαιώματά του, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα κατά την περίοδο του κορονοϊού, αλλά και μακροπρόθεσμα, σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, με την επαναφορά του χώρου στην “κανονικότητα”, μια κανονικότητα που ακόμα και ως τέτοια ήταν ασφυκτική για τον κόσμο της εργασίας (απουσία συλλογικών συμβάσεων και επαγγελματικών δικαιωμάτων, ανύπαρκτοι μισθοί και μαύρη εργασία για την πλειοψηφία).
Υπό αυτό το πρίσμα, είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί σειρά δράσεων υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, οι οποίες αφενός θα εμπλουτίσουν πολιτιστικά την πόλη και αφετέρου θα προσφέρουν ουσιαστική στήριξη στους εργαζόμενους του πολιτισμού. Η Αθήνα όντας μία πόλη με παράδοση στον πολιτισμό, ο οποίος αποτελεί βασικό στοιχείο αναζήτησης των ντόπιων, αλλά και των επισκεπτών της, προσφέρει τη δυνατότητα για πληθώρα δράσεων σε εξωτερικούς χώρους, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια τόσο του κοινού, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων.
Ως “ΑΝΤΑΡΣΙΑ στις γειτονιές της Αθήνας” προτείνουμε δράσεις, υπό το πρίσμα της πραγματικής ανακούφισης των εργαζομένων του πολιτισμού, της προστασίας τους (όπως και του κοινού) από τον κορονοϊό, αλλά και των αξιοπρεπών όρων εργασίας που δικαιούνται. Ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια, αποδεικνύοντας την αξία που δίνει στον πολιτισμό και τους ανθρώπους του, καθώς και στους ίδιους τους πολίτες του. Στα πλαίσια των δράσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλοι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι πολιτισμού, με σκοπό να καλυφθούν οι καλλιτέχνες για όσο διαρκέσει η κρίση του κορονοϊού. Επιπλέον, προτείνεται να χρησιμοποιηθούν και ψηφιακά μέσα για τη δημιουργία ψηφιακού καλλιτεχνικού υλικού. Επιτροπή του Δήμου θα αξιολογήσει τις προτάσεις που θα κατατεθούν και οι οποίες θα αφορούν σε: θεατρικές παραστάσεις, θέατρο δρόμου, συναυλίες, παραστάσεις χορού κ.α.. Κάθε ομάδα θα καταθέτει προϋπολογισμό για την παραγωγή, μαζί με την καλλιτεχνική της πρόταση.

Ζητάμε:

  1. Δωρεάν διάθεση των χώρων του Δήμου, και αδελφοποιημένων Δήμων, μαζί με φωτισμό, ήχο, καθώς και χειριστή-τεχνικό
  2. Μισθό και ένσημα για όλους τους καλλιτέχνες-συμμετέχοντες στην εκάστοτε δράση
  3. Τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και των μέτρων πρόσληψης, όχι μόνο για το κοινό, αλλά και για τους εργαζόμενους (απολυμάνσεις των χώρων, δωρεάν διάθεση μασκών, γαντιών, αντισηπτικών κλπ.)
    4. Ζητάμε την άμεση καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ σε όλους τους εργάτες και εργάτριες Τέχνης χωρίς αποκλεισμούς
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΡΓΑΤΡΙΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ