Πέμπτη 14 Μαΐου 2020


 H Ανοιχτή Πόλη στέλνει μήνυμα της συναίνεσης στα σχέδια Μπακογιάννη για την καπιταλιστική ανάπλαση της Αθήνας
Αποχώρησε η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου 11/5. Ήταν μια παρωδία συζήτησης, ένας πραξικοπηματικός αποκλεισμός των κινημάτων της Αθήνας.

Το σχέδιο που παρουσίασε ο Μπακογιάννης για την “ανάπλαση” του κέντρου της Αθήνας με κριτήριο τα συμφέροντα των βαρώνων της τουριστικής ανάπτυξης, με πλήρη υπονόμευση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και των φτωχών κατοίκων της πόλης, είναι αδιανόητο ότι αποτέλεσε πεδίο συναίνεσης για τις δυνάμεις της Ανοιχτής Πόλης, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αφού η Ανοιχτή Πόλη αποδέχτηκε τη διεξαγωγή συζήτησης στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με απουσία του επικεφαλής της Νάσου Ηλιόπουλου (λόγω ασθένειας), μετά την άρνηση του Μπακογιάννη να αναβάλει την συνεδρίαση για τρεις μέρες, επιδόθηκε σε ένα συναινετικό χορό άνευ προηγουμένου, γυρνώντας την πλάτη στα σωματεία, τα κινήματα, τις συλλογικότητες της πόλης και τις άλλες παρατάξεις της αριστεράς.
Ήταν μια αντιδημοκρατική, πραξικοπηματική συνεδρίαση, από την οποία αποκλείστηκε ο κόσμος που δίνει μάχες στις γειτονιές για να σώσει τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο: το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, τον Ποδονίφτη, τον Ιλισσό, του Φιλοπάππου, την Ακαδημία Πλάτωνος. Απέκλεισαν και τους μικρομαγαζάτορες και επαγγελματίες που επιβιώνουν απέναντι στα μεγαθήρια των Μολ στις παρυφές των νέων ξενοδοχείων του κέντρου.
Το κίνημα που τάχθηκε κατά του περιβαλλοντοκτόνου νόμου του Μητσοτάκη φιμώθηκε πλήρως. Πρώτα, πρότειναν την αναβολή του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, στις 4/5, για το νόμο και μια βδομάδα μετά συναινούν με τον Δήμαρχο, που στήριξε όλες τις επιλογές για αλλαγές χρήσης γης στο νόμο, ώστε να ξεκινήσει το πάρτυ των κερδοσκόπων του real estate, της τουριστικής βιομηχανίας και του AirΒΝΒ.
Αντί για αντιπαράθεση, ήρθε η συναίνεση και η υποταγή σε ένα σχεδιασμό τουριστικοποίησης της πόλης.
Η αλήθεια είναι ότι στο σχέδιο αυτό η Ανοιχτή Πόλη αναγνώρισε τη συνέχεια των επιλογών του Μπελαβίλα και της Ανάπλασης ΑΕ. Προτείνει τη ρεαλιστική προσαρμογή στην πράσινη ανάπτυξη του Μητσοτακέικου αντί να προχωρήσει σε αυτοκριτική για τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησαν σε στήριξη των πολιτικών παράδοσης του Ελληνικού σε “επενδυτές” των καζίνο και των δασών της Χαλικιδικής στις πολυεθνικές εξορύξεων χρυσού.
Ο Δήμος της Αθήνας και η πολιτική Μπακογιάννη είναι κέντρο των καταστροφικών επιλογών ανάπτυξης-ανάπλασης. Δυστυχώς, η Ανοιχτή Πόλη και η παράταξη Αθήνα Είσαι Εσυ του Παύλου Γερουλάνου συμμετέχουν με εκπροσώπους τους στην νέα εταιρία Ανάπλασης με πρόεδρο τον Μπακογιάννη!
Είναι καιρός, να γυρίσουμε την πλάτη στη χρεοκοπημένη συνταγή “ρεαλιστικής” αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Στις επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των δεξιών Δημάρχων, απαντάμε με την μαχητική δράση των εργαζόμενων και της νεολαίας και όχι με παζάρια κορυφής και παιχνίδια συμμετοχής στη διαχείριση της κρίσης.
Να στηρίξουμε την εργατική διέξοδο από την πανδημία και την κρίση: Σύγκρουση με τα συμφέροντα των καπιταλιστών, των μεγαλοξενοδόχων, των εταιριών μεταφορών και εξορύξεων που καταστρέφουν το περιβάλλον απαιτώντας τη διαγραφή του χρέους και να δοθούν λεφτά για τις εργατογειτονιές, για σχολεία, πάρκα, παιδικές χαρές, νοσοκομεία και κοινωνικές δομές για άστεγους, πρόσφυγες και άνεργους- Εργατικός έλεγχος στους χώρους δουλειάς και σπουδών- Διαγραφή του χρέους.

Σας καλούμε να συσπειρωθείτε για να δώσουμε μαζί τη μάχη για την εναλλακτική των από τα κάτω. Να μαζικοποιήσουμε τους αγώνες στις γειτονιές και στο κέντρο για να μπουν οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη, να δυναμώσουμε τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, των καλλιτεχνών, των προσφύγων και των μεταναστών, των νέων ενάντια στις πολιτικές “νόμου και τάξης” στις πλατείες και των κινημάτων για το περιβάλλον. Να χτίσουμε ένα κίνημα ανατροπής της κυβέρνησης για να ανοίγει ο δρόμος για να μπουν οι ανθρώπινες ανάγκες πάνω από τα κέρδη τους!
Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας σας καλεί να δώσουμε μαζί αυτήν τη μάχη!

Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας
 · 11 Μαΐου