Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Αποτυχημένη απόπειρα της Δημοτικής Αστυνομίας να απαγορεύσει το άνοιγμα των πάγκων των χειροτεχνών στο Θησείο.

Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας
Αποτυχημένη απόπειρα της Δημοτικής Αστυνομίας να απαγορεύσει το άνοιγμα των πάγκων των χειροτεχνών στο Θησείο.
Επιστρέφουν στην εργασία τους οι χειροτέχνες στο Θησείο και στους δρόμους της Αθήνας, μετά από απόφαση της μαζικής γενικής συνέλευσης τους.
Σήμερα το πρωί, στις 10πμ, όταν οι χειροτέχνες εμφανίστηκαν με τους πάγκους τους στο Θησείο, κλιμάκιο της Δημοτικής Αστυνομίας της Αθήνας με μηχανές και βανάκι έφτασε στο χώρο και τους κάλεσαν να αποχωρήσουν, διαφορετικά θα τους καταλόγιζαν πρόστιμα των 5000 ευρώ για παραβίαση των μέτρων προφύλαξης για τον κορονοϊό!!!


Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα, καταλόγισαν πρόστιμο 5000 σε μια μητέρα χωρισμένη, με γονείς με βαριές ασθένειες, η οποία βγήκε κυριολεκτικά για να μαζέψει χρήματα για να αγοράσει τα φάρμακα τους! Ενώ ο Μπακογιάννης αρνήθηκε να πάρει πρωτοβουλία ώστε οι χειροτέχνες να ενταχθούν στις κατηγορίες επιδοτήσεων λόγω πανδημίας και να πάρουν 800 ευρώ.
Η επιτροπή των χειροτεχνών ενημέρωσε το κλιμάκιο της Δημοτικής Αστυνομίας ότι οι χειροτέχνες πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, θα παραμείνουν στο χώρο με τους πάγκους κλειστούς και αντιπροσωπεία θα μεταβεί για να συναντήσει την δημοτική αρχή.
Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, με τον σύμβουλο της, Πέτρο Κωνσταντίνου παρενέβη για να αποτραπεί η κατασταλτική επιχείρηση του Δήμου Αθήνας και της ΕΛΑΣ (η οποία προσήλθε με στελέχη της στο Θησείο) και να σταματήσουν οι απειλές προστίμων.
Αμέσως μετά, μαζικοποιήθηκε η κινητοποίηση με τη συμμετοχή των χειροτεχνών από όλη την Αθήνα, αναγκάζοντας τον Δήμο να αποσύρει την Δημοτική Αστυνομία από το χώρο.
Η αντιπροσωπεία συνάντησε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Βασίλη Κορομάντζο, ο οποίος τους ανακοίνωσε ότι μπορούν να ανοίξουν από αύριο και ότι έχει ζητήσει από την κυβέρνηση αλλαγή του νομικού καθεστώτος για το επάγγελμα τους.
Η συνέλευση των χειροτεχνών έγινε σε ατμόσφαιρα αυτοπεποίθησης και νίκης. Μπήκαν προτάσεις για κοινή δράση με τους εργαζομένους που παλεύουν, όπως οι καλλιτέχνες από ομάδα χειροτεχνών που συμμετείχε στη σημερινή συγκέντρωση των καλλιτεχνών στο ΥΠΠΟ.
Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας ενημέρωσε τη συνέλευση για τα σχέδια ανάπλασης του Μπακογιάννη με το “Μεγάλο Περίπατο” που αποκλείει τους χειροτέχνες από πολλούς πεζόδρομους, όπως την Αποστόλου Παύλου και για την τουριστικοποίηση της πόλης.
Καλούμε τους χειροτέχνες να κλείσουν τα αυτιά τους σε ψεύτικες υποσχέσεις για διασφάλιση της εργασίας τους, μέσω του σχεδίου αφανισμού τους που προωθεί το ΥΠΠΟ και ο Δήμος της Αθήνας, το οποίο τους μετακινεί στο τυφλό μέρος της Ερμού, μακριά από την Αποστόλου Παύλου. Να παραμείνουν στις θέσεις που βρίσκονται εδώ και δώδεκα χρόνια όπου και εξασφαλίζουν ένα μεροκάματο.