Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Τραπεζοκαθίσματα: ήταν στραβό το κλίμα, με τη ρύθμιση Θεοδωρικάκου θα το φάει και ο γάιδαρος

Τραπεζοκαθίσματα: ήταν στραβό το κλίμα, με τη ρύθμιση Θεοδωρικάκου θα το φάει και ο γάιδαρος

Η ρύθμιση που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με την οποία τα τραπεζοκαθίσματα επεκτείνονται σε κάθε κοινόχρηστο χώρο αγνοεί ότι στις πόλεις και τις γειτονιές μένουν κάτοικοι ενώ στις επιχειρήσεις υπάρχουν εργαζόμενοι και όχι μόνο εργοδότες που κυνηγούν το κέρδος.
Η πανδημία έχει αναδείξει ανάγλυφα την χρεοκοπία του ίδιου του συστήματος που με την περιβαλλοντική καταστροφή των δασών, την ανάπτυξη της βιομηχανικής κτηνοτροφίας και της βιομηχανίας τροφίμων, οδήγησε στην ανάπτυξη και την εξάπλωση της ασθένειας μεταφέροντας ανεμπόδιστα τον ιό από τα ζώα στους ανθρώπους και οδηγώντας σε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και στην καραντίνα ως μόνη λύση.
Ο νεοφιλελευθερισμός με τις περικοπές στην δημόσια υγεία υπονόμευσε την υγειονομική ασπίδα του πληθυσμού αφού η συρρίκνωση της δεν επέτρεπε την ανάπτυξη ΜΕΘ. Η έρευνα στα χέρια μεγάλων εταιριών φαρμάκου είναι δέσμια των συμφερόντων επιχειρηματιών που έχουν πεδίο επενδύσεων και κέρδους τόσο στην γεωργία με παραγωγή παρασιτοκτόνων όσο και στην παραγωγή εμβολίων( πχ MONSANTO).
H έξοδος από την πανδημία κουβαλάει μαζί το βάρος της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης που είχε εξελιχθεί πριν την έκρηξη της και επιταχύνθηκε απότομα οδηγώντας σε μαζική ανεργία. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τις περικοπές μισθών και συντάξεων όπως και των κοινωνικών δαπανών.
Τώρα, οι κυβερνήσεις χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown με τρόπους διαφύλαξης των κερδών αλλά αγνοούν τις ανάγκες των εργαζόμενων. Για παράδειγμα ο τουρισμός μπαίνει σε επανεκκίνηση με τα αεροπλάνα να είναι γεμάτα και χωρίς αποστάσεις των επιβατών, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πλημμυρισμένα με μασκοφόρους επιβάτες χωρίς αποστάσεις.
Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εφαρμόζεται λύση που επιτείνει σε ακραία βαθμό τον εκτοπισμό των πληθυσμών από τους κοινόχρηστους χώρους και την χωρίς όρια μετατροπή τους σε χώρους πλήρους εμπορευματοποίησης.
Επιτρέπει το 1,50 μέτρο διάδρομος στα πεζοδρόμια την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών, όταν μάλιστα στην πράξη καταστρατηγείται; Αυτό το μέτρο ήδη είχε καταπατηθεί τώρα με την επισημοποίηση του θα το αγνοούν ευκολότερα τα καταστήματα. Θα μεταφερθεί και στους πεζόδρομους, όπου σήμερα ισχύει τα 3,50 μέτρα, ώστε να τηρούνται ζητήματα πυρασφάλειας; Ήδη σε περιοχές όπως το Κολωνάκι αυτά είχαν καταστρατηγηθεί προ πανδημίας...
Δεν είναι συμβατή η εξασφάλιση της βιώσιμης κινητικότητας και της απρόσκοπτης μετακίνησης των πεζών με τέτοια μέτρα στους ήδη δεινοπαθούντες πληθυσμούς των ατόμων με αναπηρία, στους τυφλούς, στις μητέρες που μεταφέρουν τα παιδιά τους με καροτσάκια.
Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση στους πεζόδρομους η και η ανάπτυξη τους με προσωρινή διαμόρφωση οδών σε πεζόδρομους, χωρίς κυκλοφοριακές μελέτες, αγνοεί σημαντικά ζητήματα ασφάλειας από τις πυρκαγιές. Από που θα περάσουν τα βαρέως τύπου οχήματα της Πυροσβεστικής και οι γερανοί σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς;
Η εξάπλωση των τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και μεγάλους πεζόδρομους χωρίς περιορισμούς ξεχνά επιδεικτικά ότι οι κοινόχρηστοι αυτοί χώροι στις γειτονιές είναι χώροι για παιδικό παιχνίδι, για βόλτα ακόμη και για να κάθονται οι φτωχότεροι με ένα ποτό στα χέρια τα καλοκαίρια.
Θα βάλουν λοιπόν τραπεζοκαθίσματα σε όλη την Πλατεία Κυψέλης και στους πεζόδρομους της Φωκίωνος, στα σημεία δηλαδή που παίζουν εκατοντάδες παιδιά η περπατάνε ηλικιωμένοι για μια ανάσα στους καύσωνες του καλοκαιριού; Θα τα απλώσουν μέχρι τις πόρτες των σπιτιών με την μουσική να παίζει μέχρι αργά;
Πόσο παίρνει υπόψη της αυτή η ρύθμιση ότι στη πράξη η έλλειψη σεβασμού στις κανονιστικές διατάξεις ήταν καθεστώς και νόμος υπέρ άνω όλων μιας μερίδας μαφιόζικου κεφαλαίου της πόλης επιχειρηματιών που έχουν δικούς τους νόμους; Κάποιοι πέριξ της Ακροπόλεως έχουν ήδη επεκτείνει το ζωτικό χώρο των τραπεζοκαθισμάτων ρίχνοντας ακόμη και τσιμέντο στην Αποστόλου Παύλου ενώ την ίδια ώρα η υπουργός Πολιτισμού και ο Δήμαρχος Αθήνας σχεδιάζουν τον εκτοπισμό των χειροτεχνών από την περιοχή όπου εξασφαλίζουν ένα μεροκάματο.
Αν η κυβέρνηση ήθελε να αποτρέψει την άνοδο της ανεργίας στην εστίαση θα έπρεπε να απαγορεύσει τις απολύσεις και να επιβάλει την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων των εργαζόμενων και όχι να τις μετατρέπει σε λάστιχο χτυπώντας το εισόδημα και ανοίγοντας το δρόμο για μαζικές απολύσεις.
Η τουριστικοποίηση είχε ήδη δείξει τις καταστροφικές συνέπειες της πάνω στους εργαζόμενους στο κλάδο και στους κατοίκους που είδαν τα νοίκια να εκτινάσσονται στα ύψη για χάριν της; AirBNB και των μεγάλων συμφερόντων. Η υποταγή στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση τραπεζοκαθισμάτων είχε μετατρέψει τη ζωή σε κόλαση σε χιλιάδες κατοίκους. Η εξόντωση του μικρομάγαζου ήταν ξεκινημένη πριν από την πανδημία προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών και της εστίασης και του τουρισμού. Έτσι και αλλιώς τα τέλη παρεπιδημούντων των ξενοδοχείων σε ελάχιστο βαθμό καταβάλλονταν ενώ τα δημοτικά τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα είχαν μειωθεί ηδη την προηγούμενη δεκαετία.
Άραγε η προτεινόμενη μείωση των δημοτικών τελών για όσους δεν μπορούν να επεκτείνουν τα τραπεζοκαθίσματα, πώς θα αναπληρωθεί από τους Δήμους, αν όχι με μεγαλύτερο χαράτσι των δημοτών και υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών; Θα καταβάλει το κράτος όσα οφείλει στους Δήμους η θα τους οδηγήσει σε μεγαλύτερο δανεισμό με ωφελημένους τους μεγαλοεπιχειρηματίες;
η επι της ουσία κατάργηση των τοπικών κανονιστικών διατάξεων των Δήμων ανοίγει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση των χρήσεων γης και την ανεξέλεγκτη εισβολής σε περιοχές κατοικίας η σε βάρος των ελεύθερων χώρων και του πράσινου.
Ο κόσμος έχει ανάγκη την έξοδο από το σπίτι, την διασκέδαση και την εστίαση αλλά η εμπορευματοποίηση του κοινόχρηστου χώρου δεν είναι η λύση. Άλλωστε αν επιβληθούν οι μαζικές απολύσεις οι πρώτοι που θα θιχτούν είναι αυτά τα καταστήματα και ιδιαίτερα τα μικρά αφού ο κόσμος θα αναγκαστεί να περιορίσει ακόμη περισσότερους τις εξόδους
Η εναλλακτική λύση στη κρίση και την πανδημία δεν θα έρθει με την αναστύλωση ενός συστήματος που υποτάσσει τα πάντα στη λογική του κέρδους αλλά με τους εργαζόμενους μπροστά για να μπουν οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους. Η ανάπτυξη ενός δικτύου δημοτικών καταστημάτων με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και των ελεύθερων χώρων, όχι με στόχο την τουριστικοποίηση είναι διέξοδος. Όσο, η διατροφή και η διασκέδαση μετατρέπονται σε εμπόρευμα τόσο υπονομεύονται η υγεία και η ανθρώπινη ζωή στις πόλεις και τις γειτονιές.
Λέμε λοιπόν ένα ξεκάθαρο ΌΧΙ στον εκτοπισμό των πληθυσμό και την εμπορευματοποίηση των κοινόχρηστων χώρων με την άλωση τους από τα τραπεζοκαθίσματα.

Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας