Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Ασυναρτησία και τσαρλατανισμοί Κικίλια-Κεραμέως για επιλεκτικό κλείσιμο σχολείων λόγω κορονοϊού

Ασυναρτησία και τσαρλατανισμοί Κικίλια-Κεραμέως για επιλεκτικό κλείσιμο σχολείων λόγω κορονοϊού

Αναστάτωση και πανικό σπέρνουν τα πρόχειρα μέτρα επιλεκτικού κλεισίματος σχολείων σε Αθήνα, Πειραιά και άλλα μέρη της χώρας σε εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές. Ο Μπακογιάννης βρίσκεται στη νιρβάνα των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων χώρων πρασίνου, του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου.
Προφανώς ο Κικίλιας και η Κεραμέως δεν συμβουλεύτηκαν κανένα φορέα της εκπαιδευτικής κοινότητας όταν αποφάσισαν να αναστείλουν την λειτουργία πχ του Καλλιτεχνικού ώστε να απολυμανθούν οι χώροι με την υπόνοια ότι πιθανά κάποιοι μαθητές να ήρθαν σε επαφή με ασθενείς με κορονοϊού. Αλήθεια το συστεγαζόμενο και μεγαλύτερο σε όγκο μαθητών Μουσικό Σχολείο του οποίου οι αίθουσες βρίσκονται σε κοινό διάδρομο θα λειτουργούν ομαλά με τους μαθητές να παρακολουθούν τα συνεργεία απολύμανσης να κάνουν την δουλειά τους;
Και δεν είναι η μόνη περίπτωση συστεγασμένων όπου ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας τους ενός εκ των δύο: το 1ο και 2ο ΓΕΛ και το 1ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου κλείνουν αλλά όχι το 1ο και 2ο ΓΕΛ που συστεγάζονται και όλα μαζί βρίσκονται στη Γκράβα δηλ το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της Ελλάδας.

Και βέβαια μη θίξει η κυβέρνηση την ιδιωτική πρωτοβουλία με κλείσιμο των φροντιστηρίων όπου πηγαίνουν μαθητές από διαφορετικά σχολεία
Είναι ένα μικρό δείγμα της ανευθυνότητας της κυβέρνησης που ρημάζει το δημόσιο σύστημα υγείας, την μόνη ασπίδα υπεράσπισης του πληθυσμού από κίνδυνο επιδημίας και πανδημίας. Στα μέτρα περιορισμού επικρατεί η λογική της μη διατάραξης της ομαλής πορείας της οικονομίας, μη αναγκαστούν να δώσουν άδειες στους εργαζόμενους χωρίς περικοπή μισθών.
Είναι ώρα το εργατικό κίνημα να αναλάβει πρωτοβουλίες για να επιβάλει στην κυβέρνηση της ΝΔ τις προσλήψεις χιλιάδων εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα υγείας απέναντι στις γελοιότητες Κικίλια και Χρυσοχοϊδη που απειλούσαν με συλλήψεις τους καρναβαλιστές της Πάτρας.
Τώρα προσλήψεις 2000 εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία, όπως ζητάει η ΠΟΕΔΗΝ, για να λειτουργήσουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που έκλεισαν ο περικοπές των μνημονίων.
Η αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού απαιτεί να προστατευθεί ο πληθυσμός με μέτρα αναβάθμισης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αναβάθμισης των υπηρεσιών καθαριότητας. Είναι δυνατόν η αδιαφορία να φτάνει να είναι απλήρωτες ακόμη οι σχολικές καθαρίστριες το τελευταίο δίμηνο; Προσλήψεις και μονιμοποιήσεις χρειάζονται εδώ και τώρα.
Στην πραγματικότητα η εξάπλωση των επιδημιών και η απειλή να μετατραπούν σε πανδημίες είναι δεμένες με το ίδιο τον καπιταλισμό, όπου η αναζήτηση αχαλίνωτου κέρδους έχει μετατρέψει την βιομηχανία τροφίμων σε τροφοδότη της ανάπτυξης τους. Η εκμετάλλευση με μαζικούς βιομηχανικούς όρους ζώων για την διατροφή των ανθρώπων, ακόμη και εξωτικών ειδών χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους, έχουν μετατρέψει την υπερεκμετάλλευση της φύσης σε βόμβα για την υγεία όλων, σε συνθήκες όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι συνωστίζονται σε πόλεις. Η κατάρρευση του κράτους πρόνοιας με τις ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου συστήματος, αυτή η άθλια νεοφιλελεύθερη συνταγή που υπηρετεί πιστά η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια φονική πολιτική εξόντωσης των φτωχών.
Αντί να σπαταλάει εκατομμύρια για ρατσιστική αστυνόμευση και πολέμους κατά των μεταναστών ας δώσει τα λεφτά στα νοσοκομεία για μαζικές προσλήψεις και στους Δήμους για να έχουν τα σχολεία καθαρά και ασφαλή για όλους.
Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας
9/3/2020