Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Κρατικοποίηση του Γηροκομείου Αθηνών - Να μη γίνει το Γηροκομείο της Αθήνας «σφαγείο» ηλικιωμένων. Αγώνας για να σώσουμε ζωές!


Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας
blog: https://antarsiageitoniesathinas.blogspot.com/
FB: https://www.facebook.com/antarsiageitoniesathinas/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
30/3/20

ΘΕΜΑ:

 Κρατικοποίηση του Γηροκομείου Αθηνών - Να μη γίνει το Γηροκομείο της Αθήνας «σφαγείο» ηλικιωμένων. Αγώνας για να σώσουμε ζωές!

Παρέμβαση και διαδικτυακή σύνδεση της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας (Παρασκευή 3/4, 6μμ, . Συνδεθείτε στο blog και το FB

Το Γηροκομείο της Αθήνας, το μεγαλύτερο της πρωτεύουσας και ένα από τα μεγαλύτερα σε όλα τα Βαλκάνια βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης. Οι εικόνες που έρχονται από την Ιταλία και την Ισπανία με τους εκατοντάδες νεκρούς ηλικιωμένους μέσα στα γηροκομεία-«σφαγεία» προειδοποιούν για το τι μπορεί να συμβεί και εδώ εν καιρώ πανδημίας.
Η έκκληση για βοήθεια, που απεύθυνε η διοίκηση του ιδρύματος την εβδομάδα που μας πέρασε, ζητώντας αντισηπτικά, μάσκες, πετρέλαιο,  πάνες, σεντόνια και καθαριστικά, είναι η ατράνταχτη απόδειξη της απόλυτης αποτυχίας λειτουργίας μιας πολύτιμης δομής προς όφελος των τροφίμων της και της κοινωνίας. Είναι βέβαια περίεργο ότι κάνει έκκληση για τρόφιμα όταν το Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας παρέχει ζεστό φαγητό ανελλιπώς στους ανθρώπους που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο εδώ και πολλά χρόνια.

Η σημερινή διοίκηση, όπως και όλες οι προηγούμενες τα τελευταία χρόνια έφτασαν ένα ίδρυμα με μεγάλη ιστορία στα πρόθυρα της κατάρρευσης λειτουργώντας με βάση την αγορά γης, τις πωλήσεις της περιουσίας του Ιδρύματος και όχι τις ανάγκες των ηλικιωμένων ανθρώπων. Σαν Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας για χρόνια προειδοποιούμε για την καταστροφική διαχείριση της λειτουργίας του Γηροκομείου της Αθήνας. 

Παρά τα τεράστια, για περιόδους κρίσης, τροφεία που πληρώνουν οι ηλικιωμένοι που ζουν στο Γηροκομείο (μέχρι και 900 ευρώ το μήνα) η τωρινή διοίκηση συνεχίζει στα βήματα της διαχείρισης που το οδήγησε σε οικονομική κατάρρευση. Τα αποτελέσματα της διοικητικής ανικανότητας είναι ορατά όχι μόνο στις συνθήκες ζωής των ηλικιωμένων αλλά και στις εργασιακές σχέσεις που αντιμετωπίζει το προσωπικό του ιδρύματος. Χρόνια τώρα οι απολύσεις και οι απληρωσιές είναι καθημερινότητα για τον κόσμο που εργάζεται στο ίδρυμα.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των τροφίμων μειώνεται συνεχώς. Από τις 9 πτέρυγες που υπάρχουν στο Γηροκομείο Αθηνών λειτουργούν μόνο 3 και φιλοξενούνται περίπου 140 ηλικιωμένοι ενώ πριν 14 χρόνια ήταν περίπου 450. Με την επαναλειτουργία των κλειστών κτιρίων μπορούν να στεγαστούν 700 ηλικιωμένοι.
Ταυτόχρονα είναι απαραίτητη η επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που απολύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Mε την πλήρη επαναλειτουργία των μαγειρείων μπορεί να βοηθηθεί ο Δήμος Αθηναίων ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σίτισης των άστεγων και οικονομικά ανήμπορων συνανθρώπων μας καθώς υπάρχει δυνατότητα για παραγωγή 5000 μερίδων φαγητού ημερησίως.

Ο φαύλος κύκλος της καταστροφικής διαχείρισης του Γηροκομείου της Αθήνας μπορεί να σπάσει μόνο αν το ίδρυμα περάσει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ στο δημόσιο με τον έλεγχο των ίδιων των εργαζόμενων, πριν αρχίσουμε να θρηνούμε θύματα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν όλα τα κτήρια του ιδρύματος και με κοινωνικά κριτήρια να στεγαστούν στο γηροκομείο εκατοντάδες ηλικιωμένοι που έχουν ανάγκη και δεν έχουν χρήματα και το Γηροκομείο της Αθήνας να ενταχθεί ΤΩΡΑ στο δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας.
Σαν Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας καλούμε όλα τα σωματεία της περιοχής, τα σωματεία των εργαζόμενων στα πολλά νοσοκομεία που βρίσκονται γύρω από το Γηροκομείο, τα σωματεία των εργαζόμενων στο Δήμο της Αθήνας αλλά και τους όμορους δήμους, τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζόμενων που ζουν σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους φορείς της περιοχής να διεκδικήσουν την κρατικοποίηση του Γηροκομείου της Αθήνας κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων ΤΩΡΑ, πριν είναι πολύ αργά.
Αγωνιζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια στο πλευρό των εργαζόμενων και του κόσμου της περιοχής για να σωθεί ένα ίδρυμα πολύτιμο, για να υπάρχει φροντίδα σε γέροντες και γερόντισσες σε μία περίοδο που σφαγιάζεται  το κοινωνικό κράτος. Μάλιστα ο δημοτικός σύμβουλος της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου αντιμετωπίζει δικαστική δίωξη από τις δοτές διοικήσεις του Ιδρύματος μαζί με τους Ν.Σοφιανό, Ε.Πορτάλιου και Σ.Αγγελίδου. Έκπτωτα και υπόδικα στελέχη της διοίκησης συνεχίζουν να κάνουν κουμάντο στη λειτουργία του ιδρύματος οδηγώντας το στη σημερινή επικίνδυνη και καταστροφική κατάσταση. Είναι αδιανόητο η φροντίδα της τρίτης ηλικίας να μείνει στα χέρια των ίδιων «φιλανθρωπικών ιδρυμάτων» που την οδήγησαν στην συρρίκνωση και την υποβάθμιση.
 Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιεί η τωρινή διορισμένη προσωρινή διοίκηση την πανδημία για να ανακτηθεί η χαμένη αξιοπιστία στελεχών που εμπλέκονται σε δίκες για κακουργηματικές και άλλες πράξεις χρησιμοποιώντας μεθόδους που απαξιώνουν τηυν συμβολή του Δημοτικού Βρεφοκομείου στην εύρυθμη λειτουργία του Γηροκομείο Αθηνών.

Μέσα στις συνθήκες της πανδημίας η αλληλεγγύη μας είναι το όπλο στον αγώνα για να σώσουμε ζωές. Οι εικόνες που έρχονται από την Ισπανία και την Ιταλία και οι φωνές των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, και όλων των ευπαθών ομάδων, που ζητάνε στήριξη και βοήθεια στις δύσκολες στιγμές της πανδημίας ας γίνουν το έναυσμα για να διεκδικήσουμε δημόσιες παροχές υγείας και πρόνοιας για όλους.