Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Οκτώ μέτρα απάντηση στην κυβέρνηση των περικοπών στην δημόσια υγεία, ένοχη για την εξάπλωση του κορονοϊού

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Οκτώ μέτρα απάντηση στην κυβέρνηση των περικοπών στην δημόσια υγεία, ένοχη για την εξάπλωση του κορονοϊού 


Η κρίση του κορονοϊού είναι κρίση του καπιταλισμού που οι άρχουσες τάξεις και οι κυβερνήσεις τους μεταφέρουν στις πλάτες του φτωχού κόσμου τις συνέπειες της, με θανάτους και στέρηση δικαιωμάτων.
Οι ιώσεις μετατρέπονται σε επιδημίες και πανδημίες με μοχλό την ίδια την βιομηχανική παραγωγή κρέατος που στηρίζεται στην αποψίλωση των δασών, την εντατική αναπαραγωγή ζώων σε συνθήκες εγκλεισμού, στην εύκολη μεταφορά των ιών από τα ζώα στους ανθρώπους, στην αναζήτηση σε ακόμη πιο εξωτικά δάση ζώων για να μπουν στην διατροφική αλυσίδα χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους.
Όμως, ο νεοφιλελευθερισμός με τις ιδιωτικοποιήσεις στο κράτος πρόνοιας και το δημόσια σύστημα υγείας έχει αφαιρέσει την ασπίδα παροχής υγείας σε εκατομμύρια φτωχούς ανθρώπους.
Γι αυτο και η μαζική καραντίνα, ο αποκλεισμός πόλεων και χωρών, η αναστολή των λειτουργιών των σχολείων, των επιχειρήσεων και των δημόσιων εκδηλώσεων εμφανίζονται ως “σχέδιο ανακοπής της εξάπλωσης του κορονοιού” ενώ αποτελούν την ομολογία αποτυχίας του συστήματος με επίκληση της “ατομικής ευθύνης” για να αποφευχθεί η εξάπλωση.


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παριστάνει ότι έχει σχέδιο την ώρα που συνεχίζει τις επιθέσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας ενώ ταυτόχρονα ξεδιπλώνει μια πολυδάπανη ρατσιστική εκστρατεία φύλαξης των συνόρων κηρύσσοντας πόλεμο στους κατατρεγμένους μετανάστες, δολοφονώντας, κακοποιώντας και ξεγυμνώνοντας όσους που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα της Ευρώπης-φρούριο από τον Εβρο και τα νησιά.
Η κυβέρνηση υποκριτικά ζητάει συναίνεση για κορονοιό και φύλαξη συνόρων και την ίδια ώρα προχωρά σε επιθέσεις φέρνοντας μάλιστα στην Βουλή νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων των εργατών και της νεολαίας ενω συνεχίζει την πολιτική των περικοπών.
Αλήθεια, πως το δημόσιο σύστημα υγείας θα υπερασπίσει τον πληθυσμό όταν λείπουν 30.000 εργαζόμενοι από οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία, γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικό προσωπικό; Πως θα σωθούν οι ασθενείς όταν 100 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία είναι κλειστές:
Οι συμβουλές προς τα σχολεία στέλνονται με ρυθμούς πανικού και απαιτούν από τους εκπαιδευτικούς να κάνουν οι ίδιοι τις διαγνώσεις της ασθένειας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς αφού σχολικοί γιατροί δε υπάρχουν πουθενά, να δημιουργήσουν χώρους απομόνωσης(!), να διατηρήσουν το σχολείο καθαρό με ελάχιστο προσωπικό καθαριότητας και μάλιστα απλήρωτο! Πρόκειται για εγκυκλίους “σας είπαμε τι χρειάζεται και είναι δικιά σας η ευθύνη για την εξάπλωση η μη του κορονοιού και της γρίπης!”
Την ίδια ώρα, εκπαιδευτικοί και γονείς πληρώνουν τα σπασμένα της πρόωρης διακοπής εκδρομών στο εξωτερικό με καταβολή αεροπορικών εισιτηρίων για επιστροφή και τους αναπληρωτές να μπαίνουν σε “αναγκαστική καραντίνα” με περικοπή μισθού αφού η ελαστικοποίηση της εργασίας τους απαγορεύει άδειες για λόγους ασθένειας!
Ταυτόχρονα τα υλικά που θα έπρεπε οι Σχολικές Επιτροπές των Δήμων, όπως της Αθήνας, να παρέχουν στα σχολεία καλύπτονται μα αποσπασματικό τρόπο. Σε πόσα σχολεία έχουν τοποθετηθεί κάδοι απορριμάτων που κλείνουν;
Υπενθυμίζουμε ότι των όψει και των αναμενόμενων ιώσεων , το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας έστειλαν στις 23/1 εγκύκλιο με τίτλο: «Οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης στις Σχολικές Μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες»

Με βάση λοιπόν τις οδηγίες αυτές, οι σχολικές μονάδες πρέπει να διαθέτουν:
Θερμόμετρα (μη υδραργυρικά, π.χ. ψηφιακά μασχάλης) ή ταινίες θερμομέτρησης.
Χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης
Γάντια μιας χρήσης
Πλαστικές σακούλες για την απόρριψη των χρησιμοποιημένων μέσων ατομικής προστασίας και των χαρτομάντιλων ή για τη συλλογή μολυσμένων αντικειμένων που πρέπει να πλυθούν ή να απολυμανθούν.
Πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης.
Μπουκάλια με αλκοολούχο διάλυμα με αντλία έγχυσης και βάση Το αλκοολούχο διάλυμα να έχει άδεια ΕΟΦ, περιεκτικότητα αλκοόλης ή μίγματος αλκοολών (αιθανόλη, ισοπροπανόλη ή προπανόλη) με άθροισμα 70% και πιστοποίηση CE
Απολυμαντικά για χώρους και επιφάνειες (π.χ. οικιακή χλωρίνη) και απολυμαντικά για αντικείμενα που εξατμίζονται εύκολα (π.χ. οινόπνευμα)
Σιρόπι και χάπια παρακεταμόλης.
Ας μας απαντήσει ο κ.Μπακογιάννης τι από όλα τα απαιτούμενα έχουν διατεθεί στα σχολεία.
Την απάντηση στην βαρβαρότητα που μας επιφυλάσσουν μπορεί να δώσει μόνο ο συλλογικός αγώνας ενάντια σε ένα σύστημα που δολοφονεί για τα κέρδη τους.
Απαιτούμε:
1. Μαζικές προσλήψεις μονίμων στα δημόσια νοσοκομεία με πλήρη κάλυψη όλων των οργανικών κενών, με άμεση πρόσληψη 2000 εργαζόμενων για την στελέχωση των ΜΕΘ. Μονιμοποίηση όχι απολύσεις των συμβασιούχων.
2. Ενίσχυση των δημοτικών ιατρείων για να καλύπτουν την πρωτοβάθμια φροντίδα για τους δημότες και κατοίκους.
3. Προσλήψεις εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, άμεση επέκταση των εργασιακών τους δικαιωμάτων στις άδειες για λόγου ς ασθένειας.
4. Προσλήψεις μονίμων καθαριστριών και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, με άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
5. Άμεση και πλήρης πρόσβαση σε ιατρικό έλεγχο όλων των εκπαιδευτικών και μαθητών σε σχολικές μονάδες όπου υπάρχει κρούσμα.
6. Σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας σχολείων δικαίωμα σε άδεια τουλάχιστον ενός μέλους κάθε οικογένειας χωρίς περικοπή μισθού και κανονικής άδειας. Αντίστοιχα,σε κλεισίματα επιχειρήσεων καταβολή των μισθών χωρίς περικοπή της κανονικής άδειας.
7. Έκτακτη κρατική επιχορήγηση στους Δήμους για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων και των δημοτικών ιατρείων και των άλλων υπηρεσιών
8. Φροντίδα για τους πρόσφυγες τα καμπ και τις δομές, τους Ρομά, τους άστεγους και τους ανασφάλιστους χωρίς αποκλεισμούς.