Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Τοποθέτηση και ψήφος της παράταξης “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας” για τα θέματα της 6ης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας, 23/3/2020


ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Τοποθέτηση και ψήφος της παράταξης “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας” για τα θέματα της 6ης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας, 23/3/2020


Δήλωση Πέτρου Κωνσταντίνου για να κατατεθεί στα πρακτικά:


“Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας να προχωρήσει σε προσλήψεις, άμεση στέγαση των φτωχών και όχι βόλεμα των στελεχών της ΝΔ εν μέσω κορονοϊού



Οι κυβερνήσεις παγκόσμια αποδείχτηκαν παντελώς ανίκανες να εμποδίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, με τα μέτρα πανικόβλητης αντιμετώπισης της, αφού έχουν υπονομεύσει το περιβάλλον και τις δημόσιες δομές υγείας, με την υποταγή στις στρατηγικές “ανάπτυξης” που έχουν γνώμονα τα κέρδη μιας μειοψηφίας και όχι τις ανάγκες των δισεκατομμυρίων εργαζόμενων και φτωχών του Πλανήτη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται στην ίδια αποτυχημένη πολιτική πανικού και τρομοκράτησης των απλών ανθρώπων, κουνώντας το δάχτυλο της “ατομικής ευθύνης” αντί να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες για την καταστροφή του δημόσιου συστήματος υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών. Την ίδια ώρα, κάνουν πλάτες στους επιχειρηματίες, συνεχίζοντας την εργασία σε χώρους συνωστισμού, όπως τα εργοστάσια, ξηλώνοντας μισθούς, δώρα και συλλογικές συμβάσεις καταχτημένες με αγώνες. Χύνουν ρατσιστικό δηλητήριο κατά των προσφύγων μαντρώνοντας τους στα καμπ, όπως στην Μόρια των 20.000 σε άθλιες συνθήκες. Ο δρόμος για το Άουσβιτς είχε αρχίσει από τα γκέτο,τις καραντίνες για τους Εβραίους και κατέληξε στην τελική λύση του Ολοκαυτώματος.

Επιβάλλεται να προχωρήσει η κυβέρνηση και ο Δήμος της Αθήνας σε άμεσα μέτρα

για την επιβίωση του λαού:


1. Μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, πριν είναι αργά, αλλά και άλλων κρίσιμων υπηρεσιών για την φροντίδα του κόσμου. Χρειάζεται επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συμβασιούχων για να λειτουργήσουν αυξημένα οι υπηρεσίες στη καθαριότητα.




2.Είναι ανάγκη για άμεση ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης, της απόδοσης των ΚΑΠ που χρωστάει στο κράτος στους Δήμους για άμεσες προσλήψεις και επέκταση των κοινωνικών υπηρεσιών.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θέτει για τον Δήμο της Αθήνας επιτακτικά την ανάγκη άμεσης επέκτασης του ΚΥΑΔΑ και της “Βοήθειας στο Σπίτι”.


3. Η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” είναι καιρός να υπάρξει στο Δήμο της Αθήνας, με προσλήψεις που να δημιουργούν δίκτυο προστασίας ηλικιωμένων, αναπήρων και ευπαθών ομάδων στις επτά κοινότητες της Αθήνας. Απαγόρευση της κυκλοφορίας σημαίνει πυκνές επισκέψεις στα σπίτια.


4. Η διακοπή του συσσιτίου των άστεγων στην οδό Σοφοκλέους, όπου χιλιάδες καθημερινά έχουν ένα πιάτο φαγητό, χρειάζεται να συνοδευτεί άμεσα με την στέγαση ΟΛΩΝ χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Διανομή του συσσιτίου κατ΄ οίκον σε όλους τους άστεγους.

Να επιταχθούν εδώ και τώρα αξιοπρεπείς χώροι στέγασης για όσους-ες διαμένουν στους δρόμους, ή σε ακατάλληλους χώρους όχι μόνο μέχρι να περάσει η μπόρα αλλά να δοθεί η δυνατότητα της μόνιμης διαμονής . Να ανοίξουν τα κλειστά ξενοδοχεία με επίταξη για τη στέγαση όλων. Φορέας ο ΚΥΑΔΑ και όχι ιδιώτες.


5. Να λυθεί άμεσα το θέμα της στέγασης και φροντίδας των εξαρτημένων ανθρώπων χωρίς λογικές καταστολής και εκκένωσης από το κέντρο της Αθήνας .


6. Όχι στο κλείσιμο των φοιτητικών εστιών. Ενίσχυση για αξιοπρεπή διαβίωση της νεολαίας.

7. Ενίσχυση της φροντίδας των προσφύγων στο Ελαιώνα και στα σπίτια, με δωρεάν παροχή αντισηπτικών, μασκών και γαντιών, φροντίδα για αξιοπρεπή στέγαση για όλους σε σπίτια, όχι σε κοντεϊνερ. Φροντίδα για τους Ρομά.


8. Άμεση επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων της Αθήνας: Πολυκλινική, Γενικό Πατησίων και ενδυνάμωση των δημοτικών ιατρείων με προσωπικό. Ανάταξη του ΕΟΠΠΥ από την διάλυση.


9. Απαίτηση για πλήρη απαγόρευση των απολύσεων, καμία περικοπή μισθού και δώρου του Πάσχα, καμιά ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.


Γι αυτό, το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, στη συνεδρίαση, την Δευτέρα 23 Μαρτίου, χρειάζεται να προχωρήσει σε τέτοια βήματα. Μπορούν να ενταχθούν και τα 8 αιτήματα στο θέμα 8 άλλωστε.


Επίσης ,είναι σκάνδαλο να ζητάει ο Δήμος Αθήνας στο θέμα 3 να μην προχωρήσουν προσλήψεις διότι δεν θα λειτουργήσουν τα Κεντρικά Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού. Σοβαρά; Την ώρα που υποτίθεται καταργούνται τα εμπόδια των πλεονασμάτων και του Συμφώνου Σταθερότητας θα ισχύει η απαγόρευση των προσλήψεων στο Δημόσιο;

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε με τη λογική της καραντίνας να μπουν στο εκτελεστικό απόσπασμα τα εργασιακά δικαιώματα. Οι άνεργοι τώρα πρέπει να προσληφθούν και ας φροντίσει η διοίκηση να τους απασχολήσει, διαφορετικά θα περιμένουν την πλήρη επαναλειτουργία του Δήμου.


Σε αυτή τη φάση, το προχώρημα των σαθρών “αναπτυξιακών” επιλογών τύπου “Ανάπλαση ΑΕ” με προσανατολισμό το βόλεμα των κερδών των μεγαλοεργολάβων και το διορισμό διευθύνοντα σύμβουλου, εγκάθετου της ΝΔ και συμφερόντων της ΠΑΕ ΠΑΟ απλά προκαλεί! Να αποσυρθεί το θέμα διότι πάει αν περάσει στα μουλωχτά χωρίς συζήτηση.


Τέλος, στο μακάβριο θέμα της εκσκαφής 372 τάφων στο Γ νεκροταφείο είναι αδιανόητο να πληρώσουν και την κηδεία τους τα θύματα του κορονοϊού. Είναι ευθύνη του κράτους και χρειάζεται να γίνει με δημόσια δαπάνη.

Δύο παρατηρήσει:

1.Δηλώνω επίσης την κατηγορηματική μου αντίθεση στη ψήφιση του θέματος 7 της Οικονομικής Επιτροπής, ιδιαίτερα το σκέλος της ανάθεσης σε ιδιωτική εταιρία των απολυμάνσεων, αντί των αναγκαίων προσλήψεων και επαναπροσλήψεων των απολυμένων συμβασιούχων. ΣΕ περίπτωση που εισαχθεί σήμερα ως εκτός ημερήσιας διάταξης καταψηφίζω την συγκεκριμένη ανάθεση ενώ εγκρίνω την αγορά όλων των υλικών για COVID 19


2. Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δια περιφοράς υπονομεύει τη δημοκρατική συζήτηση, την αναγκαία κριτική στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής καθώς και τη δυνατότητα εναλλακτικών προτάσεων. Ζητάμε οι συνεδριάσεις να γίνονται με την μορφή της τηλεδιάσκεψης.


Για την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας

Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος “



ΨΗΦΙΖΩ ΩΣ ΕΞΗΣ ΚΑΤΑ ΘΕΜΑ:


1. ΚΑΤΑ. Θα έπρεπε να διοριστεί αντί για στέλεχος της ΝΔ, ένας γιατρός/εργαζόμενος του νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ που δίνει τη μάχη στο πεδίο κατα του κορονοϊού


2. ΖΗΤΩ ΑΝΑΒΟΛΗ. Δεν είναι ώρα για αποφάσεις βολέματος ημετέρων, όπως το στέλεχος της ΝΔ και νυν Διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ με υποσχέσεις για “επενδύσεις” βλέπε ιδιωτικοποιήσεις, όπως και άριστες σχέσεις την ΠΑΕ ΠΑΟ, όταν η ανάπλαση συνδέεται και με τα συμφέροντα της ομάδας της πόλης. Εξ άλλου ο Δήμαρχος υποσχέθηκε να γίνει συζήτηση για μια εταιρία που θα υποκαταστήσει το Δήμο της Αθήνας σε τεράστιο βαθμό συμβάλλοντας στο ξήλωμα ελεύθερων χώρων.

Σε περίπτωση μη αναβολής ψηφίζω ΚΑΤΑ.


3. ΚΑΤΑ. Απαράδεκτη η συνέχιση της πολιτικής της απαγόρευσης των προσλήψεων στο Δημόσιο εν μέσω κορονοϊού. Να γίνουν κανονικά οι προσλήψεις.


4. ΥΠΕΡ


5. ΥΠΕΡ


6.ΑΠΟΧΗ


7. ΚΑΤΑ. α. Θα έπρεπε να κηδεύονται ΔΩΡΕΑΝ, με δημόσια δαπάνη τα θύματα του κορονοϊού και επίσης να μην υπάρχει διάκριση στην διαθεσιμότητα των τάφων σε στρατιωτικούς και μη.

β. Χρειάζεται επίσης να ανασταλεί για δύο χρόνια η πώληση χώρων για οικογενειακούς τάφους.


8.ΥΠΕΡ για τα προτεινόμενα μέτρα.


Επιπλέον προτείνω να συμπεριληφθούν και να υπερψηφιστούν ως κατεπείγοντα και άλλα μέτρα όπως:


- Μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, πριν είναι αργά, αλλά και άλλων κρίσιμων υπηρεσιών για την φροντίδα του κόσμου. Εθνικοποίηση των ιδιωτικών κλινικών. Χρειάζεται επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συμβασιούχων του Δήμου της Αθήνας για να λειτουργήσουν αυξημένα οι υπηρεσίες στη καθαριότητα και τον ΚΥΑΔΑ.


-Είναι ανάγκη για άμεση ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης, της απόδοσης των ΚΑΠ που χρωστάει στο κράτος στους Δήμους για άμεσες προσλήψεις και επέκταση των κοινωνικών υπηρεσιών.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θέτει για τον Δήμο της Αθήνας επιτακτικά την ανάγκη άμεσης επέκτασης του ΚΥΑΔΑ και της “Βοήθειας στο Σπίτι”.


- Η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” είναι καιρός να υπάρξει στο Δήμο της Αθήνας, με προσλήψεις που να δημιουργούν δίκτυο προστασίας ηλικιωμένων, αναπήρων και ευπαθών ομάδων στις επτά κοινότητες της Αθήνας. Απαγόρευση της κυκλοφορίας σημαίνει πυκνές επισκέψεις στα σπίτια.


- Η διακοπή του συσσιτίου των άστεγων στην οδό Σοφοκλέους, όπου χιλιάδες καθημερινά έχουν ένα πιάτο φαγητό, χρειάζεται να συνοδευτεί άμεσα με την στέγαση ΟΛΩΝ χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Διανομή του συσσιτίου κατ΄ οίκον σε όλους τους άστεγους.

Να επιταχθούν εδώ και τώρα αξιοπρεπείς χώροι στέγασης για όσους-ες διαμένουν στους δρόμους, ή σε ακατάλληλους χώρους όχι μόνο μέχρι να περάσει η μπόρα αλλά να δοθεί η δυνατότητα της μόνιμης διαμονής . Να ανοίξουν τα κλειστά ξενοδοχεία με επίταξη για τη στέγαση όλων. Φορέας ο ΚΥΑΔΑ και όχι ιδιώτες.


- Να λυθεί άμεσα το θέμα της στέγασης και φροντίδας των εξαρτημένων ανθρώπων χωρίς λογικές καταστολής και εκκένωσης από το κέντρο της Αθήνας .


-Όχι στο κλείσιμο των φοιτητικών εστιών. Ενίσχυση για αξιοπρεπή διαβίωση της νεολαίας.

-Ενίσχυση της φροντίδας των προσφύγων στο Ελαιώνα και στα σπίτια, με δωρεάν παροχή αντισηπτικών, μασκών και γαντιών, φροντίδα για αξιοπρεπή στέγαση για όλους σε σπίτια, όχι σε κοντεϊνερ. Φροντίδα για τους Ρομά.


-Άμεση επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων της Αθήνας: Πολυκλινική, Γενικό Πατησίων και ενδυνάμωση των δημοτικών ιατρείων με προσωπικό. Ανάταξη του ΕΟΠΠΥ από την διάλυση.


-Απαίτηση για πλήρη απαγόρευση των απολύσεων, καμία περικοπή μισθού και δώρου του Πάσχα, καμιά ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.


ΥΓ. Εννοείται πως άλλα υλοποιούνται από τον Δήμο και άλλα από την κυβέρνηση για αυτό και πρέπει να τα απαιτήσει στηρίζοντας τις διεκδικήσεις της ΟΕΝΓΕ, της ΠΟΕΔΗΝ, του ΕΚΑ, των σωματείων στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.


9.ΚΑΤΑ

10.ΚΑΤΑ

11. ΚΑΤΑ

12. ΥΠΕΡ

13.ΥΠΕΡ

14.ΥΠΕΡ

15.ΥΠΕΡ

16.ΥΠΕΡ

17.ΑΠΟΧΗ


Στα παρακάτω θέματα 18-28 ΥΠΕΡ, όπου υπάρχει κάρτα αναπήρου

18.ΥΠΕΡ

19. ΥΠΕΡ

20.ΥΠΕΡ

21.ΥΠΕΡ

22.ΥΠΕΡ

23.ΥΠΕΡ

24.ΥΠΕΡ

25.ΥΠΕΡ

26.ΥΠΕΡ

27.ΥΠΕΡ

28.ΥΠΕΡ


Στα παρακάτω

29.ΥΠΕΡ

30. ΥΠΕΡ


Για την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας

Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος