Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

5,50 ευρώ τη μέρα...ούτε για τα περιστέρια του Συντάγματος δεν φτάνει η έκτακτη επιχορήγηση του Θεοδωρικάκου για σίτιση στην Αττική

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

5,50 ευρώ τη μέρα...ούτε για τα περιστέρια του Συντάγματος δεν φτάνει η έκτακτη επιχορήγηση του Θεοδωρικάκου για σίτιση στην Αττική.

Όσο γαλαντόμος ήταν στους επιχειρηματίες (6.8 δις ήταν το πακέτο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις) άλλο τόσο φειδωλός είναι στους φτωχούς στη δημόσια υγεία και την περίθαλψη.
Σε αυτό το περιβάλλον η πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών Τ.Θεοδωρικάκου να επιχορηγήσει τους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής με το ποσόν των 5 εκατομμυρίων ευρώ  δεν είναι μόνο υποκριτική είναι και προκλητική. Το ποσό αυτό δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο για την ενίσχυση των δομών παροχής συσσιτίων για τους φτωχούς, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των φτωχών που έχουν γιγαντωθεί και που μάλιστα πολλαπλασιάστηκαν απότομα με τον συνδυασμό της κρίσης του κορονοϊού και της νέας ύφεσης στην οικονομία.
Το ποσό αυτό παρέχει 5,5 ευρώ τη μέρα για ένα μήνα σε 30.000 ανθρώπους. Το κλείσιμο όλων των δομών των συσσιτίων των Δήμων και της Εκκλησίας αφήνει ένα μεγάλο αριθμό φτωχών ακάλυπτο. Επίσης ένας μεγάλος αριθμός παιδιών λόγω του κλεισίματος των σχολείων δε παίρνει πια σχολικό γεύμα.
Να επισημάνω επίσης ότι σημαντικό τμήμα αυτής της χρηματοδότησης θα απορροφηθεί από ιδιωτικές εταιρίες και άλλους μηχανισμούς διανομής του φαγητού στα σπίτια. Η απουσία της υπηρεσίας Βοήθεια στο Σπίτι, ιδιαίτερα στην Αθήνα, όπου διαθέτει μόνο 13 άτομα, είναι εκκωφαντική.
Ο Δήμος της Αθήνας όπως και οι άλλοι έχουν ανάγκη από γενναία χρηματοδότηση και άμεσες μαζικές προλήψεις σε υπηρεσίες πρόνοιας, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι.
Αυτά τα χρήματα μπορούν να θα βρεθούν με έναν απλό περιορισμό των αλόγιστων ενισχύσεων που αναγγέλθηκαν για τις επιχειρήσεις και φθάνουν μέχρι την καταβολή των τόκων των δανείων και της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Επιτέλους, πρέπει να μπει φραγμός στο θράσος αυτών των κυρίων.
Η ανθρωπιστική κρίση που έχει ξεσπάσει δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα αλλά με την εγκατάλειψη των βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που οδήγησαν στην σημερινή κατάρρευση, με τους ανθρώπους να πεθαίνουν από τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και την πείνα.
Λεφτά λοιπόν για τους φτωχούς τώρα και όχι ψίχουλα.
Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας