Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Με μεγάλη επιτυχία η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της «Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας» και της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική»

Πραγματοποιήθηκε χτες Σάββατο 30/10 η προεκλογική συγκέντρωση της «ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ στην Αττική-Ανταρσία σε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ» και της «Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας» στις 2 μμ στην Ομόνοια. Η πλατεία ήταν γεμάτη από αγωνιστές και αγωνίστριες του εργατικού κινήματος, των φοιτητικών συνελεύσεων, των κινημάτων γειτονιάς, του αντιρατσιστικού κινήματος, της Ένωσης Μεταναστών Εργατών, ιστορικά στελέχη της Αριστεράς και νέους αγωνιστές του κινήματος.
Ο Άγγελος Χάγιος, επικεφαλής της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, τόνισε ότι η κυβέρνηση και όλος ο συνασπισμός εξουσίας επιχειρούν μια πρωτοφανή αναδιάρθρωση στο σύστημα, υλοποιώντας στην Ελλάδα το σύνθημα του Σαρκοζί για «επανίδρυση του καπιταλισμού». Σκοπός τους είναι η έσχατη συμπίεση της αξίας της εργατικής δύναμης, η διάσπαση της εργατικής τάξης και η αποκρουστική θωράκιση της κοινοβουλευτικής τους χούντας. Το δίλημμα λοιπόν του επόμενου διαστήματος έχει τεθεί από το ίδιο το αστικό πολιτικό προσωπικό: επανίδρυση του καπιταλισμού ή αγώνας για την ανατροπή του. Περιέγραψε το πολιτικό πρόγραμμα που η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή προτείνει σε όλο το εργατικό κίνημα και την Αριστερά: παύση πληρωμών-διαγραφή του χρέους, έξοδο από το ευρώ και ρήξη με την ΕΕ, εθνικοποίηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ως τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για να μπορέσει ο λαός να ξαναπάρει πίσω όσα του έχουν στερήσει. Τόνισε ότι η ψήφος στα ψηφοδέλτια της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς σε όλη την Ελλάδα θα συμβάλλει στο δυνάμωμα των αγώνων και στην ενωτική δράση της Αριστεράς στο κίνημα.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, επικεφαλής της Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας, τόνισε τη μεγάλη μάχη που δίνεται από όλους τους αγωνιστές του ψηφοδελτίου και τη θετική ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα για μια πραγματική ανταρσία στην κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Επεσήμανε ότι τα προγράμματα του Κακλαμάνη και του Καμίνη είναι ταυτόσημα, καθώς «υπόσχονται» περισσότερη τσιμεντοποίηση, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, λιγότερες κοινωνικές υποδομές, περισσότερη καταστολή για τους πρόσφυγες, τους φτωχούς και κάθε αποκλεισμένο. Η απάντηση έρχεται από την ίδια την ενεργοποίηση των κατοίκων από τα κάτω, στις γειτονιές, στα σωματεία, με τις διεκδικήσεις τους και τους μαζικούς αγώνες τους, που είναι οι μόνοι που μπορούν να καταφέρουν νίκες. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα των μεταναστών και των προσφύγων, τους οποίους η κυβέρνηση και η δημαρχία προσπαθούν να «δείξουν» ως υπαίτιους για τα προβλήματα που προκαλεί η ίδια η πολιτική τους, η πολιτική της Τρόικας και του κεφαλαίου. Τόνισε ότι οι αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς ήταν και είναι στο πλευρό των μεταναστών, αγωνίζονται για τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και μεταναστριών, όπως και σήμερα είναι στο πλευρό των Ιρανών απεργών πείνας, και θα αγωνίζονται από κοινού μέσα στο εργατικό κίνημα γιατί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε οι ντόπιοι και οι μετανάστες εργάτες.
Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Θανάσης Διαβολάκης, επικεφαλής της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Κίνησης στον Πειραιά-Ανταρσία στο λιμάνι.
Στην συγκέντρωση μίλησαν επίσης ο Σέμκο Μοχαμεντιν από την Επιτροπή των Ιρανών Προσφύγων, που μόλις λίγες ώρες πριν, τα ξημερώματα του Σαββάτου, δέχτηκαν επίθεση «αγνώστων» που πέταξαν εκρηκτικό μηχανισμό στη σκηνή των απεργών πείνας στα Προπύλαια, και ο Τζαβέντ Ασλάμ από την Ένωση Μεταναστών Εργατών.
Ακολούθησε πορεία μέχρι την Βουλή, όπου τα μπλοκ της αντικαπιταλιστικής αριστεράς συνάντησαν την προκλητική και πρωτοφανή, στα χρονικά προεκλογικής εκδήλωσης, παρουσία των ΜΑΤ, που είχαν παραταχθεί μπροστά στη Βουλή, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που αναγορεύει σε εχθρό οποιοδήποτε αγωνιζόμενο τμήμα της κοινωνίας και το αντιμετωπίζει με καταστολή και σιδηρόφρακτες διμοιρίες.
Η πορεία τελείωσε στα Προπύλαια, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των Ιρανών μεταναστών να κερδίσουν πολιτικό άσυλο.