Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Δυναμικό ξεκίνημα!

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11/10 η ανοιχτή συνέλευση-εκδήλωση της δημοτικής κίνησης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας». Το θέατρο Αθηνά ήταν  γεμάτο, με έντονη την παρουσία μεταναστών, συνδικαλιστών από χώρους δουλειάς, αγωνιστών από τοπικές επιτροπές και κινήματα, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.


Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Πέτρος Κωνσταντίνου στηλίτευσε την πολιτική της δημοτικής αρχής που έχει δημιουργήσει μια πόλη αβίωτη για τους κατοίκους της. Χαρακτηριστικά ανέφερε «θέλουμε να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν δουλειά και ελευθερία, όχι περισσότερη αστυνομία». Στήριξε τον αγώνα των εργαζόμενων στους Δήμους ενάντια στις απολύσεις του Καλλικράτη, τις υποχρεωτικές μετατάξεις, τη διάλυση υπηρεσιών, για την αύξηση των αποδοχών τους καθώς και όλους τους εργατικούς αγώνες ενάντια στο Μνημόνιο. Καταφέρθηκε ενάντια στην «πλαστή ανεξαρτησία του κ. Καμίνη, που έχει μετατραπεί σε ‘κατήγορο του πολίτη’ συμπλέοντας με τα ρατσιστικά πογκρόμ του Κακλαμάνη και του Σγουρού, ανοίγοντας ακόμη και θέμα περιορισμού των διαδηλώσεων». Δήλωσε ότι η κίνηση παλεύει για «μια αριστερά που συγκρούεται με τη διαχείριση, μια αριστερά που θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φοιτητές που αγωνίζονται».

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Άγγελος Χάγιος, επικεφαλής της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική-Ανταρσία σε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ», που ανέφερε ότι και τα δύο ψηφοδέλτια «είναι ώριμος πολιτικός καρπός των αγώνων, τόσο των παλαιότερων όπως οι μεγάλοι εργατικοί αγώνες, οι αγώνες των φοιτητών και η νεολαιίστικη εξέγερση του 2008, όσο και των αγώνων που έρχονται». Επισήμανε ότι λόγω του σχεδίου Καλλικράτη, που είναι η εφαρμογή της πολιτικής του Μνημονίου στην τοπική αυτοδιοίκηση, «κάθε απόλυση, κάθε λεηλασία ελεύθερου χώρου, θα φέρει τη σφραγίδα του Δήμου, της Περιφέρειας και της Ε.Ε. Είναι σημαντικό να εκλεγούν αγωνιστές σύμβουλοι στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Σύμβουλοι που δεν υπόσχονται να φτιάξουν ‘οάσεις σοσιαλισμού’, αλλά έχουν αποδείξει ότι θα βρίσκονται μέσα στα τοπικά κινήματα, τις λαϊκές συνελεύσεις, τις εργατικές κινητοποιήσεις».

Ιδιαίτερη χροιά είχε η ομιλία του Τζαβέντ Ασλάμ, Προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών που χαιρέτισε περιστοιχισμένος από μετανάστες εργάτες από Σενεγάλη, Σρι-Λάνκα, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Αλβανία. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και εργάτες μετανάστες που θα είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. Το λόγο πήραν αγωνιστές από κινήματα στις γειτονιές, συνδικαλιστές από χώρους που βρίσκονται σε κινητοποίηση (ΜΜΕ, χώρος βιβλίου-χάρτου, νοσοκομεία, εκπαίδευση κ.λπ.), φοιτητές, που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο της κίνησης. Το ελπιδοφόρο ξεκίνημα θα έχει συνέχεια με παρεμβάσεις σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, σε χώρους δουλειάς και κινητοποιήσεις.