Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει για ΟΛΑ τα αιτήματα των συμβασιούχων του Δήμου της Αθήνας χωρίς διακρίσεις


 15 Οκτώβρη 2022 2.54

Το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει για ΟΛΑ τα αιτήματα των συμβασιούχων του Δήμου της Αθήνας χωρίς διακρίσεις
 
Ερωτηματικά προκαλεί η στάση της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη να φέρει στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας την Δευτέρα 17/10 μόνο δύο εκ των τεσσάρων σχετικών αιτημάτων ομάδων συμβασιούχων που ζητούν στήριξη στην αγωγή τους στα δικαστήρια ανοίγοντας έτσι την πιθανότητα δικαίωσης και παραμονής στην εργασία.
Χρειάζεται να διευκρινίσει το κριτήριο με το οποίο δεν συμπεριλήφθηκαν δύο ομάδες συμβασιούχων, η πρώτη με 16 εργαζόμενους της προσκλήσεως 4/2020 του ΟΑΕΔ , η δεύτερη με 44 εργαζόμενους επιτυχόντες διορισμένους με τους προσωρινούς πίνακες της προκήρυξης μόνιμου προσωπικού 3Κ/2018.
 
Στην τελευταία συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να καλύψει όλα τα σχετικά αιτήματα, κάτι που δεν αποτυπώνεται στην πρακτική αποκλεισμού που ακολουθεί για την ώρα η δημοτική αρχή. Τι συμβαίνει; Δεύτερες σκέψεις του Δημάρχου Κώστα Μπακογιπάννη ότι η απόφαση-ομπρέλλα ήταν «έξτρα λάρζ» και τώρα την μαζεύει; Πιέσεις της κυβέρνησης ότι έτσι μονιμοποιούνται συμβασιούχοι;
Πιστεύουμε ότι με πρωτοβουλία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου χρειάζεται να λυθεί το ζήτημα που πρόκυψε προσθέτοντας στις αποφάσεις και τις δύο ομάδες εργαζόμενων συμβασιούχων. Δεν εκτιμούμε ότι καλύπτονται αντικειμενικά από την απόφαση, χωρίς ειδική απόφαση από το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο, όπως πρακτικά θα κάνει για άλλες δύο ομάδες εργαζόμενων, των 17 συμβασιούχων εργαζόμενων κόβιντ και εποπτών υγείας.
Οι αγωγές των δύο ομάδων συμβασιούχων εκδικάζονται στις 21 Οκτώβρη. Ποια θα είναι λοιπόν η στάση του Δήμου της Αθήνας και των δικηγόρων του που θα σταθούν απέναντι στο δίκαιο αίτημα των εργαζόμενων συμβασιούχων; Θα δεσμευτούν οι δικηγόροι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ότι στηρίζουν το αίτημα των συμβασιούχων η όχι;
Πρόκειται για προσωπικό αναγκαίο στις δημοτικές υπηρεσίες και στους κατοίκους της Αθήνας, για προσωπικό που εξυπηρετεί πάγιες και διαρκείς ανάγκες και με την πολιτική της κυβέρνησης εμφανίζεται ψευδώς ως προσωρινό.
Ο αγώνας για προσλήψεις, μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων και για αυξήσεις στους μισθούς είναι στη καρδιά των διεκδικήσεων της εργατικής τάξης που ετοιμάζεται για την Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη. Στον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, την φτώχεια και τις απολύσεις.
Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας να εξετάσει τις προτάσεις και των δύο άλλων ομάδων συμβασιούχων αφού δεν υπάρχει άλλο χρονικό περιθώριο με δεδομένο ότι οι αγωγές τους εκδικάζονται στις 21/10/22.
Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας
ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ