Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Νοθεία κυβερνητική στις εκλογές επιτροπών των Δήμων, με ανοχή ξανά στους φασίστες

 

Νοθεία κυβερνητική στις εκλογές επιτροπών των Δήμων, με ανοχή ξανά στους φασίστες

Δεν έχει πάτο ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης της ΝΔ στο μαγείρεμα των αποτελεσμάτων για τις «εκλογές» μελών στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και την Οικονομική Επιτροπή. Δεν είναι όμως στιγμιαία παρεκτροπή αλλά θεσμοποίηση πραξικοπηματικού  αποκλεισμού των φωνών αντίστασης στην πολιτική της κυβέρνησης, της διαρκούς λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της καταστροφής του περιβάλλοντος, του ρατσισμού και του σεξισμού.

Πάει χέρι-χέρι με την οπισθοδρομική διαχείριση της πανδημίας από τη ΝΔ και την μετατροπή των Δήμων σε παραμάγαζα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Στην πρώτη φάση της πανδημίας επέστρεψαν στο Μεσαίωνα με την εφαρμογή της καραντίνας και τώρα πάνε πίσω στις πρωτόγονες κοινωνίες εφαρμόζοντας ανοσία της αγέλης. Το ίδιο και στα θέματα δημοκρατίας με πισωγύρισμα 100 χρόνια αναιρώντας την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση που έφερε ο Παπαναστασίου γυρνώντας την πλάτη τότε στην δυναστεία και τους ενόχους της Μικρασιατικής καταστροφής!

Η νέα εγκύκλιος Βορίδη, συνέχεια της προηγούμενης του Θεοδωρικάκου, με την οποία απέκλεισαν παρατάξεις με βάση την εκλογική τους δύναμη από το να θέσουν καν υποψηφιότητα στις επιτροπές ενώ κατοχύρωσαν  θέση για την Χρυσή Αυγή και τον υπόδικο τότε, νυν φυλακισμένο Κασιδιάρη, δεν φέρνει ουσιαστικές αλλαγές.

Ο Βορίδης φρόντισε να παραμείνει η δυνατότητα της επανεκλογής των χρυσαυγιτών υπό τον μανδύα των «ανεξάρτητων» . Στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ο Κασιδιάρης ακόμη και σε αργία έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος με βάση την εγκύκλιο!!! Στους τρείς που αποχώρησαν και παριστάνουν τους ανεξάρτητους τους χαρίζουν μία έδρα, ακόμη και αν κατέβει μόνο ο ένας από αυτούς!!! Το «εκλογικό» σύστημα βέβαια εμποδίζει τους συμβούλους να εφαρμόσουν την πάγια τακτική αποκλεισμού των χρυσαυγιτών από τις επιτροπές που επέβαλε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας από το 2012.

Η ΝΔ ελπίζει να τους «συνετίσει» για να τους αξιοποιήσει σε επόμενη φάση για αυτό πολλές φορές περνά αποφάσεις με την ψήφο τους. Άλλωστε διεκδικώντας την αποχή τους από τις εκλογές εξασφαλίζει μια ακόμη έδρα στις επιτροπές…

Η αβρότητα με την οποία περιβάλλει η ΝΔ τους φασίστες συγκατοίκους των υπογείων της δεξιάς πολυκατοικίας δεν κρύβεται, αντίθετα φωτίζει την έκταση της υποκρισίας της. Αλλωστε, η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, με τον ρατσισμό, την καταστολή και τα μνημόνια είχε ανοίξει τον πόρτα στη Χρυσή Αυγή πριν την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα. Χωρίς την σθεναρή στάση του αντιφασιστικού κινήματος δεν θα φτάναμε ούτε στην δίκη, ούτε στην καταδίκη των νεοναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής. 

Στην πράξη δεν υπάρχουν εκλογές για επιτροπές αφού η κάθε παράταξη παίρνει έδρες με βάση τα εκλογικά της ποσοστά και όχι τις προτιμήσεις των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων. Η εκλογή αφορά μόνο την εσωτερική σταυροδοσία των παρατάξεων!

Η πριμοδότηση των 3/5 για την παράταξη του Δημάρχου έχει μετατρέψει τις συνεδριάσεις των επιτροπών σε ολιγόλεπτες διαδικασίες χωρίς κανένα αντίλογο με αποφάσεις για διάθεση εκατομμυρίων χωρίς να χρειάζεται να ερωτηθεί καν το δημοτικό συμβούλιο. Αυτή είναι η περιβόητη «εξασφάλιση της κυβερνησιμότητας» .

Το βήμα του αποκλεισμού των μικρών παρατάξεων της αριστεράς ολοκληρώθηκε με την
ψήφιση του εκλογικού νόμου που βάζει το πλαφόν του 3%.

Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, με παρουσία δημοτικού συμβούλου και έξι εκλεγμένων στα κοινοτικά συμβούλια θα συνεχίσει να δίνει τις μάχες μαζί με τον εργατόκοσμο και την νεολαία, τους φτωχούς, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για να φράξουμε το δρόμο στην δημοτική αρχή Μπακογιάννη που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, της τουριστικής βιομηχανίας, του real estate.

Άμεσα διεκδικούμε άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια, με εξασφάλιση από τον Δήμο της Αθήνας παροχής δωρεάν τεστ στα δημοτικά ιατρεία για όλους, μάσκες υψηλής προστασίας, εξασφάλιση αιθουσών για να σπάσουν τα τμήματα στα σχολεία,  με προσλήψεις προσωπικού για να στελεχωθούν οι υπηρεσίες. Μπορούν να βρεθούν τα λεφτά αν σταματήσουν οι φιέστες όπως η πρωτοχρονιάτικη με τον Ρουβά!

Θα συνεχίσουμε τις μάχες ενάντια  στις σπατάλες εκατομμυρίων για έργα βιτρίνας, για τους Μεγάλους Περιπάτους και το γήπεδο των 130 εκατομμυρίων για την ΠΑΕ ΠΑΟ, για να μην ρημάζουν οι γειτονιές από τις ιδιωτικοποιήσεις της καθαριότητας, του φωτισμού, για να μην πλιατσικολογούν οι χορηγοί τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο, για να μην στεγάζονται τα νήπια σε τενεκέδες και να μένουν τα σχολεία χωρίς συντήρηση.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να διώξουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, την κυβέρνηση ενόχων για την δολοφονική διαχείριση της πανδημίας που κόστισε ήδη 21000 ζωές, την κυβέρνηση που πνίγει πρόσφυγες, γυναίκες και βρέφη στο Αιγαίο, την κυβέρνηση που καίει δάση και φυτεύει ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές , την κυβέρνηση που στέλνει τα ΜΑΤ να χτυπάνε εργαζόμενους και την νεολαία.

Δεν θα νομιμοποιήσουμε τις αντιδημοκρατικές αθλιότητες στις νόθες εκλογικές διαδικασίες για τις επιτροπές, που λίγο απέχουν από τους διορισμούς Δημάρχων και συμβούλων δικτατορικών καθεστώτων. Αποχωρούμε από την φαρσοκωμωδία εκλογής προεδρείου και των μελών των επιτροπών του Δήμου της Αθήνας.

Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας