Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

ΟΧΙ ΜΕΤΡΟ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ!

 

ΟΧΙ ΜΕΤΡΟ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ!
5 Ιούνη
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δια στόματος Κώστα Καραμανλή για την δημιουργία σταθμού της γραμμής 4 του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων είναι πρόκληση για τους κατοίκους -και τους επισκέπτες- μιας από τις πιο ιστορικές και εμβληματικές πλατείες και γειτονιές της Αθήνας!
Η κυβέρνηση, και από δίπλα της η δημοτική αρχή της Αθήνας, έχουν πάρει από την πρώτη κιόλας στιγμή ξεκάθαρη θέση υπέρ της τουριστικής βιομηχανίας, του real estate και συνολικά των αναγκών του κεφαλαίου εις βάρος των αναγκών και των συνθηκών ζωής και εργασίας των απλών εργαζόμενων, των κατοίκων, της νεολαίας, των μεταναστών και των προσφύγων!
Όσον αφορά συγκεκριμένα το ιστορικό και ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, η στάση αυτή έχει μεταφραστεί σε μια σειρά επιθέσεις. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια είδαμε τις εκκενώσεις και το “τσιμέντωμα” καταλήψεων, πολλές από τις οποίες στεγάζαν οικογένειες μεταναστών και προσφύγων ή αποτελούσαν χώρους πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας με κοινωνική δράση στη γειτονιά, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την προσπάθεια εκκένωσης του κατειλημμένου αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ. Είδαμε να σπαταλιούνται εκατομμύρια σε έργα βιτρίνας όπως ο Μεγάλος Περίπατος και να εγκρίνονται αναπλάσεις όπως αυτός του λόφου Στρέφη (και προσφάτως και του Λυκαβηττού) που θα πραγματοποιηθούν από και θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα επιχειρήσεων τύπου PRODEA. Είδαμε να γιγαντώνεται η αστυνομοκρατία σε όλες τις γειτονιές, από τα Εξάρχεια μέχρι την Νέα Σμύρνη και να παίρνονται μία σειρά αντιδημοκρατικά μέτρα που χτυπούν τα δικαιώματά μας στην συνάθροιση, την διαδήλωση, τον συνδικαλισμό (νομοσχέδιο Χατζηδάκη), μέχρι και στην αυτοδιοίκηση (νομοσχέδιο Βορίδη). 
 
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση που βάθυνε στην περίοδο της πανδημίας, δίνοντας γη και ύδωρ για την στήριξη του “βαρύ πυροβολικού” του ελληνικού κεφαλαίου, της τουριστικής βιομηχανίας, μετατρέποντας το κέντρο της Αθήνας σε ένα άδειο κέλυφος όπου θα χωράνε μόνο οι τουρίστες και όσοι τελοσπάντων προτίθενται να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για την διασκέδασή τους ή/και τα ψώνια τους. Θέλουν μια Αθήνα όπου δεν θα χωράνε οι απλοί κάτοικοι γιατί τα ενοίκια στις “εξευγενισμένες” γειτονιές θα έχουν φτάσει στο θεό και θα κυριαρχεί παντού το AirBNB, τα ξενυχτάδικα και τα ξενοδοχεία, μια Αθήνα όπου οι γειτονιές, οι πλατείες και τα πάρκα μας δεν θα στεγάζουν την οποιαδήποτε πολιτιστική έκφραση από τα κάτω, μια Αθήνα όπου δεν θα τους χαλάνε την μόστρα οι απεργοί, οι διαδηλωτές, η κοινωνική διαμαρτυρία και η πολιτική δράση!
Για όλους αυτούς τους λόγους επέλεξε η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την πλατεία Εξαρχείων ως σταθμό της γραμμής 4 του μετρό, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως συγκοινωνιακή ανάγκη προς τούτο! Συγκεκριμένα η περιοχή των Εξαρχείων περικλύζεται από σταθμούς του μετρό (Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Βικτώρια, αλλά και Αμπελόκηπων από την πλευρά της Νεάπολης, ενώ ούτως ή άλλως σχεδιάζονται στην γραμμή 4 άλλοι δύο σταθμοί, ένας στην Αλεξάνδρας και ένας στο Κολωνάκι) και συνδέεται με πολλές γραμμές λεωφορείου, την ίδια στιγμή που άλλες περιοχές της Αθήνας παραμένουν χωρίς καμία ουσιαστική συγκοινωνιακή κάλυψη. Η δημόσια και δωρεάν συγκοινωνία αποτελεί βασικό δικαίωμα, ωστόσο πρέπει αυτή να σχεδιαστεί με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών μιας περιοχής, ενώ χωρίς πραγματική ενίσχυσή της με προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης αποτελεί δώρον άδωρον και επιτελεί μονάχα ρόλο έργου βιτρίνας… Αν είχαν την παραμικρή τέτοια πρόθεση, ίσως να είχαν μπει και στον κόπο να ρωτήσουν πρώτα τους κατοίκους της περιοχής, τους συγκοινωνιολόγους, τους εργαζόμενους του Μετρό τί έχουν να πουν για τα σχέδιά τους!
Αυτό που θέλουν πραγματικά είναι να ξεμπερδέψουν με τις “ιδεολογικές εμμονές”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Καραμανλής, δηλαδή να ξεμπερδέψουν με την κληρονομιά μιας γειτονιάς αντίστασης, της γειτονιάς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και του Γρηγορόπουλου. Με το έργο αυτό, ταυτόχρονα, θα εξαφανιστεί η πλατεία ως τέτοια, η οποία είναι η μοναδική της γειτονιάς, και θα μετατραπεί σε έναν στείρο χώρο διέλευσης, ενώ θα ξεφυτρώσουν γύρω από την (πρώην) πλατεία και σε όλη την γειτονιά μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και καφέ. Θα αυξηθεί η τιμή των ακινήτων (σε συνδυασμό με τις αναπλάσεις στους λόφους της περιοχής) και θα εκδιωχτούν οι κάτοικοι του κέντρου προς τα περίχωρα της Αθήνας, όπως έχει συμβεί σε άλλες μεγάλες πρωτεύουσες. Θα ενταθεί η καταστολή με τις λαμαρίνες και την φύλαξη του εργοταξίου, λες και δεν μας φτάνανε οι ήδη υπάρχουσες κλούβες και διμοιρίες που αλωνίζουν στην γειτονιά.
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ! Οι μάχες απέναντι στην κυβέρνηση είναι ήδη ξεκινημένες! Άμεσοι σταθμοί είναι η διαδήλωση για το περιβάλλον στις 5 Ιούνη στο Σύνταγμα και η πανεργατική απεργία στην 10 Ιούνη, ενώ ήδη διεξάγονται κινητοποιήσεις και δράσεις ενάντια στις αναπλάσεις τύπου Στρέφη ή Ακαδημίας Πλάτωνος, για το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, για την υπεράσπιση των νοσοκομείων, για τις προσλήψεις και μονιμοποιήσεις στους δήμους (πχ καθαρίστριες του Υπ.Οικ.), φοιτητικές κινητοποιήσεις απέναντι στα σχέδια της Κεραμέως και του Χρυσοχοϊδη. Όλα τα ρυάκια της αντίστασης, με κορμό τα συνδικάτα και την δύναμη της απεργιακής δράσης μπορούν και πρέπει να ενωθούν σε ένα μεγάλο κίνημα που θα ξεμπερδέψει μια και καλή με την κυβέρνηση και την άρχουσα τάξη των αρπακτικών!
• ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΟΧΙ ΠΕΔΙΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ!
• ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ!
• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΑΣ!
Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας