Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Από τον Αλέξη στο Garner – Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε… Συγκέντρωση μνήμης, Κυριακή 6/12, 12μεσ, Εξάρχεια, Μεσολογγίου και Τζαβέλλα

 


Από τον Αλέξη στο Garner – Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε…

Συγκέντρωση μνήμης, Κυριακή 6/12, 12μεσ, Εξάρχεια, Μεσολογγίου και Τζαβέλλα

Ήταν 6 Δεκέμβρη του 2008, όταν ο Αλέξης έπεφτε από το δολοφονικό χέρι του Κορκονέα. Σήμερα θα ήταν 27 χρονών ένας νέος γεμάτος ζωή και όνειρα. Πολλοί μίλησαν για τη «κακιά στιγμή» όμως αυτά τα 12 χρόνια που πέρασαν ήταν γεμάτα από τέτοιες «στιγμές». Μερικά χρόνια αργότερα, ένας 27χρονος άνδρας από το Πακιστάν ο Σαχζάτ Λουκμάν δολοφονήθηκε από μέλη της φασιστικής Χρυσής Αυγής στα Πετράλωνα. Λίγους μήνες μετά, παρουσία της αστυνομίας, ο Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός από το μαχαίρι των φασιστών της Χρυσής Αυγής.

Η αστυνομική βία όπως και η βία ακροδεξιών ομάδων που δρουν κάτω από την κάλυψη του κράτους και της αστυνομίας δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Είναι μια διεθνής πραγματικότητα που απειλεί κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες. Τα χρόνια της κρίσης ο αυταρχισμός πάει χέρι – χέρι με το ρατσισμό και την έμφυλη βία. Τα τελευταία λόγια του Αφροαμερικάνου Eric Garner «δεν μπορώ να αναπνεύσω» συγκλόνισαν την ανθρωπότητα. Δε συγκίνησαν όμως τους αυτουργούς της αστυνομικής βίας. Μόλις πριν λίγες μέρες η Γαλλία συγκλονίστηκε από το video τριών αστυνομικών που ξυλοκοπούν και προσβάλουν φυλετικά τον Μισέλ Ζεκλερ έναν μουσικό παραγωγό από το Παρίσι που το βασικό του παράπτωμα ήταν ότι είναι μαύρος.

Σε αυτό το μήκος κύματος βρίσκεται και το δόγμα «νόμος και τάξη» που λανσάρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσω του υπουργού και ενεργούμενου της Αμερικανικής πρεσβείας Χρυσοχοΐδη. Μερικές εβδομάδες μετά την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε η συγκλονιστική συγκέντρωση του λαού της Αθήνας έξω από τον Άρειο Πάγο, τη μέρα που ανακοινώθηκε η καταδίκη της Χρυσής Αυγής, η κυβέρνηση της ΝΔ απαγόρευσε την πορεία για τον εορτασμό της 47ης επετείου του Πολυτεχνείου. Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΑΝΑΤΡΣΥΑ που αψήφησαν την απαγόρευση δέχθηκαν προπηλακισμούς, απρόκλητη αστυνομική βία και τις προσαγωγές. Βέβαια οι ράμπο του Χρυσοχοΐδη δεν έδειξαν τον ίδιο ζήλο να προσάγουν τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής Παπά που παραμένει φυγόποινος.

Όμως ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν περιορίσθηκε στην αστυνομική βία, ακολούθησε η λεκτική βία από τις φασίζουσες δηλώσεις της δημοτικής συμβούλου Έβερτ που αποκάλεσε «κατσαρίδες» τα μέλη του ΚΚΕ που συγκεντρώθηκαν έξω από την Αμερικανική πρεσβεία. Μάλιστα μέχρι σήμερα δεν είχε καν την ευθιξία να παραιτηθεί αλλά περιφέρει το σαρκίο της στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ευελπιστώντας μάλλον να αντικαταστήσει το φυλακισθέντα Κασιδιάρη.

Όλα αυτά τα λέμε και τα θυμίζουμε για να καταλάβουν τι γίνεται όλοι εκείνοι που τις μέρες του Δεκέμβρη του 2008 έλεγαν «τι δουλειά είχε ο 15 χρονος στα Εξάρχεια» αντί να αναρωτιούνται τι δουλειά είχε ο Κορκονέας να τον πυροβολήσει. Κυρίως όμως τα λέμε, τα θυμίζουμε και αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου που έδωσε τη ζωή του όπως και τόσοι άλλοι για να μπορούμε να διεκδικούμε να διαδηλώνουμε και να αμφισβητούμε σε πείσμα κάθε Χρυσοχοΐδη και κάθε εξουσίας.

Στηρίζουμε την πρωτοβουλία καλλιτεχνών, δικηγόρων θυμάτων αστυνομικής βίας, φίλων και συγγενών του Αλέξη Γρηγορόπουλου να τιμήσουμε τη θυσία του Αλέξη με ένα λουλούδι στο τόπο δολοφονίας.

Παράλληλα καλούμε σε συμμετοχή στη συγκέντρωση την Κυριακή 6/12 στις 12μεσ στο τόπο δολοφονίας του Αλέξη στην Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, με μάσκες και τήρηση αποστάσεων.



Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας , Αθήνα, 4/12/2020