Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Ως Ευ Παρέστητε κ. Δήμαρχε Μπακογιάννη....

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ως Ευ Παρέστητε κ. Δήμαρχε Μπακογιάννη....
Ο κ. Μπακογιάννης εμφανίσθηκε. Σε μια πόλη, που δοκιμάζεται εδώ και δύο μήνες από την πανδημία, οι άστεγοι και φτωχοί έχουν καθημερινή ανάγκη αρωγής, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δουλεύουν καθημερινά με κίνδυνο της ζωής τους, ο δήμαρχος ήταν τόσο καιρό απών.
Η επανεμφάνισή του συνοδεύτηκε από ένα πολύ θετικό γεγονός, τα εγκαίνια της δομής αστέγων του δήμου δυναμικότητας 400 ατόμων. Όμως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μετατραπεί η δομή σε προσωρινό χώρο μαντώματος αστέγων, ούτε η λειτουργία της να αφεθεί στις ΜΚΟ και την Εκκλησία. Χρειάζεται να ενταχθεί στις πάγιες υπηρεσίες του Δήμου και να γίνουν προσλήψεις μονίμων. Επίσης, η υποκατάσταση της υπαρκτής δομής φιλοξενίας άστεγων στο ξενοδοχείο ΙΩΝΙΣ με νέα δομή για εξαρτημένους δεν αποτελεί ιδανική λύση, αφού έκλεισε έτσι μία δομή για να λειτουργήσει στη θέση της μία άλλη. Η παροχή στήριξης στους εξαρτημένους και αυτή χρειάζεται να αντιμετωπιστεί όχι ευκαιριακά αλλά με σταθερά και μόνιμα κριτήρια για τις ανάγκες των εξαρτημένων.
 Όμως, σε μια πόλη που οι άστεγοι αριθμούν αρκετές χιλιάδες, το άδειασμα κτιρίων από την αστυνομία και το πέταγμα των αστέγων στο δρόμο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας.  Κανένας άστεγος στο δρόμο στην πόλη με τα χιλιάδες άδεια σπίτια και κτίρια!
Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των συσσιτίων που παρέχονται, αφού όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας χάνουν τις δουλειές τους ή απλά δεν μισθοδοτούνται και έχουν άμεση ανάγκη το κοινωνικό συσσίτιο. Χιλιάδες ηλικιωμένοι λιμοκτονούν στα σπίτια αβοήθητοι, σχολικά γεύματα έχουν διακοπεί και εκατοντάδες "αδήλωτοι" φτωχοί και μετανάστες χωρίς χαρτιά και ΑΜΚΑ δεν μπορούν να εγγραφούν στη λίστα για κατοίκον διανομή βδομαδιάτικου πακέτου διατροφής.
 Παρόλο που δήμαρχος ήταν φανατικός υποστηρικτής των εφόδων της αστυνομίας σε κτίρια που είχαν καταληφθεί από αστέγους, σε μια εποχή που ίσως να πίστευε ότι «ήρθε η ανάπτυξη», σήμερα πρέπει να αναλογιστεί ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και είναι πρόβλημα επιβίωσης.
Τον καλούμε λοιπόν να μην κρυφτεί εκ νέου μέχρι να βρει ένα επόμενο θετικό γεγονός για να συνδυάσει τη δημόσια επανεμφάνισή του. Τον καλούμε να βρούμε άμεσα από κοινού άδεια κτίρια για τη στέγαση των αστέγων συμπολιτών μας και να προγραμματίσουμε μαζικά συσσίτια για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, επιβάλλοντας στην κυβέρνηση τη μαζική στελέχωση της υπηρεσίας "Βοήθεια στο Σπίτι" ώστε να φτάνει σε όλους-ες.