Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

“Πρόταση για την άμεση στέγαση στο Δήμο Αθήνας 30.000 αστέγων από τους δρόμους, προσφύγων από τα καμπ (Μόρια, Ελαιώνας κλπ), και Ρομά”

Παρέμβαση στα προ ημερησίας διάταξης θέματα στην συνεδρίαση της 13ης Απρίλη 2020 του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας




“Πρόταση για την άμεση στέγαση στο Δήμο Αθήνας 30.000 αστέγων από τους δρόμους, προσφύγων από τα καμπ (Μόρια, Ελαιώνας κλπ), και Ρομά”

Η ανθρωπιστική κρίση γενικεύεται καθώς η πανδημία και η νέα ύφεση της οικονομίας απειλεί να  αφανίσει χιλιάδες αλλά και να οδηγήσει πολύ κόσμο, ντόπιους, μετανάστες και πρόσφυγες  στην απόλυτη εξαθλίωση, απλώνοντας πάνω στις ζωές τους το παγωμένο χέρι της πείνας αλλά και της αστεγίας.

Τις τελευταίες μέρες, ένας άστεγος πέθανε αβοήθητος στο δρόμο στη στοά Μπρόντγουέϊ. Ταυτόχρονα, χιλιάδες άστεγοι βρίσκουν καταφύγια σε “καβάτζες”στους δρόμους και εγκαταλελειμμένα κτίρια, χωρίς καμία πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής και προστασίας από τον κορονοϊό.

Χιλιάδες πρόσφυγες είναι στοιβαγμένοι σε καμπ της ντροπής από την Μόρια μέχρι τον Ελαιώνα ενώ ανήλικοι πρόσφυγες φιλοξενούνται στις παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Οι περισσότεροι ζουν σε σκηνές χωρίς νερό και αποχέτευση.

Πολίτες Ρομά ζουν σε καταυλισμούς με παράγκες ή εγκαταλελειμμένα κτίρια ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας στους δρόμους τους στερεί το όποιο μεροκάματο επιβίωσης.

Και όμως, τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες διασώζονται από πλουσιοπάροχα πακέτα στήριξης της Ε.Ε. και της κυβέρνησης ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα.

Η λαϊκή στέγη κινδυνεύει καθώς η ΕΚΤ επιμένει στην έναρξη των πλειστηριασμών, οι οποίοι θα πετάξουν στο δρόμο άμεσα πάνω από 50.000 από την πρώτη κατοικία που τους έχει απομείνει. Επίσης, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AirBNB, η χρυσή βίζα σε “επενδυτές” έχουν εκτοπίσει κατοίκους από παραδοσιακές συνοικίες εγκατάστασης και έχουν τινάξει τα νοίκια στα ύψη για τους υπόλοιπους. Είναι ένας μηχανισμός ανεξέλεγκτης τουριστικοποίησης της πόλης , κερδοσκοπίας στη γη που οδηγεί στον εκτοπισμό της λαϊκής κατοικίας. Χρειάζεται  λοιπόν να περιοριστεί και να πάρει τέλος.

Για να αποτρέψουμε αυτήν την εφιαλτική προοπτική, πρέπει να απαντήσουμε με ένα μαζικό πρόγραμμα στέγασης όλων εδώ και τώρα.

Αυτό το πρόγραμμα χρειάζεται να  το διαχειριστεί ο ΚΥΑΔΑ με τις αναγκαίες προσλήψεις μονίμων για να μπορούν σε διοικητικό επίπεδο να εντοπιστούν και να καταγραφούν οι ανάγκες. Επίσης,με προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για τη φροντίδα των αστέγων, street work και τα ανάλογα μέσα και υποδομές, όπως αυτοκίνητα, τεχνική στήριξη κλπ.
Δεν καλύπτεται με ενέσεις ωφελούμενων του ΟΑΕΔ, ούτε με εθελοντές, ούτε με συνεργασίες με ιδιώτες και ΜΚΟ.

Πάνω από όλα απαιτείται η χρηματοδότηση αυτού του επείγοντος προγράμματος από το κράτος, με τον ίδιο τρόπο που χρειάζεται να γίνει επειγόντως για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας για άμεσες προσλήψεις μονίμων.

Η εξασφάλιση των κατοικιών και των κτιρίων χρειάζεται να προχωρήσει με συμβάσεις παραχώρησης της χρήσης ( ή και της ιδιοκτησίας) για μεγάλο χρονικό διάστημα προς το Δήμο της Αθήνας από τους αντίστοιχους φορείς, στους οποίους ανήκουν τα προτεινόμενα κτίρια, οι κατοικίες και τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Ακόμη και με επιτάξεις ξενοδοχείων. Προφανώς, υπάρχουν και πολλά άλλα.

Στη μελέτη της περιφέρειας Αττικής για το Δήμο της Αθήνας, καταγράφονται πάνω από 100.000 κενά σπίτια για διάφορους λόγους (μετανάστευση, αδυναμία χρήσης ή ενοικίασης, μη αποδοχή κληρονομιάς κλπ).

Οπωσδήποτε, το κράτος και η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουν συνολικά και μονιμότερα το ζήτημα της κατοικίας χρειάζεται να επαναφέρουν τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, ώστε κάθε εργατική και λαϊκή οικογένεια ή μοναχικοί άνθρωποι να έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους.

Προτείνουμε ένα ενδεικτικό κατάλογο διαθέσιμων κτιρίων για την ένταξή τους σε αυτό το πρόγραμμα:

Α. Ιδιοκτησία Υπουργείου Εργασίας- ΕΦΚΑ

1
Esperia: Πολυόροφο κτίριο ξενοδοχείου με ανεξάρτητα ισόγεια καταστήματα και δύο υπόγεια, συμπεριλαμβανομένου ξενοδοχειακού εξοπλισμού
Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω

2
Athens Inn: Τριώροφο κτίριο ξενοδοχείου με ισόγεια καταστήματα
Βίκτωρος Ουγκώ 13

3
Δύο ανεξάρτητες κατοικίες σε διώροφο κτίριο επί οικοπέδου
Κλαδά 23 Νέος Κόσμος

4
Πολυώροφο διατηρητέο κτίριο κατοικίας με υπόγειο
Ιουλιανού 26 και Αινιανός

5
Διαμέρισμα 5ου και 6ου ορόφου
Ι. Δροσοπούλου 111

6
Διαμέρισμα 2ου ορόφου
Προμηθέως 70 και Αχαρνών 322 (πρώην 316)

7
Διαμέρισμα 3ου ορόφου και δώμα, Σπύρου Μερκούρη 12


8
Ambassandeur: Ξενοδοχείο / παλαιό Εφετείο επταώροφο κτίριο
Σωκράτους 65 - 67Π
9
1ος – 6ος όροφος κτιρίου
Μενάνδρου 1

10
Εξαώροφο κτίριο
Χαλκοκονδύλη 43

11
Πενταώροφο κτίριο
Μαμούρη 14


Β.  1.Λα Μιραζ στην Ομόνοια,
    -2. Δυνατότητες παραχώρησης κτιρίων του Μπάγκειου και άλλων Ιδρυμάτων

Γ. Οι καταλήψεις που εκκένωσε η Αστυνομία να ανοίξουν ξανά όπως:  Ξενοδοχείο City Plaza και άλλα κτίρια του Δημόσιου.

Δ. Επίταξη ξενοδοχείων που δεν λειτουργούν.

Ε. Πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας. Ο Μηταράκης τάζει 20.000 σε σπίτια μέσα στο 2020. Με άμεση επιτάχυνση μπορούν να στεγαστούν άμεσα 10.000 πρόσφυγες και ασυνόδευτοι ανήλικοι στην Αθήνα και  στην Ᾱττική. Καμία εκκένωση από τα ήδη υπάρχοντα. Πρόκειται για χρηματοδότηση με πόρους της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Προτείνουμε:
* Άμεση μεταστέγαση στα παραπάνω κτίρια των προσφύγων του Ελαιώνα, των ανηλίκων των παιδικών κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα και των Ρομά

* Απαγόρευση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας

* Απαγόρευση της ανεξέλεγκτης λειτουργίας του AirBNB και της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, επικεφαλής Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας