Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Ο Μπακογιάννης και η “πανδημία” ως ευκαιρία για τα μεγάλα συμφέροντα. Να έρθουν τώρα οι πρόσφυγες από τα καμπ σε σπίτια στις γειτονιές μας!

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ο Μπακογιάννης και η “πανδημία” ως ευκαιρία για τα μεγάλα συμφέροντα.
Να έρθουν τώρα οι πρόσφυγες από τα καμπ σε σπίτια στις γειτονιές μας!

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, τη Δευτέρα 13 Απρίλη, μετατράπηκε σε κορονοϊο-σόου από τον Μπακογιάννη, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και των φτωχών της πόλης και προωθώντας συμβάσεις για να βρουν οι μεγαλοεργολάβοι πεδίον δόξης λαμπρόν και οι μεγαλοξενοδόχοι να κτίζουν κτίρια σε ύψος που κρύβει τη θέα της Ακρόπολης.
Η παράθεση αριθμών για τα συσσίτια και τους άστεγους δεν κρύβουν τη γύμνια και τον κυνισμό των νεοφιλελεύθερων επιλογών της δημοτικής αρχής Μπακογιάννης. Στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική του ρατσισμού που ρίχνει σε καμπ-γκέτο και φυλακές χιλιάδες πρόσφυγες από τα νησιά μέχρι την ενδοχώρα. Στηρίζουν την επιδρομή στο δικαίωμα στη στέγαση με την τουριστικοποίηση της πόλης και το AirBN. Δεν είπε κουβέντα για τους επερχόμενους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των καταχρεωμένων στις τράπεζες.
Η νέα δομή αστέγων, στη Λιοσίων 2, δεν μπορεί να αποτελέσει φύλλο συκής για να κρύψει την γύμνια της απουσίας πολιτικής για τη στέγαση των άστεγων που βρίσκονται στους δρόμους ή δεν καταμετρώνται γιατί κρύβονται σε ένα ερείπιο ή των χιλιάδων προσφύγων που συνωστίζονται στα άθλια κοντεϊνερ του Ελαιώνα ή των Ρομά που ζουν στα αυτοκίνητα και τα κλειστά εργοστάσια χωρίς νερό.
Έφτασαν να ανακοινώσουν ότι ο αριθμός των άστεγων στην Αθήνα δεν ξεπερνά τους 900(!) εκ των οποίων οι 350 θεωρούνται ότι έχουν 100% αυτήν την ιδιότητα ενώ οι 550 αποτελούν μέρος των εξαρτημένων. Με τέτοια καταγραφή, χωρίς επίσημα στοιχεία έρευνας, μας καλούν να πανηγυρίσουμε για το τέλος της αστεγίας στην Αθήνα!
Αποτέλεσε μελανό στίγμα και ξεδιάντροπη υπόκλιση στην ακροδεξιά, η τοποθέτηση Μπακογιάννη ότι “απέτρεψε την δημιουργία hotspot” στο συγκεκριμένο χώρο της οδού Λιοσίων 2.
Αποτέλεσμα των φιλελευθέρων επιλογών που υπηρετεί και πάνω απ΄ όλα του σχεδίου για την πλήρη τουριστικοποίηση της Αθήνας αποτελεί η απόρριψη από τον Μπακογιάννη της πρότασης της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας για στέγαση 30.000 προσφύγων, αστέγων και Ρομά*, με προτεραιότητα σε κτίρια που διαθέτει το Υπουργείο Εργασίας, άνοιγμα ξανά των χώρων από τις καταλήψεις στέγης, με ξενοδοχεία και μαζικό πρόγραμμα κατοικίας.
Με την πανδημία και την ύφεση, η Αθήνα θα γεμίσει ξανά από ένα σωρό κουφάρια κλειστών κτιρίων και απολυμένους χιλιάδες εργαζομένους.
Από την άλλη, η άρνηση διεκδίκησης προσλήψεων για τη στελέχωση του “Βοήθεια στο Σπίτι”( στην Αθήνα έχει μόνο 13 υπαλλήλους!) επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί πίσω από την σύμβαση με την Taxi Beat, που θα επισκέπτεται τους έχοντες ανάγκη φαγητού ή άλλων αναγκών και θα τα διανέμει ως ντελίβερι. Είναι απαραίτητες αυτές οι προσλήψεις για την παροχή ζεστού φαγητού-όχι κονσέρβας αλλά και της ελάφρυνσης των γυναικών από τα βάρη που σηκώνουν καθημερινά με τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων μετά το κλείσιμο σχολείων και παιδικών σταθμών και την κατάργηση των σχολικών γευμάτων. Επίσης, ας λάβουμε υπόψη μας ότι αυτή την περίοδο, δεν είναι τυχαία η κλιμάκωση της σεξιστικής βίας κατά των γυναικών.

Είναι πρόκληση, ο Μπακογιάννης να μοιράζει φιλέτα σε εργολάβους και να γυρνά την πλάτη στους φτωχούς βιοπαλαιστές του δρόμου, τους χειροτέχνες/ισσες, τους ρακοσυλλέκτες, τους συλλέκτες, τους κουλουράδες και τους μουσικούς δρόμου. Αρνήθηκε να στηρίξει το αίτημα των χειροτεχνών που υποστηρίζει και το Καλλιτεχνικό Επιμελητήριο να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Η πολιτική Μπακογιάννη συμβαδίζει με την πολιτική Μητσοτάκη: ιδιωτικοποιήσεις και δώρα στους επιχειρηματίες, ψίχουλα για τους φτωχούς.
Γι αυτό και ο δρόμος που άνοιξαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία με την κινητοποίηση στις 7 Απρίλη είναι η δικιά μας εναλλακτική. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που σήκωσαν και σηκώνουν στις πλάτες τη μάχη για να σωθούν ζωές από την πανδημία στα νοσοκομεία, στους δήμους, στα σούπερ μάρκετ και στα ντελίβερι είναι η δύναμη για να παλέψουμε και να καταχτήσουμε κόντρα στη κυβέρνηση που ετοιμάζει την επιδρομή της για να σώσει ξανά τους Τραπεζίτες.
Σας καλούμε να γυρίσουμε την πλάτη σε καλέσματα συναίνεσης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την κυβέρνηση της διαρκούς λιτότητας και του ρατσισμού και να δυναμώσουμε τη πάλη για τις ανάγκες των φτωχών.
Να ξεδιπλώσουμε μαζί τον αντιρατσιστικό αγώνα, μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ, τους πρόσφυγες στα καμπ και τους μετανάστες απεργούς στα αστυνομικά τμήματα, για να κλείσουν τα καμπ της ντροπής και να έρθουν οι πρόσφυγες στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις πριν τους θερίσει ο κορονοϊός, η πείνα και ο ρατσισμός.

* https://antarsiageitoniesathinas.blogspot.com/2020/04/30000.html,