Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Βοήθεια στο Σπίτι για όλους όσους έχουν ανάγκη.



 

Παρέμβαση στα προ ημερησίας διάταξης θέματα στην συνεδρίαση της 13ης Απρίλη 2020 του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας


Βοήθεια στο Σπίτι για όλους όσους έχουν ανάγκη.

Η πανδημία και η αύξηση της φτώχειας μεγαλώνει τον πληθυσμό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από άμεση φροντίδα στην κατοικία τους. Η καραντίνα ορθώνει επιπλέον εμπόδια στην αξιοπρεπή διαβίωση τους.

Μεγαλώνει πολύ ο αριθμός των μη αυτοεξυπηρετούμενων ηλικιωμένων. Αρκετοί έχασαν τους φροντιστές τους λόγω της καραντίνας. Μετανάστριες χωρίς χαρτιά που εργάζονταν για αυτούς αδυνατούν να μεταβούν φοβούμενες την σύλληψη και την απέλαση. Άτομα με αναπηρίες που διαβιούν μόνοι τους με χαμηλό εισόδημα πιέζονται ακόμη περισσότερο.

Μεγάλος αριθμός απόρων που στέκονταν στην ουρά των συσσιτίων του ΚΥΑΔΑ που έχουν διακοπεί στην οδό Σοφοκλέους αδυνατούν να βρούν τροφή, όπως πολλοί μετανάστες χωρίς χαρτιά, εξαρτημένοι, ψυχικά νοσούντες, πρόσφυγες χωρίς ΑΜΚΑ και άποροι χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ενώ, με την πανδημία, προστίθενται νέοι άνεργοι που έχουν ανάγκη: ρακοσυλλέκτες, μουσικοί δρόμου, ηθοποιοί, χειροτέχνες, μικροπωλητές και πλανόδιοι πωλητές. Είναι αδιανόητο να βρεθούν όλοι αυτοί σε κατάσταση εγκατάλειψης και να λιμοκτονούν.

Όπως επισημαίνει η Πρωτοβουλία κατοίκων Εξαρχείων, η διακοπή της παροχής σχολικών γευμάτων σε μαθητές χρειάζεται να αντιμετωπιστεί άμεσα. Ήταν μέτρο ανακούφισης της φτώχειας και πρέπει να συνεχίσει η διανομή γευμάτων σε παιδιά στα σπίτια.
Είναι αναγκαίο, λοιπόν, στην περίοδο της καραντίνας, να συνεχιστεί η παροχή φαγητού στο σπίτι, σε όσους το χρειάζονται με τη λειτουργία των μαγειρείων του Δημοτικού Βρεφοκομείου. Καμία υποκατάσταση της αναγκαίας υγιεινούς διατροφής δεν εξασφαλίζεται με πακέτα τροφίμων μακράς διάρκειας και κονσερβών που μπορούν να υποβαθμίσουν το επίπεδο υγείας και αντοχής αυτού του πληθυσμού στην πανδημία.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλες ανάγκες που δεν περιορίζονται στο φαγητό, όπως η παροχή βοήθειας στο σπίτι για τη συνέχιση θεραπευτικής αγωγής χρονίως πασχόντων, ψυχοκοινωνικής στήριξης, επικοινωνίας με τις αρχές και τις Τράπεζες ή για αγορές άλλων ειδών πρώτης ανάγκης κλπ.

Απαιτείται μια ριζική τομή στη στελέχωση κεντρικά και στις επτά κοινότητες, της υπηρεσίας “Βοήθεια στο Σπίτι” ώστε να εξυπηρετούνται επαρκώς όλες οι ανάγκες.

Είναι απαράδεκτο ο Δήμος της Αθήνας να έχει μόνο 13 υπαλλήλους και η νέα προκήρυξη θέσεων του ΑΣΕΠ για το Δήμο της Αθήνας να προβλέπει τέσσερεις μόνο θέσεις από τις 2.902! Αν κρίνουμε από τις εκατοντάδες των αλληλέγγυων που ενεργοποιούνται αυτές τις μέρες, το Βοήθεια στο Σπίτι της Αθήνας χρειάζεται να αρχίσει να λειτουργεί με τουλάχιστον 400 άτομα προσωπικό. Μπορεί επίσης σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα να λειτουργεί συγκροτημένα παρέχοντας ειδίκευση σε εκατοντάδες τελειόφοιτους.
Η προσφυγή στην Taxi Beat, μια ιδιωτική εταιρία που αντιστρατεύεται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων, είναι μια υποκατάσταση αυτής της ανάγκης που επιφέρει σπατάλη πόρων και μη επαρκή κάλυψη των αναγκών.

Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις σε όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες και εξασφάλιση μέσων για τις επισκέψεις στα σπίτια με προμήθεια αυτοκινήτων και μηχανών.

Χρειάζεται, επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας να απαιτήσει την απόδοση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο Δήμο ώστε να ενεργοποιήσει πρόγραμμα κατά της ένδειας. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα παροχής χρηματικής βοήθειας σε αυτόν πληθυσμό για να καλύπτει ανάγκες πέραν του φαγητού. Ακόμη, να διευρυνθούν οι παροχές του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας χρειάζεται να απαιτήσει την ένταξη στην καταβολή ενίσχυσης του επιδόματος των 800 ευρώ κατηγοριών απασχολούμενων στους δρόμους της πόλης. Τέτοιοι είναι οι χειροτέχνες, οι οποίοι έχουν και στη στήριξη του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος , σε αυτήν την προσπάθεια.
Χρειάζεται ακόμη να υπάρξουν παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των Ρομά, των πλανόδιων πωλητών, των ρακοσυλλεκτών, των συλλεκτών, των μουσικών δρόμου, των πωλητών κουλουριών και φρούτων αλλά και των οικογενειών τους.

Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας να προχωρήσει σε αποφάσεις και ο Δήμαρχος να παρέμβει σε αυτή την κατεύθυνση.

Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, επικεφαλής της “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας”.