Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Με την κάλυψη Μπακογιάννη η εισβολή και η εκκένωση του κατειλημμένου θεάτρου Ολύμπια από καλλιτέχνες.

 

6 Aπριλίου
Με εντολή Μπακογιάννη αστυνομικοί του Θεοδωρικάκου εισέβαλαν σήμερα το πρωί στο δημοτικό θέατρο Ολύμπια προκειμένου να καταστείλουν με την εκκένωση του κατειλημμένου χώρου από τους καλλιτέχνες την κινητοποίηση του κόσμου της Τέχνης για την ανάκληση του άθλιου προεδρικού διατάγματος που υποβαθμίζει τα πτυχία των σχολών τους και τις συμβάσεις εργασίας.

Ο Δήμαρχος της Αθήνας, μία μέρα μετά τους πυροβολισμούς αστυνομικών έξω από την ΑΣΟΕΕ, έρχεται να επιτεθεί στην συνδικαλιστική δράση των καλλιτεχνών και το σωματείο τους, το Σωματείο στο Χώρο του Χορού, που στήριξε την κατάληψη και τις πολυάριθμες δράσεις στο χώρο, με διώξεις και συλλήψεις.

Μετά την χυδαία συκοφάντηση του αγώνα των καλλιτεχνών και τον “διάλογο” κατέληξε στη προσφιλή του μέθοδο της ωμής αστυνομικής καταστολής, όπως άλλωστε έπραξε για να επιβάλει μαζί με τον Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υπεύθυνο στης δολοφονία 57 ανθρώπων στα Τέμπη Κώστα Καραμανλή, το νόμο και την τάξη, για να επιβληθούν τα σχέδια “εξευγενισμού” για χάρη των συμφερόντων της PRODEA και των κερδοσκόπων γης, με την καταστροφή της πλατείας και του Λόφου Στρέφη.
Είναι ο ίδιος Δήμαρχος που φωτογραφίζονταν στο πλευρό της υπουργού Μενδώνη όταν αυτή κάλυπτε τους βιαστές Λιγνάδηδες, τους κομματάρχες της ΝΔ Μίχους, τους μαστροπούς του Κολωνού και των βιαστών της 12χρονης. Είναι ο ίδιος Δήμαρχος που διατηρεί ακόμη σε θέση ευθύνης δημοτική σύμβουλο που μίλαγε στις εκδηλώσεις-πογκρόμ στο πλευρό του Κασιδιάρη.

Είναι ο ίδιος που αποκατέστησε άλλη δημοτική σύμβουλο, η οποία χασκογελούσε σε εκπομπή του Λιάγκα για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος φοιτήτριας του ΑΠΘ. Είναι ο ίδιος,που εκτόπισε όλους τους πρόσφυγες αιτούντες ασύλου από την Αθήνα, εκκένωσε τις καταλήψεις στέγης προσφύγων, την δομή του Ελαιώνα και τερμάτισε το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ χωρίς να υπάρχει καμία εναλλακτική φιλοξενίας προσφύγων στην Αθήνας.

Για τον Δήμαρχο Αθήνας Μπακογιάννη, στη πόλη δεν χουν θέση οι αγωνιζόμενοι και αγωνιζόμενες για τα δικαιώματα τους εργάτες και εργάτριες, όπως τώρα της Τέχνης, αλλά μόνο οι επιχειρηματίες του τουρισμού και οι κερδοσκόποι φίλοι του, για τους οποίους στρώνει τους Μεγάλους Περιπάτους της Πανεπιστημίου, ιδιωτικοποιεί το Πράσινο χαρίζοντας τους Λόφους και τις πλατείες στις εταιρίες. Είναι ο ίδιος που έβαλε πλάτη για την ιδιωτικοποίηση των Μουσείων στο πλευρό της Μενδώνη.

Το Θέατρο Ολύμπια ήταν κατειλημμένο από εργαζόμενους/ες και σπουδαστές/ριες από το χώρο του χορού από τις 24 Φλεβάρη, με τη στήριξη του σωματείου τους, στο πλαίσιο των διαρκών κινητοποιήσεων που βρίσκεται το κίνημα των καλλιτεχνών τους τελευταίους μήνες.

Καθημερινά πραγματοποιούνταν πλήθος εκδηλώσεων, αντιμαθήματα, σεμινάρια, προβολές, συζητήσεις, συναυλίες.
Όπως καταγγέλει η Κατάληψη Ολύμπια: Συντονισμός Εργαζομένων και Σπουδαστών στο Χώρο του Χορού :
"Η έφοδος αυτή αποτελεί κατάφορη και χυδαία επίθεση προς τον καλλιτεχνικό χώρο από τον Δήμο Αθηναίων, τον Μπακογιάννη και τον γενικό διευθυντή του Ολύμπια Γιώργο Ευαγγελινό. Χωρίς καμία προειδοποίηση εκκένωσης ένστολοι μπήκαν στο κτίριο, συνέλαβαν τους χορευτές/ριες εν ώρα ύπνου και τους οδήγησαν στη ΓΑΔΑ.
Μια εβδομάδα νωρίτερα ο Δήμος Αθηναίων είχε απευθυνθεί για πρώτη φορά προς την Κατάληψη με αίτημα την λύση της μέσω μια παντελώς ασόβαρης ανάρτησης στα social media. Το επόμενο πρωί πέρασαν έξω από το θέατρο Ολύμπια, απολογούμενοι για τις ανακρίβειες του κειμένου τους και διατεινόμενοι ότι είναι ανοιχτοί στο διάλογο και στηρίζουν τους καλλιτέχνες αλλά με αίτημα και πάλι να λυθεί η κατάληψη. Ούτε μια εβδομάδα μετά, η πρόθεση διαλόγου τους μετασχηματίζεται σε βίαιη επίθεση για εκκένωσης.”
Στο χώρο της Τέχνης και του πολιτισμού κουμάντο είναι ώρα να κάνουν οι άνθρωποι της, οι εργάτριες και οι εργάτες της Τέχνης και όχι οι επιχειρηματίες, οι έμποροι, οι υπουργοί, οι Δήμαρχοι. ΟΙ καταλήψεις και οι απεργίες των καλλιτεχνών είναι δύναμη της εργατικής τάξης για να βάλει τέλος στην εμπορευματοποίηση αλλά και για να κλείσει το δρόμο στην επίθεση για την υποβάθμιση των σχολών των σπουδαστών. Αυτο το κίνημα δεν είναι του χεριού ούτε του Δημάρχου Αθήνας ούτε της ΕΛΑΣ!
Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των δέκα συλληφθέντων χορευτών/τριών και την παύση της δίωξης της κατάληψης με τις στημένες κατηγορίες της παρεμπόδισης λειτουργίας.
Καλούμε σε κινητοποίηση αλληλεγγύης στη ΓΑΔΑ και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας την Μεγάλη Τρίτη στις 4μμ.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ για τους συλληφθέντες/είσεςτης κατάληψης Ολύμπια στις 19.00 μπροστά από το Δημαρχείο Αθηνών

Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας