Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Να μην αφήσουμε τον Μπακογιάννη να ξεπουλήσει τον Λόφo Στρέφη στους κερδοσκόπους της PRODEA

 

Να μην αφήσουμε τον Μπακογιάννη να ξεπουλήσει τον Λόφo Στρέφη στους κερδοσκόπους της PRODEA

Έξω τα αρπακτικά του κέρδους και οι μπάτσοι από το Λόφο Στρέφη και τα Εξάρχεια

Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη, με τις ψήφους της παράταξης του, ενός εκλεγμένου με την Χρυσή Αυγή και ενός του ΚΙΝΑΛ ξεπουλάει ξεδιάντροπα το Λόφο Στρέφη στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα του real estate. Δίνει ώθηση στην επιδρομή των κερδοσκόπων κατά των φτωχότερων κατοίκων στις γειτονιές της Αθήνας με στόχο τον εκτοπισμό τους. Είναι ο ίδιος, που πανηγυρίζει ότι “ξαναπήρε” 63 κτίρια... τα κλειδαμπάρωσε με τσιμεντόλιθους και συρματοπλέγματα, αφού εκκένωσε καταλήψεις στέγης προσφύγων και κατάστειλε μαζί με τον Χρυσοχοϊδη δράσεις κοινωνικών συλλογικοτήτων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε επιθέσεις κατά των εργαζόμενων και της νεολαίας. Xιλιάδες νεκροί από την πανδημία είναι το τίμημα των περικοπών στα νοσοκομεία. H Κεραμέως θέλει να βάλει μπάτσους στα πανεπιστήμια και να διώξει τα φτωχόπαιδα. H κυβέρνηση στρώνει το δρόμο για τη λεηλασία περιοχών και γειτονιών με “επενδύσεις” καταστροφής για “αναπλάσεις”, όπως ο μεγάλος Περίπατος, τα καζίνο, οι ανεμογεννήτριες και οι εταιρίες καύσης σκουπιδιών. Την ίδια ώρα σπαταλάει δισεκατομμύρια για Ραφάλ και φρεγάτες, φράχτες και προσλήψεις αστυνομικών για κυνηγητό προσφύγων και δεν προσλαμβάνει προσωπικό για τις ΜΕΘ, το πράσινο και την καθαριότητα στους Δήμους.

Με εργαλείο τον εξευγενισμό περιοχών, όπως τα Εξάρχεια, ανοίγει την πόρτα σε εταιρίες των διεθνών αρπακτικών που κερδοσκοπούν πάνω στα ακίνητα της πόλης. Η πρόσφατη κρίση στην Κύπρο με τις χρυσές βίζες ανέδειξε τη δράση αυτών των μαφιόζικων κυκλωμάτων και την διαπλοκή τους με το επίσημο κράτος. Εδώ, ο Δήμαρχος Μπακογιάννης προχωρά, στο όνομα μιας δήθεν δωρεάς της PRODEA Invesments, να ξεπουλήσει το Λόφο Στρέφη σε ιδιώτη, αναλαμβάνοντας ακόμη και δέσμευση για προμήθεια συγκεκριμένων υλικών από συγκεκριμένη εταιρία, την Moccaferini! Βάζει τις υπηρεσίες του Δήμου Αθήνας να υπηρετούν τα συμφέρονται των ιδιωτών αντί τις ανάγκες των δημοτών και των κατοίκων.

Ο λόφος του Στρέφη είναι ένας πνεύμονας πρασίνου και κοινωνικής ζωής του κέντρου της πόλης, τον οποίο εγκατέλειψε ο Δήμος Αθήνας. Η τελευταία φορά που έγιναν έργα συντήρησης αφορούσαν την διαμόρφωσή του στην τωρινή κατάσταση, τη δεκαετία του 1980. Έκτοτε δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης τεχνικών υποδομών, με ελάχιστη φροντίδα στο πράσινο και την καθαριότητά του. Κάτοικοι της περιοχής, καθώς και το καφενείο "Εξωστρεφής" στην περιοχή των μπασκετών ασχολούνται ενεργά με τη διαχείριση του πρασίνου και την καθαριότητα του λόφου.

Κι ενώ είδαμε φέτος την αναβάθμιση και συντήρηση του λόφου του Στρέφη να συμπεριλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα, με έκπληξη διαπιστώνουμε τώρα την εταιρεία real estate PRODEA Investments να ζητά την υιοθεσία του και να δίνει δωρεά 1 εκ. ευρώ για τις μελέτες και κάποιες εργασίες σκανδαλωδώς υπερκοστολογημένες. Η προτεινόμενη δωρεά ανέρχεται σε 222 ευρώ/τμ, ποσό εξωφρενικό για μελέτες κοινοχρήστων χώρων καθώς και για τις περιορισμένες εργασίες που περιγράφονται στο παράρτημα. Το λεκτικό που χρησιμοποιείται στη δωρεά είναι επίσης άξιο απορίας: "έγκριση από τις υπηρεσίες του δήμου εντός 5 ημερών": κάτι που σημαίνει, όπως είναι διατυπωμένο ότι πρέπει οπωσδήποτε να εγκριθούν οι μελέτες από τις υπηρεσίες εντός 5 ημερών ή εντός 5 ημερών να απαντήσουν οι υπηρεσίες περί έγκρισης ή μη.

Στην τεχνική περιγραφή της εταιρείας ονοματίζονται συγκεκριμένα υλικά και τεχνικές προδιαγραφές συγκεκριμένης εταιρείας, της Moccaferini, που θα αναγκαστεί να πληρώσει ο Δήμος, όταν καλεστεί να υλοποιήσει το τεχνικό έργο που προδιαγράφεται από τη δωριζόμενη μελέτη. Πώς θα μπορέσει ο Δήμος να δημοπρατήσει ένα τέτοιο έργο, προδιαγράφοντας συγκεκριμένα υλικά και προμηθευτές,αντιβαίνοντας έτσι τη νομοθεσία περί δημοσίων τεχνικών έργων;

Από τη μελέτη και το αντίστοιχο έργο θα λείπει η περιοχή γύρω από τις μπασκέτες, τον ίδιο τον χώρο άθλησης όπου βρίσκονται οι μπασκέτες και το καφενείο "εξωστρεφή". Εντύπωση προκαλεί, επίσης, που ανερυθρίαστα λείπει από την περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης ότι η συγκεκριμένη περιοχή, αυτή τη στιγμή, αποτελεί το μεγαλύτερο πόλο έλξης του λόφου των περισσότερων ηλικιών και χρήσεων (αναψυχή, συνάθροιση, άθληση, παιχνίδι, αναρρίχηση μικρών παιδιών κοκ), ενώ περιγράφονται άλλες περιοχές πιο περιορισμένης χρήσης ως οι μεγαλύτεροι πόλοι έλξης του λόφου. Υπάρχει κάποιος λόγος που η συγκεκριμένη εταιρεία real estate θέλει να αναβαθμιστούν οι υποδομές του υπολοίπου λόφου και να μείνει η συγκεκριμένη περιοχή στην υπάρχουσα υποβαθμισμένη κατάσταση, με τα μισοσπασμένα πλακάκια εντός και εκτός του χώρου άθλησης, και την έλλειψη αστικού εξοπλισμού; Έχει κάποια σχέδια εξευγενισμού για τον υπόλοιπο λόφο η εταιρεία real estate, με σκοπό να αποδυναμώσει τον κοινωνικό ρόλο του χώρου άθλησης καθώς και την επιχείρηση που δραστηριοποιείται εκεί;

Η συγκεκριμένη εταιρεία διαλέγει επιλεκτικά την περιοχή των Εξαρχείων με πρόσχημα την επίδειξη κοινωνικής ευαισθησία ενώ στη πράξη επιδιώκει να διευρύνει την πελατεία της για αγορά πολλών ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή της σε υψηλότερες τιμές! Με αυτόν τον τρόπο και την αρπαγή στέγης για την τουριστική βιομηχανία και το AirBNB πετάνε τους φτωχότερους κατοίκους έξω από την περιοχή.

Και βέβαια δεν λείπει και η υποχρέωση του Δήμου να αστυνομεύσει το Λόφο και να τοποθετήσει κάμερες και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης περιμετρικά. Η απασχόληση προσωπικού για την συντήρηση του πράσινου και φύλαξη του χώρου, είναι έννοιες ξένες στη κουλτούρα της κυβέρνησης και του Δημάρχου που το “υιοθέτησε την πόλη” πάει χέρι-χέρι με το δόγμα “με ένα μπάτσο παντού λύνουμε κάθε πρόβλημα”!

Γνωρίζουμε ότι εκκρεμεί η εργολαβία για την αποκατάσταση / στήριξη του πρανούς του λόφου του Στρέφη από την οδό Ειρήνης Αθηναίας, με την κατασκευή προστατευτικού τοιχίου με επικάλυψη πέτρας, προκειμένου το σχετικά σαθρό πέτρωμα του λόφου, να μην πέσει πάνω σε ανθρώπους ή τον περιβάλλοντα χώρο, σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά εντός του τοιχίου. Δεν αναφέρεται πουθενά όμως στην περιγραφή της συγκεκριμένης δωρεάς. Έχει ληφθεί υπόψη; Παρακαλούμε για ενημέρωση σχετικά και για την άμεση λήψη δράσης, προκειμένου να μην θρηνήσουμε ζωές από την κατάπτωση του πρανούς σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων.

Είναι ώρα να ξεσηκωθούμε για να μην περάσει η ληστρική επιδρομή στο Λόφο του Στρέφη! Όλοι και όλες που δίνουμε την μάχη ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, στους χώρους δουλειάς, στα νοσοκομεία, τα σχολεία, τους Δήμους, που αντιστεκόμαστε στις επιθέσεις της Κεραμέως στην παιδεία και στις στις καταστροφικές πολιτικές για το περιβάλλον, συσπειρωνόμαστε για να είναι ο Λόφος Στρέφη προσβάσιμος στην γειτονιά και όχι λάφυρο στα σχέδια των κερδοσκόπων. Καλούμε των συνδικάτα, τος φοιτητικούς συλλόγους, τις συλλογικότητες, τις ενώσεις γονέων, τους αθλητικούς συλλόγους, τις δημοτικές κινήσεις να δώσουμε μαζί αυτή την μάχη.