ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ως πότε θα αποφεύγει κυβέρνηση και δήμος να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της σχολικής στέγης;
Συγκεκριμένη απάντηση πρέπει να δώσει η δημοτική αρχή για τη γρήγορη και χωρίς καθυστερήσεις πραγματοποίηση των τεχνικών παρεμβάσεων στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Αθηναίων στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με το σχετικό θέμα. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές έχουν απευθύνει εκατοντάδες αιτήματα στο Δήμο Αθήνας που έχουν μείνει αναπάντητα.
Τα σχολικά κτίρια, ειδικά στην Αθήνα, είναι παλιά, με προβλήματα συντήρησης. Υπάρχουν ελλείψεις στις υποδομές (θέρμανση, ηλεκτρολογικό και υδραυλικό δίκτυο), σε αίθουσες και χώρους. Η χρόνια υποχρηματοδότηση της παιδείας μαζί με την πολιτική των συγχωνεύσεων έχουν σαν αποτέλεσμα να στοιβάζονται πολλά παιδιά σε μικρούς χώρους, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις τήρησης υγειονομικών μέτρων ειδικά τον χειμώνα.
H ανάγκη για περισσότερες σχολικές αίθουσες και σχολεία αναδείχτηκε έντονα την περίοδο της πανδημίας. Υπήρξαν απεργίες των εκπαιδευτικών σωματείων, κινητοποιήσεις των ενώσεων γονέων και καταλήψεις του μαθητών με αίτημα μέχρι 15 μαθητές-τριες, ανά τμήμα, στα πλαίσια της λειτουργίας των σχολείων με μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.
Η κυβέρνηση αντί να σκύψει στο πρόβλημα, που διαφαινόταν ήδη από την άνοιξη, και να χρηματοδοτήσει την ανέγερση νέων αιθουσών και σχολείων, αύξησε με νόμο, το καλοκαίρι, τον αριθμό των μαθητών, μέχρι 25 στα δημοτικά. Επιπλέον, αφού άνοιξε, τον Σεπτέμβρη, τα σχολεία με τις χειρότερες συνθήκες: μεγάλος αριθμός μαθητών, με ελλιπές προσωπικό καθαριότητας, με ανεπαρκή μέτρα και μέσα προφύλαξης , κατέληξε στο λοκ-ντάουν σε δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπ/ση, όταν ήδη η διασπορά του ιού ήταν μη αναστρέψιμη.
Ο Δήμος της Αθήνας από την άλλη μεριά, μονίμως ανεπαρκής, δεν κατάφερε, την προηγούμενη χρονιά να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες αίθουσες για να λειτουργήσει η προσχολική αγωγή,- μπόρεσε να βρει μόνο μερικές αίθουσες ενώ χρειάζονται 150- και, τώρα στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ούτε καν ασχολήθηκε με την εξασφάλιση καλύτερων όρων ανοίγματος των σχολείων (παρόλο που είχε ένα ολόκληρο καλοκαίρι για προετοιμασία), αυξάνοντας τις σχολικές αίθουσες με την μετατροπή δημοτικών χώρων σε σχολικές αίθουσες ή με την ενοικίαση χώρων.
Η κυβέρνηση ενώ από την μια μεριά προωθεί προϋπολογισμό-σφαγείο για την παιδεία και την υγείας από την άλλη xαρίζει εκατομμύρια στο Βασιλάκη της Aegean και σπαταλάει πολλαπλάσια για εξοπλισμούς και την Αστυνομία. Ο Δήμαρχος Μπακογιάννης με τις αναπλάσεις πετάει ζεστό χρήμα στις τσέπες για το Μεγάλο Περίπατο των κερδών στην Πανεπιστημίου και για Μολ στον Ελαιώνα και Γήπεδο του ΠΑΟ.
Ο Δήμος Αθήνας άμεσα πρέπει να προβεί:
-σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού του δήμου ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες, στα τεχνικά έργα συντήρησης και αποκατάστασης των βλαβών στα σχολικά κτίρια
-σε εκπόνηση ενός άμεσου και μακροπρόθεσμου σχεδίου κατασκευής σχολείων και γενναία χρηματοδότησή του ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της σχολικής στέγης.
-στην εξασφάλιση αίθουσών για να ξανανοίξουν τα σχολεία με μέτρα προστασίας
- σε δωρεάν παροχή ίντερνετ σε μαθητές-τριες και εκπαιδευτικούς, μέσω των σχολικών επιτροπών.
Είναι καιρός να μπεί τέλος στον μνημονιακό ζουρλομανδύα των περικοπών στην χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών από το κράτος, με τον άμεσο διπλασιασμό των δαπανών. Να μπει τέλος στην συστηματική παρακράτηση των χρημάτων των σχολείων και την καταβολή των λογαριασμών των ΔΕΚΟ.
Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι γονείς με τους αγώνες τους είναι η μόνη εγγύηση για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και των σχολείων στις γειτονιές της Αθήνας απέναντι στην καταστροφική πολιτική της Κεραμέως και της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη.