Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Όχι στις απολύσεις 360 συμβασιούχων της πανδημίας στον Δήμο Αθήνας

 


 
Όχι στις απολύσεις 360 συμβασιούχων της πανδημίας στον Δήμο Αθήνας

Στις 10 Γενάρη 2021 360 τετραμηνίτες συμβασιούχοι απολύονται μετά από συνολικά οκτάμηνη απασχόληση στις υπηρεσίες του Δήμου Αθήνας. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, με την λήξη του πρώτου τετράμηνου απασχόλησης, οι συμβασιούχοι μπήκαν στο νέο τετράμηνο που λήγει στις 10 Γενάρη.
Στο προσωπικό που απολύεται σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής 4μηνιτών Δήμου Αθήνας “4μηνίτισσες/τες είναι τοποθετημένοι στις εισόδους των κτηρίων σαν θερμομετρητές, στην καθαριότητα σαν οδοκαθαριστές/ρίστριες ή σαν χειριστές μηχανημάτων, στα κοιμητήρια σαν εργάτες/τριες και στις διάφορες υπηρεσίες φύλαξης, στις τεχνικές υπηρεσίες και στο ηλεκτρολογείο, στις προμήθειες και τις αποθήκες, οδηγοί σε κάθε είδους θέση, κοινωνικοί/ες λειτουργοί στο Βοήθεια στο Σπίτι, στα Κέντρα Κοινότητας, στις Κοινωνικές Υπηρεσίες και στα Διαμερίσματα, κλητήρες και διοικητικοί σε κάθε είδους θέση.” Σωστά λοιπόν επισημαίνουν ότι “καλύπτουμε βασικές ανάγκες για την αντιμετώπιση του COVID-19 αλλά και για την καθημερινή εύρυθμη λειτουργία όλων των υπηρεσιών.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα στα Κοιμητήρια, όπου οι 4μηνίτες/τισσες εργάτες/τριες καλύπτουμε πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού. Στις Κοινωνικές Υπηρεσίες και στα Διαμερίσματα οι 4μηνίτες/τισσες φτάνουμε το 60%. Ενώ ακόμα και στη νέα τηλεφωνική γραμμή του Δήμου Αθηναίων για την εξυπηρέτηση και καταγραφή όλων των αιτημάτων των πολιτών που έχουν επείγουσα ανάγκη εν μέσω Covid-19, από τους 8 εργαζόμενες/ους οι 5 είναι 4μηνίτες/τισσες και οι 2 συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ."
Είναι απαράδεκτη η ανακύκλωση της ανεργίας από την κυβέρνηση την ώρα που υπηρεσίες κρίσιμες για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι υποστελεχωμένες η απλά διαλυμένες. Η πραγματικότητα είναι ότι εργάζονται καλύπτοντας τις τρύπες της έλλειψης προσωπικού όπως για παράδειγμα στο Βοήθεια στο Σπίτι, το οποίο στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας έχει 13 μόνιμους!!!
Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση και οι Δήμαρχοι της να σπαταλάνε λεφτά για εξοπλισμούς, για αστυνομικό κυνηγητό μεταναστών και διαδηλωτών, για τον Μεγάλο Περίπατο και για αναπλάσεις για χάριν ιδιωτών, κερδοσκόπων και ΠΑΕ.
Επιτέλους οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι,ούτε σκουπίδια ανακυκλώσιμα να προσλαμβάνονται με ψίχουλα για μερικούς μήνες και μετά στον Καιάδα της ανεργίας!
Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μονίμων για να σώσουμε τις δημοτικές υπηρεσίες, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές!
Καλούμε την κυβέρνηση, τον υπουργό Τ.Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Θ.Λιβάνιο να δώσουν άμεση λύση με την ανανέωση των συμβάσεων και όχι την απόλυση τους. Είναι ανάγκη ζωής οι προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό στις δημόσιες υπηρεσίες, στα νοσοκομεία, στα σχολεία και στους Δήμους όπως τραγικά καταγράφηκε με την αδυναμία του κράτους να καλύψει το κόσμο από την πανδημία.
Καλούμε την ΠΟΕ-ΟΤΑ, τα συνδικάτα του Δήμου Αθήνας να στηρίξουν τον αγώνα των 4μηνιτών για παραμονή στην εργασία. Η Πανεργατική Απεργία και η απεργιακή συγκέντρωση στις 26 Νοέμβρη έστειλαν το μήνυμα για κλιμάκωση των αγώνων για να μην περάσουν τα νέα μέτρα-σφαγείο της κυβέρνησης με τις περικοπές στην υγεία και τους Δήμους.
Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας στη συνεδρίαση της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου να στηρίξει το αίτημα των συμβασιούχων για ανανέωση των συμβάσεων και παραμονή στην εργασία.
ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, 26/11/2020