Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Το ΚΑΣ αποφάσισε τον εξοστρακισμό των χειροτεχνών. Να μην περάσει! Ελάτε να οργανώσουμε την αντίσταση!

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Το ΚΑΣ αποφάσισε τον εξοστρακισμό των χειροτεχνών. Να μην περάσει!
Ελάτε να οργανώσουμε την αντίσταση!

Η υιοθέτηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της απόφασης για την χωροθέτηση αγοράς χειροτεχνών στην οδό Ερμού, στο “νότιο” μέρος, δηλαδή στο πεζόδρομο μετά την Πλατεία Αγίων Ασωμάτων για 133 θέσεις(!) είναι μια εξοντωτική πράξη που οδηγεί στην εκκαθάριση τους από τα μέρη όπου δραστηριοποιούνται τα τελευταία δώδεκα χρόνια, από την Αποστόλου Παύλου, την Αιόλου, την ΄Αρεως και αλλού.
Το ΚΑΣ δεν άκουσε τους χειροτέχνες παρά τη παρουσία τους στη συνεδρίαση, εμποδίζοντας ακόμη και την τυπική ανάπτυξη επιχειρημάτων από εκπροσώπους τους, ζητώντας να εκφέρουν θετική η αρνητική γνώμη για τις εισηγήσεις του Δήμου Αθήνας και μόνον!
Δεν αντιμετωπίστηκαν σε καμία περίπτωση ως μια ομάδα εργαζόμενων αναπόσπαστη από τη ζωή της πόλης, η οποία μαζί με τον καθημερινό μόχθο της επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους ασκεί ταυτόχρονα και καλλιτεχνική δραστηριότητα. Και όμως σύμφωνα με την διεθνή σύμβαση της UNESCO τα χειροτεχνήματα αποτελούν “άϋλη πολιτιστική κληρονομιά” που χρήζει ανάδειξης και προστασίας.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του Δημάρχου Μπακογιάννη για τον αφανισμό μιας ομάδας εργαζόμενων που δεν εντάσσονται στους σχεδιασμούς της “ανάπτυξης” όπως την οραματίζεται ο Μητσοτάκης, ο Αδωνης Γεωργιάδης και ο Κώστας Μπακογιάννης. Η πολυεθνική σύνθεση αυτής της ομάδας, με μετανάστες και μετανάστριες από χώρες και της Λ.Αμερικής και της Ασίας, δεν ταιριάζει με τα ρατσιστικά γούστα της κυβέρνησης που βαφτίζει “εισβολείς” τους πρόσφυγες. Ο πολιτισμός ΠΩΛΕΙΤΑΙ για την κυβέρνηση και οι χειροτέχνες είναι βάρος που επιχειρούν να το ξεφορτωθούν προωθώντας τον "εξευγενισμό"
Η Αθήνα ως πόλος έλξης για την βιομηχανία τουρισμού, του all inclusive και του AirBNB, δεν έχει χώρο για χειροτέχνες, ρακοσυλλέκτες, μουσικούς δρόμους και μικροπωλητές αλλά μόνο για μεγαλοξενοδόχους, μεγαλέμπορους, πεζοδρόμια γεμάτα τραπεζοκαθίσματα σαν και αυτά που βρίσκονται ακριβώς στα ίδια μέρη που εδώ και δώδεκα χρόνια δραστηριοποιούνται οι χειροτέχνες πχ στην Αποστόλου Παύλου.
Το παιχνίδι “το ΚΑΣ χωροθετεί προτάσεις του Δήμου της Αθήνας” δεν νομιμοποιεί τις πολιτικές εκκαθάρισης της κυβέρνησης και του Δήμου Αθήνας σε βάρος των χειροτεχνών.
Και βέβαια δεν είναι μόνο η χωροθέτηση σε περιοχή μειωμένης διέλευσης επισκεπτών και τουριστών που οδηγεί σε αφανισμό της δραστηριότητας των χειροτεχνών αλλά και οι ίδιες οι νομικές ρυθμίσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που απαιτούν έναρξη επαγγέλματος για την ένταξη σε αυτήν, όπως και η διαδικασία αδειοδότησης με κλήρωση(!) αφού οι χειροτέχνες ξεπερνάνε τις 133 θέσεις του νέου παζαριού.
Αυτή η επίθεση είναι μέρος των επιθέσεων που δέχεται ολόκληρη η εργατική τάξη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με τους αντιασφαλιστικούς νόμους, τις περικοπές στην παιδεία και την υγεία, τις απολύσεις στον ΟΤΕ, τις Τράπεζες, την ρατσιστική εκστρατεία κατά των προσφύγων. Σε όλους μας λένε ΔΕΝ ΧΩΡΑΤΕ, να φύγετε!” , από τις δουλειές, τα σχολεία, τους δρόμους, την χώρα...
Καλούμε τους χειροτέχνες και τις χειροτέχνισσες να απορρίψουν τα σχέδια εξαφάνισης της δραστηριότητας τους στους δρόμους όπου βρίσκονται εδώ και δώδεκα χρόνια και να δώσουν την μάχη για την παραμονή τους ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Είναι ώρα να συνδεθούμε με τα εργατικά σωματεία , την νεολαία στα πανεπιστήμια και το αντιρατσιστικό κίνημα που αντιστέκονται σε αυτή την πόλη με τις απεργίες, τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις. Να βρεθούμε ΜΑΖΙ στην μεγάλη κινητοποίηση για τα δικαιώματα των γυναικών την Κυριακή 8 Μάρτη στην Πλατείας Κλαυθμώνος στις 12μεσ και στις 21 Μάρτη στην Ομόνοια 3μμ στην κινητοποίηση κατα του ρατσισμού και του φασισμού. Να συνεχίσουμε την πολιορκία του Δήμου Αθήνας, του δημοτικού συμβουλίου και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για να αποτρέψουμε την πολιτική αφανισμού. Να οργανώσουμε την συμπαράσταση στον αγώνα των χειροτεχνών για να μην εξοστρακιστούν από τους δρόμους όπου βρίσκονται.
Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας