Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Τα προσφυγικά της Λ.Αλεξάνδρας έχουν κατοίκους που αξίζουν σεβασμό. Έξω το ΤΑΙΠΕΔ και οι κερδοσκόποι. Με καταλήψεις υπερασπίζουμε τους δημόσιους χώρους από το ξεπούλημα και την εγκατάλειψη


Δήλωση Πέτρου Κωνσταντίνου, υποψήφιου Δήμαρχου Αθήνας:

Στο όνομα της δήθεν ανάπλασης της πόλης επιχειρηματικά συμφέροντα, ιδιώτες και εταιρίες βρίσκουν στο ΤΑΙΠΕΔ το φορέα των ονείρων τους που θα τους ξεπουλήσει δημόσιο χώρο και περιουσία για να κερδοσκοπήσουν καταστρέφοντας ελεύθερους χώρους, πράσινο, κατοικίες. Την ώρα που η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ξεπουλάει το Ελληνικό ακυρώνοντας την δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου και ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες για όλους, το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί το ξεπούλημα δημόσιου χώρου και κατοικιών στην Αθήνα

Τα τελευταία χρόνια τα προσφυγικά της Λ.Αλεξάνδρας αφού επιβίωσαν από τα σχέδια «διπλής ανάπλασης»,  έχουν ξαναζωντανέψει σα χώρος κατοικίας και καταφύγιο για τους νέους ανέστιους έλληνες, μετανάστες, πολιτικούς πρόσφυγες, πρόσφυγες πολέμου.


 Οι σημερινοί ένοικοι – καταληψίες (στα 180 διαμερίσματα που ανήκουν στο δημόσιο και ρημάζουν εδώ και χρόνια), νέοι, γέροι, οικογένειες παιδιά, διαχειρίζονται συλλογικά το χώρο με συνέλευση, συντηρούν, επισκευάζουν, λειτουργούν με συλλογικές μορφές αλληλεγγύης.

Δηλώνουμε τη αμέριστη στήριξη μας στις προσπάθειες τους και καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια απόδοσης των προσφυγικών σε επιχειρηματίες που εποφθαλμιούν για να τα αρπάξουν για τα δικά τους κερδοσκοπικά συμφέροντα.

Η περιοχή των Αμπελοκήπων-Γκύζη έχουν ανάγκη από ελεύθερους χώρους πράσινου, πολιτισμού και αθλητισμού και όχι νέα μεγαθήρια εμπορικά καταστήματα που θα διαλύσουν τα μικρομάγαζα της περιοχής και θα μετατρέπουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια σε πάρκινγκ ΙΧ.

Η υποβάθμιση της περιοχής εντείνεται παραπέρα με αποφάσεις όπως το Μνημόνιο Καμίνη-ΠΑΟ που προχωράει στην απόδοση χώρων του Δήμου Αθήνας στον Παναθηναϊκό για τη δημιουργία γηπέδων τένις σε χώρους όπου σύλλογοι γονέων, φορείς εκπαιδευτικών έχουν αγωνιστεί για να γίνουν παιδικοί σταθμοί.

Στην Αθήνα τόσο  τα υπαρκτά άδεια και εγκαταλελειμμένα κτίρια(στα οποία δεν ανήκουν τα προσφυγικά), όσο και οι ελεύθεροι χώροι μπορούν να αποκτήσουν ζωή ως χώροι κατοικίας, πολιτισμού, λαϊκού αθλητισμού μόνο με τη μαζική δράση από τα κάτω, με καταλήψεις και συμμετοχή των κατοίκων, των εργαζόμενων, των άνεργων, των άστεγων. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι εργαλείο για τη αποπληρωμή του χρέους και χρειάζεται να καταργηθεί μαζί με τη διαγραφή του χρέους. Δεν χρωστάμε , μας χρωστάνε!