Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Όχι στη συγκρότηση Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας στο Δήμο Αθήνας. Καμιά νομιμοποίηση αλλά αποκάλυψη του αντιδραστικού του ρόλου.

Τα ΤοΣΠα είναι θεσμοί που ενισχύουν το αφήγημα των κυρίαρχων για την «έλλειψη ασφάλειας» ως απόρροια έλλειψης αστυνόμευσης, με στοχοποίηση των φτωχότερων στρωμάτων και των μεταναστών, δυναμώνοντας την καταστολή και τον ρατσισμό και στρώνοντας το έδαφος στους φασίστες. Είναι αναγκαία η στρατηγική διαφοροποίηση στα θέματα "παραβατικότητας" και πώς η κυρίαρχη πολιτική τα αξιοποιεί για την καταστολή και την επίθεση στις δημόσιες δομές, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση. Ενώ προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις και τις καταστροφικές αναπλάσεις διαλύουν το κοινωνικό κράτος και τις δημοτικές υπηρεσίες (Παιδικοί σταθμοί, ξενώνες κακοποιημένων γυναικών, Βοήθεια στο Σπίτι, δομές στήριξης εξαρτημένων, κοινωνική κατοικία , δομές φιλοξενίας προσφύγων και αστέγων) εμφανίζουν ως προτεραιότητα την «ασφάλεια». Οι επιχειρήσεις σκούπα κατά προσφύγων, αστέγων, εξαρτημένων, καταληψιών στέγης είναι εργαλεία εξευγενισμού και καταστολής.
«Ασφάλεια» για τους κατοίκους σημαίνει δικαίωμα στην εργασία που δεν είναι σκλαβιά, στην κατοικία, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τους ελεύθερους χώρους, το πράσινο που δεν είναι εμπορεύματα.Όλα αυτά οι κυβερνήσεις τα στερούν και διαμορφώνουν ένα κατασταλτικό και ρατσιστικό πλαίσιο κατά των εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων, με τις πόλεις και τις γειτονιές να επιδιώκεται να γίνουν οχυρά για να επιβληθεί η λιτότητα, οι περικοπές, οι αναπλάσεις και ο εξευγενισμός αλλά και οι πολεμοκάπηλες και ρατσιστικές πολιτικές, με την ισλαμοφοβία να χτυπάει κόκκινο την ώρα της γενοκτονίας των Παλαιστινίων από το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ.

  Το αφήγημα «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» ντύνει το σεξισμό και την ομοφοβία απροκάλυπτα ενώ οι γυναικοκτονίες, η κακοποίηση παιδιών, οι δολοφονίες και επιθέσεις κατά τρανς φτάνουν στη δίκη του Ζακ να αποκαλύπτουν την συνεργασία Αστυνομίας-φασιστών στη δολοφονία, στη καρδιά της Αθήνας. Στους Δήμους ανατίθεται ρόλος στυλοβάτη αυτών επιλογών μέσω των ΤοΣΠα.
Το περιτύλιγμα ως «συμμετοχικός θεσμός διαβούλευσης» των ΤοΣΠα είναι σκέτη εξαπάτηση: μπάτσοι, δικαστές με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούν «συνομιλούν» για προγράμματα ασφάλειας, ενίοτε με χρηματοδότηση προγραμμάτων της ΕΕ, ενώ οι Δήμοι συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρίες σεκιούριτυ για να επιβλέπουν τις παραβάσεις πχ των φτωχοδιαβόλων όπως αυτό που ονομάζουν παραεμπόριο μικροπωλητών κάθε είδους δίπλα από λαϊκές η όχι.
Η περίπτωση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών είναι ακόμη πιο κραυγαλέα: θα κληθεί ο αστυνομικός διοικητής του ΑΤ Ομόνοιας για να πει γνώμη για την αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών όταν γυναίκα βιάστηκε σε διπλανό γραφείο από το Γραφείο καταπολέμησης της βίας σε βάρος των γυναικών! Επίσης του ΑΤ Σεπολίων για τα κυκλώματα παιδοβιαστών η την κακοποίηση παιδιών στην Κιβωτό του Κόσμου! Ακόμη για την πρόληψη της διακίνησης ναρκωτικών σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανεργία, την μη πρόσβαση στο ΕΣΥ κλπ;
Ταυτόχρονα η «παραβατικότητα» των μεγάλων αφεντικών όσον αφορά τις ζωές εκατομμυρίων καθαγιάζεται με νόμους όπως αυτούς του Αδωνη Γεωργιάδη, εξαγνίζεται η καταλήστευση της κατοικίας με τους πλειστηριασμούς από τις Τράπεζες ως φυσικό φαινόμενο και η αστυνομική βαρβαρότητα ως άθροισμα πολλών »μεμονωμένων περιστατικών.
Η αντιπαράθεση μας με τις λογικές καταστολής είναι κάθετη όταν το ίδιο το σύστημα δημιουργεί την εξαθλίωση πχ με την διάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος, υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση, πριμοδότηση ιδιωτικού τομέα ενώ "τους φταίνε οι αριστεροί εκπαιδευτικοί που καλλιεργούν νοοτροπία αμφισβήτησης". Η κυρίαρχη παρέμβαση για τον σχολικό εκφοβισμό μετατρέπεται σε πεδίο για ενδυνάμωση της καταστολής συνολικά κατά της νεολαίας. Η αντιμετώπιση του Βαρτζόπουλου για τους βιασμούς των γυναικών ότι «είναι στη φύση του άνδρα να είναι κυνηγός» είναι άλλο ένα δείγμα της αντιμετώπισης των γυναικοκτονιών όταν η κρίση του συστήματος που υπηρετούν άνοιξε το δρόμο να γίνονται δολοφονίες έξω από τις πόρτες των αστυνομικών Τμημάτων. Στη χώρα όπου το Λιμενικό έπνιξε 600 πρόσφυγες δεν θα ανεχτούμε την παραπέρα ποινικοποίηση της προσφυγιάς και των μεταναστών.
Είμαστε αντίθετοι γιατί είναι υποχώρηση στις πιέσεις της ακροδεξιάς. Η τακτική της Ε. Παπαδοπούλου επαναφέρει τακτικές του ΛΑΟΣ του 2007-2009 (τότε με Θ.Πλεύρη στον Άγιο Παντελεήμονα) που ανοίξανε το δρόμο στη Χρυσή Αυγή.
Η περίπτωση της Ε. Παπαδοπούλου έχει έτσι κι αλλιώς την σταδιοδρομία της μέσα από τις φασιστοεπιτροπές κατοίκων, με την ακροδεξιά που φιλοδοξούσε να επιβάλει ποσοστώσεις στην παρουσία μεταναστών στις γειτονιές, πέταγα των προσφυγόπουλων έξω από τα σχολεία, ακόμη και ποσόστωση στις άδειες καταστημάτων θα δίνονταν ώστε να μην "αλλοιώνονται πολιτισμικά" οι γειτονιές. Μαζί με Μπογδάνο επι Μπακογιάννη επιχείρησαν να διώξουν τους πρόσφυγες από Πλ.Βικτωρίας, με στήριξη μαγαζατόρων και με παρουσία του Κασιδιάρη. Αυτό αντιμετωπίστηκε από αντιφασιστική κινητοποίηση που εμπόδισε την ρατσιστική σύναξη ενώ ο Μπακογιάννης έκοβε τα παγκάκια για α μην κάθονται σε αυτά οι προσφυγομάνες με τα παιδιά τους. Είχαν επιχειρήσει να θέσουν θέματα στη 6η κοινότητα και πάλι υπήρξε παρέμβαση. Παλιότερα η Παπαδοπούλου εμφανίζονταν μέσω της επιτροπής κατοίκων Πλ.Αμερικής.
Η ακροδεξιά χρησιμοποιεί την ρατσιστική θεωρία του κινδύνου αφελληνισμού και υποκατάστασης του ντόπιου πληθυσμού από ισλαμικούς πληθυσμούς μεταναστών που φέρνουν την εγκληματικότητα(μαζί με άλλα) από τα σύνορα όπου βλέπουν «εισβολείς» μέχρι τις γειτονιές όπου βλέπουν «αφελληνισμό».
Η Ε.Παπαδοπούλου είναι ένα δείγμα δράσης στο πως η ακροδεξιά ανοίγει το δρόμο στους φασίστες: με την πίεση να γίνουν οι κυβερνήσεις και οι Δήμοι πιο ξεδιάντροπα εργαλεία καταστολής και ρατσισμού από ότι είναι τώρα, με τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων που δολοφονούν στα Τέμπη και τα νοσοκομεία, του ρατσισμού που πνίγουν στη Πύλο και καίνε στη Δαδιά, της στήριξης της σφαγής στη Παλαιστίνη, της επίθεσης στα συνδικάτα και την νεολαία στα πανεπιστήμια, της εκκαθάρισης των καταλήψεων, των συνθημάτων και των αφισών.
Οι υποχωρήσεις του Δημάρχου Δούκα σε αυτή την ατζέντα είναι απαράδεκτες και για αυτό λέμε ΟΧΙ στην συγκρότηση ΤοσΠα στον Δήμο Αθήνας και δεν συμμετέχουμε ούτε ως παρατηρητές.
Θέλουμε την στήριξη των αγώνων της εργατικής τάξης και της νεολαίας ενάντια στην κυβέρνηση των δολοφόνων των Τεμπών και της Πύλου για μια καλύτερη ζωή και όχι την υποταγή στην πολιτική που ανοίγει το δρόμο στην ακροδεξιά και τους φασίστες.
 
Πέτρος Κωνσταντίνου, πρώην δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ
ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ-Συμμετέχει στην ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ με δημοτικό σύμβουλο τον Κώστα Παπαδάκη
 
Φωτο Εργατική Αλληλεγγύη από την κινηοποίηση στη Πλατεία Βικτώριας στις 15/7/2020
3/6/2024