Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας: στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα της Επιτροπής Μεταναστριών/ών Καθαριστριών/ών Σχολείων Δήμου Αθήνας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

1. Η κυβέρνηση συνεχίζει τον ρατσιστικό αποκλεισμό των μεταναστριών καθαριστριών βάζοντας το κριτήριο της ιθαγένειας για πολίτες τρίτων χωρών και του πιστοποιητικού ελληνομάθειας για πολίτες ΕΕ.
2.Η επιλογή για δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ για τις απολυμένες σχολικές καθαρίστριες ήταν η εξαναγκαστική λύση που επιβλήθηκε δύο χρόνια πριν επί Μπακογιάννη.
3. Διεκδικούμε τη μονιμοποίηση όλων στην καθαριότητα των σχολείων, προσλήψεις και αυξήσεις στους μισθούς για την επαρκή κάλυψη όλων των σχολείων. Κατάργηση της ομηρείας της πρόσληψης κάθε χρόνο και του περάσματος στον ΟΑΕΔ το δίμηνο, καταβολή σε όλο το προσωπικό αδειών και δώρων.
Αυτό μπορεί να γίνει με αγώνες των συνδικάτων των Δήμων και της εκπαίδευσης.
 
Η επιτροπή μεταναστριών καθαριστριών σχολείων Αθήνας έχει αυτή την τοποθέτηση και την έχει μετατρέψει σε συμμετοχή σε απεργιακούς αγώνες έστω και αν τα συνδικάτα δεν τις γράφουν στη δύναμη τους.
Η καταγγελία σωματείου για παραχώρηση σε εργολάβο συσκοτίζει την πραγματικότητα, το ότι δηλαδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση καλύπτονται οι απολυμένες μετανάστριες καθαρίστριες, αναφέροντας μάλιστα λαθεμένα ότι αποκλείστηκαν λόγω έλλειψης πιστοποιητικού ελληνομάθειας και όχι ιθαγένειας, δείχνοντας άγνοια για το ζήτημα. Είναι όμως δείγμα της κατάντιας των συνδικαλιστικών ηγεσιών να προβάλλουν το επιχείρημα ότι αμείβονται πλήρως και όχι μερικώς, αντί να διεκδικήσουν το ίδιο για όλο το προσωπικό με εξίσωση προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω.
Διεκδικούμε την κατάργηση των ρατσιστικών αποκλεισμών σε βάρος των μεταναστριών καθαριστριών, την μονιμοποίηση όλων με αυξήσεις στους μισθούς και προσλήψεις στο ύψος των αναγκών των δημόσιων σχολείων. Μέχρι τότε, δεν αποδεχόμαστε την απόλυση μας και το ρατσιστικό αποκλεισμό μας. Σε περίπτωση αλλαγής της νομοθεσίας δεσμευόμαστε στην άμεση διάλυση της ΚΟΙΝΣΕΠ.
Είστε εργάτριες και εργάτες, όχι εργολάβοι. Είμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων και αγωνιζόμαστε για το δίκιο της ενωμένης εργατικής τάξης με ιδρώτα και αγώνα.
 
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ/ΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ/ΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
 
10/7/2024