Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Νέα αναβολή στην δίκη των Π. Κωνσταντίνου, Ν.Σοφιανού, Ε.Πορτάλιου, Σ.Αγγελίδου κατηγορουμένων για δήθεν συκοφαντική δυσφήμιση του έκπτωτου προέδρου του Δ.Σ του Γηροκομείου Αθηνών

 

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Νέα αναβολή για τις 18 Σεπτέμβρη 2024 όρισε το δικαστήριο σήμερα, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024 στη δίκη ενώπιον του Γ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, όπου παραπέμπονται τέσσερις νυν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, που διετέλεσε επί 13 συναπτά χρόνια δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» (τώρα συμμετέχει στην Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα) με συγκατηγορούμενους του στην υπόθεση τον Νίκο Σοφιανό, νυν δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», και οι τέως δημοτικοί σύμβουλοι Ελένη Πορτάλιου («Ανοιχτή πόλη») και Σταυρούλα Αγγελίδου («Δικαίωμα στην πόλη»). 
Παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της δήθεν συκοφαντικής δυσφήμισης του αρχιμανδρίτη Π. Μπούμπα, τέως και έκπτωτου Προέδρου του Δ.Σ του Γηροκομείου Αθηνών.
Ο μηνυτής Π. Μπούμπας, επί σειρά ετών πρόεδρος του Δ.Σ του Γηροκομείου, τον Σεπτέμβριο του 2016 κηρύχθηκε έκπτωτος και από τότε έχει οριστεί στο Γηροκομείο προσωρινή διοίκηση. Επιπλέον, το 2020 καταδικάστηκε πρωτοδίκως από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τα κακουργήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης σχετικά με κληροδοτήματα του Γηροκομείου, και εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών κατά συγχώνευση.
 
Η προκλητική μήνυση του αρχιμανδρίτη Μπούμπα αφορά τα όσα οι τέσσερις, νυν και πρώην, Δημοτικοί σύμβουλοι είχαν καταγγείλει σχετικά με το καθεστώς κακοδιαχείρισης που είχε εγκαθιδρυθεί στο Γηροκομείο, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 9-5-2013, στην οποία το ζήτημα του Γηροκομείου συζητήθηκε ως θέμα ημερησίας διάταξης.
Οι 4 τότε δημοτικοί σύμβουλοι καταφέρθηκαν κατά της πρακτικής του τότε διοικούντος μηνυτή που λειτουργούσε ως «κράτος εν κράτει», έχοντας την αλαζονεία αλλά και την ασφάλεια της απουσίας ελέγχου. Καυτηρίασαν, με χαρακτηρισμούς διατυπωμένους με βάση στοιχεία και στο πλαίσιο θεμιτής κριτικής για ένα φλέγον ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, τις βαρύτατες ευθύνες του για την οικονομική κατάσταση του Γηροκομείου, τις κοινωνικές επιπτώσεις της δυσλειτουργίας του, την υποβάθμιση της καθημερινότητας των τροφίμων του και την σκανδαλώδη μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.
 Συνεπώς, η μήνυση του Μπούμπα συνιστά μια προκλητική απόπειρα ποινικοποίησης της άσκησης θεμιτής δημόσιας κριτικής, η οποία δεν συνιστούσε μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση των δημοτικών συμβούλων, με δεδομένο ότι το Γηροκομείο τελεί υπό την εποπτεία του Δήμου, αλλά και ενόψει της κοινωνικής σπουδαιότητάς του ιδρύματος, και της μεγάλης δημοσιότητας που είχαν λάβει οι καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μηνυτής εκτίει την πρωτόδικη ποινή κάθειρξης 16 ετών χωρίς αναστολή και η δίκη των 4 δημοτικών συμβούλων κατά τις προηγούμενες δικασίμους αναβάλλεται μέχρι να ολοκληρωθεί η εκδίκαση της έφεσής του, αφού το Μονομελές Πλημμελειοδικείο έχει δεχθεί ότι η καταδίκη του για τα παραπάνω κακουργήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης συνέχεται απολύτως με τα όσα είχαν καταγγείλει οι δημοτικοί σύμβουλοι από το 2013.
Ο αγώνας για να γίνει το Γηροκομείο της Αθήνας πλήρως λειτουργικό, να φιλοξενεί γέροντες και γερόντισσες που έχουν ανάγκη αντί να πετιούνται στα αζήτητα η στο δρόμο, για να ανοίξουν όλες οι κλειστές πτέρυγες του, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, να καταβληθούν όλοι οι απλήρωτοι μισθοί του προσωπικού μας αφορά όλους. Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη το οδήγησε σε διαδικασία “εξυγείανσης” περικόπτοντας τις υποχρεώσεις του Γηροκομείου προς τους εργαζόμενους και σε καμιά περίπτωση δεν αποκατέστησε την λειτουργία του. Είναι καιρός να περάσει στο δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας και όχι να κρέμεται η λειτουργία του από τις τιμές των ακινήτων προς πώληση στην αγορά. 
Είναι ένας αγώνας ενάντια στη κυβέρνηση που διαλύει την δημόσια υγεία και πρόνοια, τα νοσοκομεία και την παροχή ψυχικής υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές τους. Αντι να σπαταλάει η κυβέρνηση χρήματα για εξοπλισμούς, για φρεγάτες στο πλευρό του Ισραήλ και των ΗΠΑ για την σφαγή του Παλαιστινιακού λαού να χρηματοδοτήσει το ΕΣΥ και την πρόνοια.
 
Πέτρος Κωνσταντίνου, πρ.δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας(συμμετέχει στην Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα με δημοτικό σύμβουλο των Κώστα Παπαδάκη)

22/1/2024