Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Μαυρίζουμε τον Μπακογιάννη, οργανώνουμε την αντίσταση!

 

Ο Μπακογιάννης, παρά τον καλπονοθευτικό νόμο του Βορίδη, απέτυχε να φτάσει το 43% και να αρπάξει τη Δημαρχία, σε μια πόλη όπου μόνο μια μειοψηφία του 30% ψήφισε.

  Η οργή για τις καταστροφές και τις αποτυχίες της ΝΔ φτάνει να οδηγεί σε αποστασιοποίηση και αποχή ψηφοφόρους της δεξιάς. Ταυτόχρονα, η λευκή πετσέτα αντί για αντιπολίτευση με την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ να βαθαίνει και μετά την εκλογή Κασσελάκη  στέλνει κόσμο απογοητευμένο επίσης στην αποχή  Τροφοδοτεί όμως και την άνοδο σε άλλα τμήματα της αριστεράς, όπως την Λαϊκή Συσπείρωση και την ριζοσπαστική-αντικαπιταλιστική αριστερά, που συμμετείχε με το ενωτικό σχήμα της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα και υποψήφιο Δήμαρχο τον Κώστα Παπαδάκη. Η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα στο 6,1% με υποψήφιο δήμαρχο τον Κώστα Παπαδάκη έσπασε το όριο του 3% του κόφτη, που επέβαλε ο Βορίδης καταφέρνοντας να εκφράσει την οργή για τα εγκλήματα της ΝΔ αλλά και την ελπίδα ενός κόσμου της αριστεράς που αναζητά εναλλακτική λύση στη κρίση του ΣΥΡΙΖΑ.

  Το 2019 ο Μπακογιάννης είχε πάρει 88.921 ψήφους στον πρώτο γύρο. Η ΝΔ στην Α' Αθήνας πήρε 94.811 τον Ιούνη και τώρα ο Μπακογιάννης πήρε 57.799. Πτώση κατά 35%! Αν προσθέσουμε και τις ψήφους των συνοδοιπόρων της δεξιάς που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του, δηλ. του Βουλγαράκη και του Καπερνάρου, οι απώλειες είναι ακόμη μεγαλύτερες. Πίσω από τους πραγματικούς αριθμούς των αποτελεσμάτων σε όλη τη χώρα, καταγράφεται η οργή και για την προκλητική θητεία δημάρχων σαν τον Μπακογιάννη με τον «Μεγάλο Περίδρομο», αλλά και για την κυβέρνηση, που έσπειρε τη μεγαλύτερη καταστροφή μέσα σε τρεις μήνες του καλοκαιριού με φωτιές και πλημμύρες. Η σκανδαλώδης διαχείριση της πολυκρίσης του συστήματος που υπηρετεί η ΝΔ προκαλεί τεράστια αγανάκτηση.

  Σε αυτή την εικόνα, η ήττα των φασιστών δεν κρύβεται επίσης. Ο ανοιχτά νεοναζί Κασιδιάρης είχε πάρει 21.963 ψήφους το 2019 και τώρα πήρε 11.643, σχεδόν τους μισούς. Όλοι μαζί οι ακροδεξιοί συνδυασμοί τον Ιούνη πήραν 21.748 στην Α' Αθήνας και τώρα στον πρώτο γύρο στην Αθήνα αθροίζουν 16.953. Η κλιμάκωση της αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής δράση μετά το έγκλημα της Πύλου αλλά και τις προκλήσεις των φασιστών, με τις δολοφονίες των Μιχάλη Κατσουρή και Σιζάρ Σαφτάρ, την εμφάνιση των κεφαλοκηνυγών στο Έβρο, η μαζική κινητοποίηση στα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έβαλε τη σφραγίδα της στην απομόνωση των φασιστών.  Η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα είχε προτεραιότητα στην σύγκρουση με τους ναζί και αυτό την έκανε πόλο έλξης των αντιφασιστών/στριών και των αλληλέγγυων.

 Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες αγωνιστές/ριες που έστειλαν ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας στηρίζοντας υποψηφιότητες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, πανελλαδικά, σε Περιφέρειες και Δήμους οδηγώντας σε ανάκαμψη της δύναμης της από τα πεσμένα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Ιούνη. Σε πολλούς Δήμους, όχι μόνο στην Αθήνα, εκεί όπου ανοίχτηκε στον αριστερό κόσμο που ψάχνει εναλλακτική, καταγράφει ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Η συνέχεια δεν θα κριθεί στις κάλπες, αλλά στους δρόμους και τη συγκρότηση μιας ισχυρής αντιπολίτευσης για την ανατροπή της κυβέρνησης, για να τσακίσουμε τις επιθέσεις τους στους Δήμους και τις γειτονιές μας.

 Είναι στις πλάτες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα, την οποία στηρίξαμε σε αυτή την εκλογική μάχη, να μπει μπροστά για να βοηθήσει όλο αυτό το αριστερό δυναμικό να συγκροτήσει τις μάχες ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης και των Δημάρχων στους Δήμους.

                                                                                                                                           Αυτές οι επιλογές δεν σημαίνουν ότι είμαστε αδιάφοροι για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών. Αντίθετα, καταλαβαίνουμε πολύ καλά πόσο θα επιδεινωθεί η κυβερνητική κρίση αν ο Μπακογιάννης χάσει το Δήμο της Αθήνας. 

 Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι μια συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή στο πρόσωπο του Χάρη Δούκα στην Αθήνα, μπορεί να δώσει κάτι διαφορετικό από μια δεξιά σοσιαλδημοκρατία, αλλά δεν απέχουμε στο δεύτερο γύρο. Δεν συμμεριζόμαστε τις «άκυρες» επιλογές της ηγεσίας του ΚΚΕ, αντίθετα, δίνουμε μάχη για να νικήσουν οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης όπου πέρασαν στο δεύτερο γύρο.

  Παλεύουμε ενωτικά με τον κόσμο της Αριστεράς, χωρίς εκπτώσεις στην προοπτική μας, την αντικαπιταλιστική εναλλακτική λύση, τον αγώνα για να μπουν οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους που σκοτώνουν.

 Η επιτυχία της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα άνοιξε μια χαραμάδα ελπίδας για το κόσμο της αριστεράς που γεύτηκε ήττες, για το κόσμο που συνεχίζει να πρωτοστατεί στις μάχες με απούσα την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση. Με την ενωτική δράση της εργατικής τάξης και της νεολαίας έχουμε τη δύναμη να πετύχουμε νίκες που θα ξηλώσουν τα σχέδια της ΝΔ και των δημάρχων της.

                                                                                                       

Αθήνα 11/10/2023

Το συντονιστικό της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας