Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Η 8 Μάρτη είναι παγκόσμια ημέρα αγώνα των γυναικών κ. Μπακογιάννη και όχι για συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

 


Η 8 Μάρτη είναι παγκόσμια ημέρα αγώνα των γυναικών κ. Μπακογιάννη και όχι για συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης αγνόησε επιδεικτικά τις εκκλήσεις για αλλαγή της ημέρας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, η οποία έχει οριστεί για τις 8 Μάρτη (!) Αυτή η επιλογή δείχνει πόσο βαριά είναι η σκιά του σεξισμού στη Ν.Δ. και τα στελέχη της. Δεν πήραν χαμπάρι τι άλλαξε φέτος! Η συγκυρία με την καταγγελία της Μπεκατώρου και των καλλιτεχνών για βιασμούς και σεξουαλική παρενόχληση δεν αφήνει το περιθώριο σε κανένα να παριστάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των εκδηλώσεων στις 8 Μάρτη.

Ήδη, εκείνη την μέρα, η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ έχουν καλέσει στάσεις εργασίας αναδεικνύοντας τα αιτήματα του αγώνα για τη χειραφέτηση των γυναικών. Προγραμματίζεται μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 1μμ και πορεία, στην οποία καλούν και οι Φοιτητικοί σύλλογοι, με αιτήματα ενάντια στην καταπίεση των γυναικών και τις διεκδικήσεις για την ισότητα τα οποία κατακρεουργεί η κυβέρνηση και ένα ολόκληρο σύστημα θεσμικού σεξισμού, ανισοτήτων.

Προκαλεί, λοιπόν, κατάπληξη η επιμονή εκείνη την ημέρα να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο, με γραμματειακή υποστήριξη του Δήμου Αθήνας, σχεδόν μόνο από γυναίκες.

Άραγε, συμβουλεύτηκαν τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Φύλων του Δήμου Αθήνας; Συνεδρίασε ποτέ για να διαμορφώσει πρόταση για εκδηλώσεις στις 8 Μάρτη; Βέβαια, η επιλογή του να παγώσει την λειτουργία του οργάνου αυτού στην πράξη είναι προβληματική πέρα για πέρα.

Μας είναι αδιανόητο να χρησιμοποιείται το δημοτικό συμβούλιο για τη στήριξη των άθλιων επιλογών του Μητσοτάκη, ο οποίος δίνει κάλυψη στους Λιγνάδηδες και δεν παραιτεί τη Μενδώνη, για να διασώσει μια κυβέρνηση που προκαλεί οργή για τις επιλογές της, τη διαχείριση της πανδημίας, τον σεξισμό και τον ρατσισμό.

Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να μεταφέρει σε άλλη ημερομηνία τη συνεδρίαση του και να στηρίξει τους αγώνες των γυναικών και του εργατικού κινήματος στις 8 Μάρτη.

Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας έχει προτείνει να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο την Πέμπτη 4 Μάρτη, στηρίζει τις κινητοποιήσεις στις 8 Μάρτη και προτείνει το παρακάτω ψήφισμα για έγκριση:

Η καταγγελία για βιασμό της Σοφίας Μπεκατώρου από στέλεχος της ΕΙΟ συγκλονίζει και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο των αποκαλύψεων σε σχέση με τη σεξουαλική βία που δέχονται οι γυναίκες και στη χώρα μας. Μπορεί μεγαλοστελέχη του αθλητισμού και η κυβέρνηση της ΝΔ να τρέχουν να αποστασιοποιηθούν από το γεγονός αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική.

Το 85% των γυναικών στην Ελλάδα έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση σε χώρο εργασίας, με μόλις το 6% να το καταγγέλλει, αποκάλυπτε μία έρευνα πριν λίγους μήνες. Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η μαύρη εργασία, η διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας, των ΣΣΕ ή του συνδικαλισμού είναι βασικές παράμετροι στην κλιμάκωση των σεξουαλικών παρενοχλήσεων.

Επιπλέον η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση της θέσης της γυναίκας. Σήμερα η κυβέρνηση του Μητσοτάκη έχει στην προμετωπίδα της όλες αυτές τις επιθέσεις. Και πλάι σ’ αυτά μέσα στην πανδημία, φορτώνει πολλαπλάσια καθήκοντα στις γυναίκες στο σπίτι, για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρίες.

Η δύναμη για να μπει τέλος στο σεξισμό και τη βία που γεννά είναι οι συλλογικοί αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας. Τα αιτήματα για μαζικές και μόνιμες προσλήψεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, γενναία χρηματοδότηση για την υγεία και την παιδεία είναι εκείνα που στηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο όσες και όσους παλεύουν κατά του σεξισμού που γεννάει το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Καλούμε τα συνδικάτα, τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια, δημοτικά συμβούλια, συλλογικότητες να στηρίξουν αυτή τη μάχη. Να συγκροτηθούν σε κάθε χώρο ομάδες ενάντια στη γυναικεία καταπίεση και το σεξισμό που θα οργανώσουν εκδηλώσεις, δράσεις και τη φετινή κινητοποίηση.

Καλούμε σε απεργιακή κινητοποίηση και διαδήλωση τη Δευτέρα 8 Μάρτη 2021, σύμφωνα με τις αποφάσεις των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων οργάνων μας."


ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ