Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Ακαδημία Πλάτωνος 2019- Ιδιωτικοποίηση και Καταστροφή προ των Πυλών



 ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ακαδημία Πλάτωνος 2019- Ιδιωτικοποίηση και Καταστροφή προ των Πυλών
Να τους χαλάσουμε τα σχέδια πριν είναι αργά!
Πράσινο, ελεύθεροι χώροι, όχι άλλα Μολ
...ΠΡΙΝ 

ΜΕΤΑ...

Η Κυβέρνηση και η Δημοτική αρχή της Αθήνας ξεκίνησαν την μετατροπή της ιστορικής περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος σε ένα «πλαστικοποιημένο» εμπορικό κέντρο με την επωνυμία Athens Gardens. Στο χώρο του διατηρητέου «νεότερου μνημείου» των κλωστηρίων Λαναρά εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από το υπουργείο πολιτισμού η ανέγερση διώροφου εμπορικού κέντρου της αλυσίδας Le Roy Merlin. Είναι σκανδαλώδες ότι εγκρίθηκε η ανέγερση ενός κτιρίου ύψους 16 μέτρων στο χώρο ενός πολιτιστικού μνημείου, όμως δεν είναι το μόνο. Η αμερικάνικη εταιρεία Hines, που έχει αναλάβει την ανέγερση, απέκτησε το 22.5 στρεμμάτων οικόπεδο από την επίσης αμερικανική εταιρεία  Black Rock έναντι του αστείου ποσού των 7 εκ ευρώ. Το ίδιο διάστημα ο δήμος Αθηναίων, επί Καμίνη, είχε καταβάλλει το ίδιο ποσό (7 εκατομμύρια) για την απαλλοτρίωση μόλις  7 στρεμμάτων στην ίδια περιοχή. Οι φορολογικές αρχές που υποτίθεται δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους δεν συγκινήθηκαν καθόλου και δεν διερεύνησαν τη συναλλαγή.
Πέρα από τα σκάνδαλα το πιο καταστροφικό είναι λογική που διέπει την πολιτική κυβέρνησης και δήμου. Αδειοδοτούν το όποιο έκτρωμα τους παρουσιάσουν με τη λογική ότι είναι επένδυση. Με αυτό το σκεπτικό αναμένεται να εγκρίνουν την ανέγερση 6 ουρανοξυστών στο Ελληνικό πάνω στη παραλία και πρότειναν την πώληση του αιγιαλού στο «επενδυτικό νομοσχέδιο», διάταξη που αποσύρθηκε μπρος στη κατακραυγή. Θεωρούν ότι η όποια ανάπλαση είναι δουλειά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ως προς τη μορφή και ως προς το περιεχόμενο. Δεν υπάρχουν χώροι περιοχές και μνημεία με προκαθορισμένη χρήση και ειδικούς όρους δόμησης και προστασίας. Ο Δήμος και η κυβέρνηση δεν αναπλάθουν αυτό είναι δουλειά της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» με τους όρους του κέρδους. Επίτομή αυτής της λογικής είναι η διπλή ανάπλαση του Βοτανικού, την οποία έχει επίσης αναλάβει η εταιρεία Hines. Εκεί προϋπόθεση για την ανέγερση του ποδοσφαιρικού γηπέδου είναι η αποπεράτωση του ημιτελούς εμπορικού κέντρου που έχει παρατήσει η χρεοκοπημένη πλέον εταιρεία «Βωβός». Χωρίς εμπορικό κέντρο γήπεδο δεν έχει.
Σε μεγάλο τμήμα του καπιταλιστικού κόσμου υπάρχουν πόλεις και κτίρια φαντάσματα, «μνημεία» μιας αναμενόμενης «ανάπτυξης» που όμως δεν ήρθε ποτέ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βασίσει την «ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται στην οικοδομή, για το λόγο αυτό εξάγγειλε και φορολογικά κίνητρα, όπως η αναστολή του ΦΠΑ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την εξυπηρέτηση των πολιτικών της φίλων για έργα που είναι έξω από τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Έργα που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν με την νέα ανακεφαλαίωση των τραπεζών με εγγυήσεις και λεφτά του κράτους που θα σημάνουν νέα χρέη για το κόσμο. Δεδομένης της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης το πιο πιθανό είναι τα λεφτά να φαγωθούν και τα «έργα» να συμπληρώσουν τον κατάλογο των «φαντασμάτων» του αφήνει πίσω της η αντιφατικότητα του κινήτρου του κέρδους.
Δεν ξεχνάμε ότι η προηγούμενη “επενδυτική” προσπάθεια της Blacκrock είχε τη στήριξη του Καμίνη και της δεξιάς αντιπολίτευσης που τώρα διοικεί το Δήμο της Αθήνας συνάπτοντας μάλιστα ένα επαίσχυντο μνημόνιο δήθεν ανταλλαγμάτων στη τοπική κοινωνία. Οταν η Γερμανική Αστυνομία μπούκαρε στα κεντρικά γραφεία της Blackrock στη Φρανκφούρτη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος έλαβε τέλος η ιερή μπίζνα...Σήμερα, ο Μπακογιάννης συνεχίζει στην ίδια ρότα της εξυπηρέτησης των αρπακτικών της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Οι τοπικές κοινωνίες να πάρουν το θέμα της ανάπλασης στα χέρια τους. Να αξιοποιήσουν τα κτίρια και τους ελεύθερους χώρους διεκδικώντας τη διάθεσή τους για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Όχι στη καταστροφή της Ακαδημίας Πλάτωνος. Οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν για τη χρήση κτιρίων και ελεύθερων χώρων.      
Καλούμε το   Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας να συζητήσει και να απορρίψει την νέα επιδρομή στη Ακαδημία Πλάτωνος.

Επικοινωνία: Γραφεία Αιόλου 47, 5ος όροφος.  Τηλ.2103232871, 6932828964, jspg@otenet.gr.