Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Στηρίζουμε την κινητοποίηση γονέων και μαθητών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας.

 

Δεν έχουν τέλος τα ψέματα του Μπακογιάννη για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου.
Στηρίζουμε την κινητοποίηση γονέων και μαθητών, τη Δευτέρα 29/5, 4μμ, στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας.
 
Εδώ και πέντε χρόνια, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αθήνας ζουν την απόλυτη κοροϊδία των υποσχέσεων της δημοτικής αρχής ότι θα τους εξασφαλιστεί κτίριο για την ομαλή λειτουργία του σχολείου στην οδό Πρασσά. Συνεχίζουν μέχρι σήμερα να κάνουν μαθήματα σε δύο διαφορετικά κτίρια, έχοντας απορρίψει με κινητοποίηση την μεταφορά τους στα ακόμη πιο ακατάλληλα κοντέινερ της προσχολικής αγωγής.
Μάλιστα, ο Δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, διαβεβαίωνε ότι τον Σεπτέμβρη του 2023 θα λειτουργούσε κανονικά ολόκληρο το Καλλιτεχνικό σχολείο με τις λυκειακές του τάξεις στην οδό Πρασσά, αφού θα ολοκληρώνονταν εγκαίρως οι εργασίες συντήρησης του κτιρίου.
Και τώρα, ενημερωνόμαστε από το εισηγητικό του 10ου θέματος της ημερήσια διάταξης της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, την Δευτέρα, 29 του Μάη, ότι:
«Αναφορικά με την ίδρυση της Β ́Λυκειακής τάξης στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών-Λυκειακές Τάξεις για το σχολικό έτος 2023-2024, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Α’ Αθήνας, ελλείψει ενημέρωσής της, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών που αφορούν το κτίριο επί των οδών Βαλτετσίου και Πρασσά 7-9, αναζήτησε εναλλακτική λύση για την στέγαση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό 3, προτείνει ως προσωρινή λύση έως την περαίωση των εργασιών του υπό κατασκευή κτιρίου, την παραχώρηση δύο αιθουσών του 6ου ΕΠΑΛ Αθηνών μετά από την εξασφάλιση της έγγραφης συναίνεσης του διευθυντή της εν λόγω σχολικής μονάδας.»
Η «λύση» που τους προσφέρει ο Μπακογιάννης είναι να τρέχουν οι εκπαιδευτικοί με πατίνια ανάμεσα σε τρία κτίρια για να προλάβουν να διδάξουν ενώ και οι μαθητές θα συνεχίζουν επίσης τις μετακινήσεις. Μήπως, είναι ώρα να διεκδικηθεί η παγκόσμια πατέντα της ίδρυσης του πρώτου ΝΟΜΑΔΙΚΟΥ Καλλιτεχνικού σχολείου;
Με λίγα λόγια, ο Δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης που στήνει και ξεστήνει Μεγάλους Περιπάτους στην Πανεπιστημίου, σπαταλώντας εκατομμύρια δεν μπορεί να ολοκληρώσει τη συντήρηση ενός τόσο σημαντικού έργου. Φαίνεται ότι δεν του απέμεινε χρόνος, αφού εξαντλήθηκε από τη επίπονη προσπάθεια εντοπισμού της Πολιτείας του Πλάτωνος στις επιχωματώσεις του αρχαιολογικού πάρκου στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Ο κυνισμός της αντιμετώπισης των μαθητών/τριών του Καλλιτεχνικού σχολείου είναι συνεπής με την αντιμετώπιση της απαξίωσης των σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών που προκάλεσε τον ξεσηκωμό τους.
Στηρίζουμε την δίκαιη κινητοποίηση των γονέων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών του Καλλιτεχνικού σχολείου για να στεγαστεί επιτέλους σε ένα ενιαίο χώρο.
Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας
ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ 15ΜΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΚΣΑ:

Επιστολή του 15μελούς του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών σχετικά με το πρόβλημα στέγασης του σχολείου μας:
Αξιότιμε Δήμαρχε,
Αξιότιμοι κύριοι,
Aπό το 2019,ο διευθυντής μας, οι δάσκαλοι μας, οι γονείς μας και εμείς προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να προσπαθούμε με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, να περιγράψουμε πόσο απελπιστική είναι η κατάσταση που βρίσκεται το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθηνών και η καθημερινή μας ζωή ως μαθητές. Η κατάσταση έχει καταλήξει πάνω από όλα επικίνδυνη καθώς τα προβλήματα που προκύπτουν συνεχώς δεν είναι επιτρεπτά για ένα σχολικό περιβάλλον.
Είμαστε ένα σχολείο με πολλά προβλήματα, όπως άλλωστε τα περισσότερα δημόσια σχολεία της Αθήνας, που έχει όμως ένα επιπλέον πρόβλημα: είμαστε ένα σχολείο άστεγο.
Μετακινούμαστε εδώ και τέσσερα χρόνια σε διαφορετικά κτίρια που μας παραχωρούν αίθουσες. Με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να εισάγεται μειωμένος αριθμός μαθητών λόγω ανεπάρκειας χώρου. Εννοείται πως τα κτίρια που μας φιλοξενούν δεν πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές, διότι είναι απαραίτητος μεγαλύτερος αριθμός αιθουσών για τα εργαστήρια εικαστικών, τις αίθουσες χορού αλλά και θεάτρου. Πολλά από τα μαθήματα εκτελούνται στο δώμα του γειτονικού σχολείου (2ο Πειραματικό) που βρίσκεται σε κατάσταση αποθήκης, στο απέναντι πάρκο (πλ. ‘Έλενας Βενιζέλου), σε διαδρόμους, στον ανεπαρκή προαυλιακό χώρο, ακόμη και στο γραφείο καθηγητών.
Αξίζει να σημειωθεί η κατάσταση της τωρινής μας κτιριακής υποδομής η οποία δεν χωράει να στεγάσει όλη την σχολική κοινότητα με συνέπεια να μην υπάρχει μόνιμη αίθουσα για κάθε τάξη. Συνεπώς οι μαθητές μετακινούνται κάθε ώρα αναζητώντας μια κενή αίθουσα.
Σημαντικό είναι επίσης, πως το κτίριο επί της οδού Κυριακού πλημμυρίζει με την παραμικρή βροχόπτωση, υπάρχουν προβλήματα στα υδραυλικά και στην αποχέτευση, τα παράθυρα των τάξεων πέφτουν έχοντας ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό καθηγητών και μαθητών. Ακόμα οι πόρτες ξεκολλάν με τον αέρα και οι σκάλες παραμένουν σπασμένες ύστερα από πολλές επιθεωρήσεις του δήμου. Εμείς όμως δεν βλέπουμε καμία αλλαγή ακόμη και μετά από πολλαπλές εισηγήσεις του συλλόγου γονέων στον αρμόδιο, κ. Αξιώτη.
Έχουμε δείξει τεράστια υπομονή και κατανόηση περιμένοντας ότι θα έρθει επιτέλους η στιγμή που θα μεταφερθούμε στη μόνιμη κτιριακή μας υποδομή, επί της οδού Πρασσά.
Όλοι μας όμως πια ξέρουμε πως οι υποσχέσεις της δημοτικής αρχής δεν είναι αξιόπιστες.
Στο κτίριο της Πρασσά δεν μπήκαμε ούτε τον Σεπτέμβρη του 2022, ούτε τον Δεκέμβριο του 2022 και γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν θα μπούμε ούτε τον Σεπτέμβρη του 2023 παρά τις κλασικές προφορικές υποσχέσεις. Είναι ανεπίτρεπτο να ακούμε πως το κτίριο θα παραδοθεί σε 3 μήνες, όταν έχουν γίνει μηδαμινές εργασίες έως τώρα και η οικοδομική άδεια για βαριές εργασίες δεν έχει βγει ακόμη. Οι συνθήκες διδασκαλίας και η ποιότητα σχολικής ζωής έχουν φτάσει σε ακραίο βαθμό. Απαιτούμε την επίσπευση των εργασιών και την άμεση μετακίνηση μας στο κτίριο της Πρασσά.
Πάνω σε αυτά τα αυτονόητα που σας ζητάμε εδώ και τέσσερα χρόνια, μάθαμε πως τα παιδιά της φετινής Α' Λυκείου, λόγο του κτηριακού μας προβλήματος θα χρειαστεί να συστεγαστούν την επόμενη χρονιά με το 6 ο ΕΠΑΛ Αθηνών. Θα χρειάζεται μαθητές και καθηγητές να μετακινούνται καθημερινά από το ένα κτήριο στο άλλο για να κάνουν τα μαθήματα θεάτρου, χορού και εικαστικών κουβαλώντας μάλιστα τον βαρύ εξοπλισμό για τα μαθήματα αυτά. Μπορεί αυτή η δεκάλεπτη απόσταση να μην φαίνεται σαν κάτι σπουδαίο, θα στερήσει όμως στους συμμαθητές μας πολλά. Αυτά τα δέκα λεπτά των διδακτικών ωρών θα χάνονται διαρκώς εξαιτίας των μετακινήσεων, μέσα από μεγάλους δρόμους όπως η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας και Αλεξάνδρας. Όλα αυτά όπως καταλαβαίνετε μας οδηγούν σε ένα μη λειτουργικό πρόγραμμα.
Για τους παραπάνω λόγους, εμείς οι μαθητές του καλλιτεχνικού γυμνασίου με λυκειακές τάξεις Αθηνών ζητάμε παρέμβαση στο συμβούλιο σας την Δεύτερα 29 Μαΐου 2023 για να σας δείξουμε πως το Σχολείο μας εδώ και 4 χρόνια κρέμεται από μια κλωστή. Έχουμε κουραστεί ως μαθητές να ακούμε κούφιες υποσχέσεις .Τα καλλιτεχνικά σχολεία δεν είναι μόνο για γιορτές και προβολές. Είναι ένας τρόπος έκφρασης. Λειτουργεί σαν αδιέξοδο μπροστά στο σύστημα που συνεχώς μας κόβει τα φτερά. Εμείς παραμένουμε εδώ, ζητώντας ακόμη μια φορά να εισακουστεί το αίτημα μας για να γίνουν όσα χρειαστούν για την μεταστέγαση του σχολείου μας στο μόνιμο κτήριο μας.
Οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών.