Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Κρατικοποίηση της δομής και πέρασμα άμεσα στο Δήμο της Αθήνας του τοπικού παραρτήματος της Κιβωτού του Κόσμου.

 


Να ανακληθεί η απόφαση επιχορήγησης της Κιβωτού του Κόσμου από τον Δήμο Αθήνας.
Η περίπτωση της «Κιβωτού του Κόσμου» έφερε στην επιφάνεια τη σαπίλα ενός συστήματος ανάθεσης της πρόνοιας εγκαταλελειμμένων παιδιών σε ιδρύματα ιδιωτών και στη συγκεκριμένη περίπτωση ενός παπά, με διασυνδέσεις με το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα, τους Δημάρχους και τους επιχειρηματίες.
Ο Δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, 23 υπέρ, 11 κατά και 7 αποχή, στις 15 Δεκέμβρη 2019 ενέκρινε επιχορήγηση 10.000 ευρώ στην «Κιβωτό του Κόσμου». Αυτά τα χρήματα τώρα πρέπει να τα ζητήσει πίσω, όχι μόνο για τα όσα καταγγέλλουν τα παιδιά που υπέστησαν την άγρια κακοποίηση αλλά και για την αξιοποίηση χρηματοδότησης ώστε να εξασφαλιστεί το εύ ζειν στελεχών της Κιβωτού του Κόσμου.
Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, σε εκείνη τη συνεδρίαση έθεσε δύο σημαντικά ζητήματα. Πρώτον, ότι η πρόνοια για τα ασυνόδευτα παιδιά πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και δεύτερον έβαλε τα ζητήματα ρατσιστικών αντιμετωπίσεων στελεχών της Κιβωτού του Κόσμου στη δομή της Χίου. Τότε, η παράταξη του Δημάρχου εκθείαζε τον πατήρ Αντώνιο και τη ΜΚΟ του ενώ οι χρυσαυγίτες και ο ακροδεξιός Καπερνάρος επιτέθηκαν στην αριστερά.
Στο σύστημα που ζούμε, τον καπιταλισμό, η ανατροφή των παιδιών είναι ανατεθειμένη στην οικογένεια. Οι οικογένειες των πλούσιων έχουν κάθε άνεση να προσλαμβάνουν υπηρετικό προσωπικό. Στις εργατικές οικογένειες, η ανατροφή των παιδιών, όπως και η βοήθεια στους ηλικιωμένους, φορτώνεται στις πλάτες των γυναικών για τις οποίες το σύστημα εκπέμπει ότι αυτός είναι ο ρόλος τους.
Χιλιάδες παιδιά καταλήγουν στο δρόμο, αβοήθητα και ασυνόδευτα και οι κυβερνήσεις έχουν διαλύσει στα χρόνια των μνημονίων τις δομές πρόνοιας για τα ασυνόδευτα ή μη παιδιά, τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, το Βοήθεια στο Σπίτι και τα Γηροκομεία. Έχουν παραδώσει τη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών στην ιδιωτική πρωτοβουλία των κερδοσκόπων, σε δομές της Εκκλησίας, σε ΜΚΟ τύπου Κιβωτός του Κόσμου. Το έδαφος είναι ανοικτό για τον κάθε Μίχο, τον τοπικό κομματάρχη της ΝΔ στο Κολωνό, τον κάθε πατήρ Αντώνιο για μια πολυεπίπεδη κακομεταχείριση των παιδιών με τα φρικιαστικά δείγματα των βιασμών, της κακομεταχείρισης και των βασανισμών.
Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα για το τι σημαίνει η εγκατάλειψη των δομών πρόνοιας από το κράτος. Άλλωστε, και στο Γηροκομείο Αθηνών, άλλος ένας ιερωμένος, ο αρχιμανδρίτης, ο Π. Μπούμπας βρέθηκε στη φυλακή ενώ η δομή σήμερα φιλοξενεί μόνο 120 από τους 700 που θα μπορούσε. Τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι της Αθήνας δικάζονται στις 9 Δεκέμβρη μετά από μήνυση που τους υπέβαλε ο καταδικασμένος Π.Μπούμπας για απίστευτη κακοδιαχείριση στο ίδρυμα.
Παιδιά ασυνόδευτα, προσφυγόπουλα που βρίσκονται κάθε τόσο σε δομές-φυλακές, άλλα παιδιά παρκαρισμένα για μήνες στα νοσοκομεία Παίδων. Παιδιά που εξαφανίζονται από τη χώρα και απλά αγνοούνται. Παιδιά που καταλήγουν να πωλούνται και να υιοθετούνται. Παιδιά που καταλήγουν σε κλινικές, όπου τους αφαιρούνται όργανα. Αυτή είναι η καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουν τα ασυνόδευτα παιδιά και η κυβέρνηση την κάνει κόλαση με τη διάλυση των δομών πρόνοιας.
Είναι ώρα να δημιουργηθούν δομές πρόνοιας για τα ασυνόδευτα παιδιά, ξεκινώντας από την άμεση κρατικοποίηση της δομής της Κιβωτού του Κόσμου ώστε κανένα παιδί να μην μείνει στο δρόμο. Να λειτουργήσει με τη μαζική πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού και να περάσει άμεσα στη λειτουργία του Δήμου της Αθήνας, με κρατική επιχορήγηση. Άμεσα, να απομακρυνθούν οι ιθύνοντες της λειτουργίας της Κιβωτού ώστε να απαλλαγούν τα παιδιά από το φόβο και τη χειραγώγηση των διαχειριστών της Κιβωτού του Κόσμου. Δεν ζητάμε μόνο να χυθεί άπλετο φως για τους βασανισμούς των παιδιών αλλά να αλλάξει εδώ και τώρα το άθλιο καθεστώς διάλυσης της πρόνοιας.
Ας αλλάξουν επιτέλους οι προτεραιότητες κύριε Δήμαρχε!
Όχι άλλα δώρα στους επιχειρηματίες και τους εμπόρους όπλων.
Όχι άλλη σπατάλη στο Δήμο της Αθήνας για μια Πόλη-Ξενοδοχείο-Μουσείο με Μεγάλους Περιπάτους για τους κερδοσκόπους.
Λεφτά και δομές τώρα για την πρόνοια!
Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας
ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ