Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Να μπει τέλος στις εξοντωτικές πρακτικές σε βάρος των προσφύγων στη δομή του Ελαιώνα ζήτησαν δημοτικοί σύμβουλοι της Αθήνα

 


 Αντιπροσωπεία επτά δημοτικών συμβούλων προχώρησε σήμερα σε επίσκεψη-διάβημα για τις συνθήκες ζωής των προσφύγων στη δομή του Ελαιώνα και συνάντησε τον διοικητή της δομής, Δημήτρη Γεωργιάδη. Η αντιπροσωπεία των δημοτικών συμβούλων προερχόταν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ζήτησαν να μην κλείσει η δομή, να παραταθεί η λειτουργία της μέχρι να εξασφαλιστεί η διαμονή σε σπίτια μέσα στον αστικό ιστό, να συνεχίσει απρόσκοπτη η φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία και να υπάρχει πρόσβαση στα νοσοκομεία και νομική στήριξη για την διαδικασία ασύλου. Προχώρησαν σε διάβημα για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την απόλυση προσωπικού της ΕΑΤΑ ΑΕ του Δήμου Αθήνας και τη νέα τακτική επιτήρησης των προσφύγων στην είσοδο που έχει δημιουργήσει τεράστια ένταση και συγκρούσεις.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν από την, ο Νάσος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης και οι σύμβουλοι Μαίρη Βαβαγιάννη και Δέσποινα Αλεβυζάκη καθώς και η συντονίστρια Βάλια Δημοπούλου, η Ρωξάνη Μπέη, Αθήνα Είσαι Εσύ, ο Χάρης Βουρδουμπάς, Λαϊκή Συσπείρωση, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και ο Παναγιώτης Κεφαλληνός, Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα.
Ο διοικητής μαζί με στελέχη της δομής του Ελαιώνα είπαν ότι πρόκειται να γίνει νέα απογραφή στη δομή του Ελαιώνα προκειμένου να καταγράψουν τον ακριβή αριθμό των προσφύγων. Ενημέρωσαν ότι στην δομή βρίσκονται περίπου 820 πρόσφυγες, 320 περίπου αναγνωρισμένοι και 500 “εκτός διαδικασίας ασύλου” οι οποίοι με βάση την νομοθεσία δεν έχουν δικαίωμα παροχής στέγης!
Πρόκειται για ιδιαίτερα ευάλωτο κομμάτι καθώς προέρχεται από την υποσαχάρια Αφρική. Ανάμεσα τους βρίσκονται πολλές κακοποιημένες γυναίκες με τα παιδιά τους και άτομα με αναπηρίες, που βρίσκονται στο στόχαστρο της ρατσιστικής εκκένωσης Μηταράκη. Ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε διαδικασίες απέλασης, φυλάκισης στην Αμυγδαλέζα ή απλά να τους πετάξουν στο δρόμο.
Πάνω από 300 μαθητές σχολείων της Αθήνας και του Αιγάλεω, δημοτικών και γυμνασίων και πολλά παιδιά ειδικών σχολείων κινδυνεύουν να πεταχτούν έξω από τα σχολεία.
Μετά την απόλυση των 16 εργαζόμενων της ΕΑΤΑ ΑΕ του Δήμου Αθήνας, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων και διερμηνέων, ο ΕΟΔΥ απέστειλε μόλις έναν κοινωνικό λειτουργό και όχι αποκλειστικής απασχόλησης αντί των 10 που ζήτησε η δομή! Έχουν αφήσει στην τύχη τους ανθρώπους που είχαν πρόσβαση σε ψυχοκοινωνική στήριξη.
Η σκλήρυνση του ελέγχου στην είσοδο εμποδίζει την πρόσβαση σε ανθρώπους που έβρισκαν καταφύγιο ακόμη και για ολιγοήμερη φιλοξενία, σπρώχνοντας τους ξανά στις πλατείες και σε επικίνδυνα εγκαταλελειμμένα κτίρια. Επιπλέον, πρόσφυγες που ζουν στην πόλη αναζητούσαν στη δομή σύνδεση με τα νοσοκομεία μέσω των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ στη δομή του Ελαιώνα. Επίσης, πρόσφυγες επισκέπτονταν τη δομή για να συμμετέχουν σε θρησκευτικές τελετές της κοινότητας του Κονγκό. Σύλλογοι εκπαιδευτικών που ζήτησαν να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες εντός της δομής αντιμετωπίστηκαν αρνητικά.
Η μετατροπή της δομής από ανοιχτή σε κλειστή είναι ένα αυθαίρετο και απάνθρωπο μέτρο πίεσης σε βάρος των προσφύγων που με τη μαχητική και μαζική κινητοποίηση τους έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι θέλουν να μείνουν στην πόλη.
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Μετανάστευσης και ο Δήμαρχος Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης έχουν καταργήσει τη νέα δομή ένταξης 500 θέσεων που είχαν εξαγγείλει πανηγυρικά ενώ ακόμη και σε πρόσφατα διεθνή φόρουμ στελέχη του Δήμου της Αθήνας διαφημίζουν ...τις μακέτες για να προβάλουν έργο!
Η δομή του Ελαιώνα έχει κοστίσει πάνω από 5 εκατομμύρια και τώρα τα πετάνε στα σκουπίδια.
Το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, τα συνδικάτα, οι σύλλογοι εκπαιδευτικών μαζί με τις δημοτικές κινήσεις θα συνεχίσουμε τη μάχη ενάντια στη ρατσιστική εκκένωση του Ελαιώνα.
Κανένας εκτοπισμός προσφύγων και των μαθητών τους δεν μπορεί να γίνει ανεκτός στο όνομα της ανάπλασης της περιοχής του Βοτανικού με φαραωνικό γήπεδα για την ΠΑΕ ΠΑΟ, ένα σκανδαλώδες δώρο του Μπακογιάννη.
Στην πόλη της Αθήνας, οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους είναι καλοδεχούμενα!
Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας
ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Φωτο Μάριος Λώλος