Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Συνεχίζουμε δυναμικά, μετά την επιτυχία του γύρου τοπικών συνελεύσεων της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Συνεχίζουμε δυναμικά, μετά την επιτυχία του γύρου τοπικών συνελεύσεων της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας

Ο παλμός της αντίστασης και των μαχών που δόθηκαν στις γειτονιές της Αθήνας τα τελευταία χρόνια διαπέρασε τις εκδηλώσεις και τις συνελεύσεις της δημοτικής κίνησης “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας”, η οποία συμμετέχει για τρίτη συνεχόμενη φορά στις δημοτικές εκλογές του Μάη, με υποψήφιο Δήμαρχο, τον εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο, Πέτρο Κωνσταντίνου.

Μαζικές και πλούσιες σε παρεμβάσεις, οι συνελεύσεις έδωσαν την ευκαιρία να συζητηθούν οι εμπειρίες των αγώνων στην Αθήνα και η συμβολή της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Εκατοντάδες ήταν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που συμμετείχαν στις συσκέψεις, τις συνελεύσεις, τις συναντήσεις σε εργασιακούς χώρους και στις επτά δημοτικές κοινότητες της Αθήνας ενώ παντού συγκροτήθηκαν τοπικές συντονιστικές επιτροπές, που ανέλαβαν να οργανώσουν την παρουσία της κίνησης και τις παρεμβάσεις στις γειτονιές.
Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή αγωνιστών και αγωνιστριών από χώρους που δίνουν μάχες ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη δημοτική αρχή Καμίνη, κοντράροντας τα παραμύθια της εξόδου από τα μνημόνια και διεκδικώντας να τα πάρουμε όλα πίσω σε μισθούς και συντάξεις. Από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, όπως Άγιος Σάββας, Ερυθρός, Γεννηματάς, Σωτηρία, Αγλαϊα Κυριακού κλπ. ήρθαν οι εμπειρίες της μάχης για προσλήψεις και να έχει πρόσβαση ο κόσμος στη δημόσια υγεία. Από τα σχολεία, οι αγώνες των εκπαιδευτικών για μαζικούς διορισμούς και τη στήριξη της δημόσιας δωρεάν παιδείας, των γονιών ενάντια στις περικοπές αλλά και της νεολαίας σε λύκεια και πανεπιστήμια ενάντια στα μέτρα Γαβρόγλου. Αλλά και τις μάχες όλων μαζί για να μπουν τα προσφυγόπουλα στα σχολειά κόντρα στους φασίστες. Από τον ίδιο το Δήμο της Αθήνας, εργαζόμενοι θύμισαν τις μεγάλες μάχες για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την ανάγκη να συνεχίσουμε σήμερα αποφασιστικά, αποκρούοντας τα σχέδια Μπακογιάννη για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και άλλων υπηρεσιών.

Παρόντες στις συνελεύσεις και άνθρωποι του μόχθου στα πεζοδρόμια της Αθήνας, που αντιμετώπισαν την άγρια καταστολή Κυβέρνησης- Αστυνομίας-Καμίνη, όπως οι ρακοσυλλέκτες, οι χειροτέχνες, οι μουσικοί δρόμου και οι μικροπωλητές. Δώσαμε μαζί αυτή τη μάχη και θα τη δώσουμε και στις εκλογές του Δήμου Αθήνας.

Μπορεί ο υποψήφιος της Ανοιχτής Πόλης και του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος να μιλάει για “πολυπολιτισμική Αθήνα”, όμως η κυβέρνηση έχει κάνει τη ζωή προσφύγων και μεταναστών κόλαση, με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις επιχειρήσεις σκούπα, τις δολοφονίες και τους βασανισμούς από την Αστυνομία και την άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών χωρίς χαρτιά. Είναι ένα μέτωπο στο οποίο πρωτοστατεί η ΚΕΕΡΦΑ και η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας εδώ και πολλά χρόνια, απέναντι στις κυβερνήσεις, τους νεοναζί, την Αστυνομία και την εργοδοσία.
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή μεταναστών και κοινοτήτων. Εμβληματική η παρουσία του Χαντίμ Χουσείν, πατέρα του Σαχζάτ Λουκμάν, με τον οποίο αγωνιζόμαστε μαζί για να καταδικαστούν και στο Εφετείο ισόβια οι χρυσαυγίτες δολοφόνοι. Εργάτες μετανάστες, που δώσαμε μαζί μεγάλους αγώνες από την Μανωλάδα μέχρι την απεργία της Γενικής Ανακύκλωσης ΑΕ στον Ασπρόπυργο, το εργοστάσιο πλαστικών Κ.Γεωργίου στον Αυλώνα. Η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του προέδρου του Συλλόγου Εργαζόμενων Μπαγκλαντές είναι συμβολική αυτής της μάχης ώστε να έχουν χαρτιά όλοι οι μετανάστες.

Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Νεολαίας που δήλωσε συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο θύμισε την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, την ώρα που ο Τσίπρας αγκαλιάζει τον Νετανιάχου και τον Σίσυ. Η εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος έφερε στο προσκήνιο τη μάχη κατά της ισλαμοφοβίας, με την προσπάθεια των φασιστών να ακυρώσουν την ίδρυση του τζαμιού στο Βοτανικό και ταυτόχρονα την πάλη γα τα δικαιώματα των γυναικών. Χέρι-χέρι με τις εργαζόμενες της καθαριότητας στο Δήμο της Αθήνας δίνουν την μάχη για να πετύχει η απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Μάρτη. Και ο Τζαβέντ Ασλάμ, θύμισε τη μάχη για να ανοίξει κυριακάτικο σχολείο για τα παιδιά και τους γονείς τους από την Πακιστανική κοινότητα στα Σεπόλια στο 144 δημοτικό σχολείο.
Στις συνελεύσεις βρέθηκε ο κόσμος που πάλεψε στις γειτονιές της Αθήνας για να μπει τέλος στα πογκρόμ της Χρυσής Αυγής . Σταματήσαμε το φεστιβάλ μίσους των νεοναζί στην πόλη, διώξαμε τους ναζί από τις γειτονιές και συνεχίζουμε, ιδιαίτερα με τη δολοφονική επίθεση κατά του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη, για να κλείσουν τα Γραφεία-ορμητήρια των νεοναζί. Είμαστε στο πλευρό της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία έχει ξεσκεπάσει ταυτόχρονα τα ρατσιστικά εγκλήματα και τις δολοφονίες των νεοναζί στην Αθήνα με τα πογκρόμ στις γειτονιές.

Στις παρεμβάσεις αναδείχτηκαν οι αγώνες της ΛΟΑΤΚΙ, ιδιαίτερα μετά την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και η υπεράσπιση των αποκλεισμένων εξαρτημένων ενάντια στις πολιτικές καταστολής και αποκλεισμού που τους έχει βάλει στο στόχαστρο ενώ απουσιάζει η φροντίδα από δημόσιες και δημοτικές δομές.
Στο κέντρο της πάλης είναι η σύγκρουση με τη διαχείριση υπέρ των μεγάλων συμφερόντων και της αρπαγής γης, δημόσιου χώρου και χρημάτων του προϋπολογισμού του Δήμου Αθήνας για την ¨αναβάθμιση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου”, την ώρα που ρημάζουν φτωχογειτονιές και δεν βλέπουν ούτε ένα έργο πράσινου, αθλητισμού, πολιτισμού, παιδικών χαρών και ΚΑΠΗ.

Αιχμή είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών απέναντι σε μια πολιτική που φορτώνει στις πλάτες τους τα βάρη της οικογένειας στην ανατροφή των παιδιών και την φροντίδα των υπερηλίκων. Αρκετές γυναίκες υπογράμμισαν την ανάγκη 24ωρης λειτουργίας παιδικών σταθμών στις γειτονιές και τους εργασιακούς χώρους, επέκτασης των Λεσχών Φιλίας για τους ηλικιωμένους, επαναλειτουργίας με πέρασμα στο Δημόσιο του Γηροκομείου Αθήνας και προσλήψεων στο Βοήθεια στο Σπίτι (το οποίο έχει μόνο 14 υπαλλήλους!).

Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην κατοικία κόντρα στα αρπακτικά των Τραπεζών αναδείχτηκε σε όλες τις συνελεύσεις, με την καταγραφή ότι υπάρχουν στην Αθήνα πάνω από εκατό χιλιάδες κενά διαμερίσματα στα χέρια ιδιωτών, της Εκκλησία, των ιδρυμάτων και των Τραπεζών που τα άρπαξαν. Ο αγώνας της κοινωνικής πολυκατοικίας, Μπουμπουλίνας 36 έδειξε ότι υπάρχουν δυνατότητες για μόνιμη στέγαση των άστεγων και όχι ανακύκλωσης τους σε “πιλοτικά προγράμματα.”
Η κάθετη σύγκρουση με την βραχυχρόνια μίσθωση τύπου AirBNB που με την τουριστικοποίηση και την κερδοσκοπία που τροφοδοτεί την άνοδο στα νοίκια και το πέταγμα φτωχών έξω από περιοχές της Αθήνας είναι κατεύθυνση που ήρθε από όλες τις συνελεύσεις.
Η παρουσία αγωνιστών-στριων, που δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων και του πράσινου στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο Λόφο Φιλοπάππου, το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, τις “αναπλάσεις “πλατειών και των προσφυγικών της Αλεξάνδρας ανέδειξαν την πλήρη προσαρμογή της κυβέρνησης και του Σταθάκη στα πιο αδίστακτα συμφέροντα εταιριών, που καραδοκούν για να τσιμεντοποιήσουν χώρους και να τους αρπάξουν.

Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας συνεχίζει μια εννιάχρονη πορεία διαρκούς παρουσίας στο δημοτικό συμβούλιο και τις γειτονιές της Αθήνας, μέσα από την οποία έχει αναδειχθεί σε πόλο αναφοράς του κόσμου, που παλεύει ενωτικά με όλο τον κόσμο της αριστεράς και των κινημάτων αλλά και ασυμβίβαστα, με την εναλλακτική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, της διαγραφής του χρέους, της εξόδου από την ΕΕ και το ευρώ, της εθνικοποίησης των Τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο, της πάλης για ανοιχτά σύνορα, του αγώνα ενάντια το σεξισμό, την ομοφοβία και την ισλαμοφοβία.
Μπροστά βρίσκονται δύο πολύ σημαντικοί σταθμοί, η απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Μάρτη για ίση αμοιβή, κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, για μαζικές προσλήψεις σε παιδικούς σταθμούς αλλά και το μεγάλο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 16 Μάρτη στην Ομόνοια στις 3μμ.
Τώρα με μεγαλύτερη συσπείρωση αγωνιστών και αγωνιστριών που δώσαμε μαζί τις μάχες, ετοιμαζόμαστε να δώσουμε και τη μάχη των εκλογών. Για να μην αφήσουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει το δρόμο στους Μπακογιάννηδες και τους Κασιδιάρηδες της Χρυσής Αυγής με τους ατέλειωτους συμβιβασμούς της.
Στο γύρο των συσκέψεων, συνελεύσεων και εκδηλώσεων αγωνιστές και αγωνίστριες δήλωσαν ήδη τη διαθεσιμότητας τους να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο της “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας”. Επιδιώκουμε να εκλέξουμε περισσότερους-ες στο δημοτικό συμβούλιο και τα επτά κοινοτικά συμβούλια του Δήμου της Αθήνας και θα το πετύχουμε.
Ελάτε να δώσουμε μαζί τη μάχη, για την Αθήνα της αντίστασης, της αλληλεγγύης, για να ανοίξει ο δρόμος για την εναλλακτική που φέρνουν οι νικηφόροι αγώνες των εργαζομένων, ντόπιων και μεταναστών και της νεολαίας!

To συντονιστικό της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας