Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Για τον προτεινόμενο προϋπολογισμό των απολύσεων και των περικοπών του Δήμου Αθήνας

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΤΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ   
Την Δευτέρα 28 Μαρτίου κλήθηκα ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος να παραστώ σε συνεδρίαση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι κατειλημμένη από τους εργαζόμενους του Δήμου Αθήνας με θέμα τον προϋπολογισμό. Είναι ένα κάλεσμα για απεργοσπασία σε βάρος των εργαζόμενων που κατέλαβαν με το δίκιο τους την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για να μπλοκάρουν τις απολύσεις και όχι μια αναγκαιότητα για «να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός ώστε να συνεχίσουν να πληρώνονται οι εργαζόμενοι».
 Η κατάληψη ξεκίνησε την Δευτέρα 21/3 με αίτημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την απόρριψη των απολύσεων συμβασιούχων με πρόσληψη νέων με συμβάσεις έργου οκτάμηνης διάρκειας. Πρόκειται για τον πιο σημαντικό αγώνα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων εδώ και πολλά χρόνια στο χώρο της αυτοδιοίκησης.
Ο Δήμαρχος Γ.Καμίνης επιτέθηκε από την πρώτη μέρα στον αγώνα αυτό στηρίζοντας την πολιτική του Μνημόνιου και των περικοπών της κυβέρνησης και προωθώντας τις απολύσεις με βάση το κυβερνητικό σχέδιο. Αρνήθηκε αρχικά να αποσύρει τις απολύσεις από τη ημερήσια διάταξη. Τις απέσυρε στις 24/3. Μήπως υποχώρησε και άλλαξε θέση στρεφόμενος κατά της κυβέρνησης και υπέρ των εργαζόμενων; Ας ρίξουμε μια ματιά στην εισηγητική έκθεση του προτεινόμενου προϋπολογισμού όπου στις σελίδες 12,14,15 μπορούμε να διαβάσουμε τις αναφορές για προσλήψεις εργαζόμενων με σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου που αντιγράφουν τα θέματα που αποσύρθηκαν προκαλώντας την οργή των εργαζόμενων. Ούτε οι προθέσεις άλλαξαν αλλά πάνω απ όλα δεν άλλαξε η πολιτική.
Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας βρίσκεται στο πλευρό των εργαζόμενων και αποκρούει τις αντεργατικές και αυταρχικές επιθέσεις του Δημάρχου όπως τις απειλές για παύση πληρωμών των εργαζόμενων αν δεν εκκενώσουν τη αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου σταματώντας τη κατάληψη.
Η κατάληψη του Δήμου της Αθήνας με αυτά τα αιτήματα είναι η πιο χειροπιαστή αντίσταση στις περικοπές του Μνημονίου και του Καλλικράτη στους Δήμους που θα φέρουν τη διάλυση στις υπηρεσίες και το πέταγμα στο δρόμο 34.000 εργαζόμενων.
Καλούμε τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Γ.Καμίνη να προχωρήσουν σε ανοικτή και δημόσια απόρριψη της αντεργατικής στάσης του Δημάρχου. Είναι ώρα να διεκδικήσουμε βελτίωση στις υπηρεσίες με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και όχι να διαχειριστούμε τα ψίχουλα που πετάει η κυβέρνηση από το κρατικό προϋπολογισμό βάζοντας σε προτεραιότητα την αποπληρωμή ενός δισεκατομμυρίου  του χρέους στους Τραπεζίτες κάθε βδομάδα, τη συνέχιση της πολιτικής της διαρκούς λιτότητας, της ανεργίας και του ρατσισμού. Που βρίσκει τα λεφτά για να χρηματοδοτεί πολεμικές εκστρατείες και ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα της ΕΛΑΣ και της FRONTEX; Και μόνο οι σπατάλες αυτές θα έφταναν για να γίνουν προσλήψεις και όχι απολύσεις.
Ποιο είναι το σχέδιο αντιμετώπισης της φτώχειας, της ανεργίας και της υποβάθμισης της ζωής των χιλιάδων κατοίκων της Αθήνας; Και μόνο ο θάνατος των δύο άστεγων από το κρύο υποδηλώνει πόσο κυνική είναι η κυβερνητική πολιτική-σφαγείο που επιβάλλει η κυβέρνηση και αποδέχεται ο Γ.Καμίνης. Ναι, θέλουμε καθαριότητα, πολιτισμό, στέγαση και σίτιση των φτωχών και πεινασμένων, περίθαλψη των άρρωστων και εξαρτημένων, ένταξη των μεταναστών, θέλουμε δουλειά στους άνεργους, δημόσια παιδεία, υγεία, συγκοινωνία και αυτά θα γίνουν πράξη με γενναία χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό, με προσλήψεις εργαζόμενων με μόνιμη και σταθερή εργασία και όχι με νέα χαράτσια και ιδιωτικοποιήσεις.