Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Νίκη η επαναπρόσληψη των απολυμένων μεταναστριών καθαριστριών

 


ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Νίκη η επαναπρόσληψη των απολυμένων μεταναστριών καθαριστριών

Συνάντηση με τον Γενικού Γραμματέα Δήμου Αθήνας για την επαναπρόσληψη των απολυμένων μεταναστριών καθαριστριών


Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Αθήνας κ. Αλέξανδρο Τσιατσιάμη , αντιπροσωπείας της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, με τη συμμετοχή του δημοτικού συμβούλου Πέτρου Κωνσταντίνου και της εκπαιδευτικού Ντίνας Γκαρανέ, και τριμελούς αντιπροσωπείας της Επιτροπής απολυμένων μεταναστριών καθαριστριών Δήμου Αθήνας.

Οι εκπρόσωποι των καθαριστριών εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την πρωτοβουλία του Δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, η οποία κατέληξε στη νομοθετική ρύθμιση που τις επαναφέρει στην εργασία, με τους όρους εργασίας της χρονιάς 2019-2020. Ζήτησαν να προχωρήσει άμεσα η επαναπρόσληψη τους με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, που να επιτρέπει την ίση αμοιβή για ίση εργασία, στις θέσεις που είχαν απασχοληθεί πέρυσι, ώστε να μην δημιουργηθεί καθεστώς δύο ταχυτήτων στα σχολεία ανάμεσα στις εργαζόμενες.

Ο Γενικός Γραμματέας Α. Τσιατσιάμης δήλωσε ότι αναμένουν άμεσα την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, που επιτρέπει την επαναπρόσληψη των μεταναστριών καθαριστριών, οι οποίες αποκλείστηκαν από τις προσλήψεις τον Σεπτέμβρη. Αμέσως μετά το ζήτημα θα μπει στην Οικονομική Επιτροπή και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επαναπρόσληψη των μεταναστριών καθαριστριών. Το σχετικό εδάφιο αναφέρει: “Ειδικά για το σχολικό έτος 2020-2021 οι δήμοι μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων με τους όρους σύναψης που ίσχυαν κατά το σχολικό έτος 2019-2020...Η προκαλούμενη δαπάνη καλύπτεται από τους προϋπολογισμούς των Δήμων.”

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου ζήτησε να υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματα των καθαριστριών, τόσο για την ίση αμοιβή για ίση εργασία, όσο και για την πλήρη απασχόληση και τοποθέτηση στις θέσεις τους. Άλλωστε έχουν χάσει ήδη δύο μήνες σε αμοιβή!

Η επιστροφή των μεταναστριών καθαριστριών είναι μια νίκη των εργαζόμενων κατά των ρατσιστικών αποκλεισμών στο δικαίωμα για εργασία. Χρειάστηκε η επίμονη δράση των ίδιων των μεταναστριών καθαριστριών, που δεν το έβαλαν κάτω αλλά με τις κινητοποιήσεις τους στο Δήμο Αθήνας και στο Υπουργείο Εσωτερικών ύψωσαν τη φωνή τους κατά των ρατσιστικών αποκλεισμών και διεκδίκησαν την επαναπρόσληψη τους. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε βέβαια η αλληλεγγύη των σωματείων των εκπαιδευτικών ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, του Σωματείου καθαριστριών δημόσιων σχολείων Αττικής, του ΕΚΑ, των συλλόγων γονέων, των δημοτικών κινήσεων.

Η παρουσία των απολυμένων μεταναστριών καθαριστριών στη μεγάλη πανεργατική αντιφασιστική κινητοποίηση με τα συνδικάτα και την ΚΕΕΡΦΑ, στις 7 Οκτώβρη, έξω από το Εφετείο έδειξε ότι είναι κομμάτι του μαζικού ξεσπάσματος για δικαιοσύνη στα θύματα της Χρυσής Αυγής.

Μπροστά μας βρίσκεται ο αγώνας για τη διασφάλιση ισότιμων όρων εργασίας, την κατάκτηση της μονιμότητας για όλες τις καθαρίστριες ώστε να μην είναι όμηροι των Δήμων και των Κυβερνήσεων.

Γι αυτό, στις 15 Οκτώβρη θα βρεθούν στο πλευρό των απεργών του Δημόσιου τομέα, των σχολείων,των δήμων και των νοσοκομείων. Καλούμε τον Δήμο της Αθήνας να ανταποκριθεί στα αιτήματα των καθαριστριών όσον αφορά τους όρους επαναπρόσληψης.