Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Με το στανιό οι χειροτέχνες στο Θησείο σε 167 θέσεις ενός μέτρου και με τέλος 360 ευρώ!

 


ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Με το στανιό οι χειροτέχνες στο Θησείο σε 167 θέσεις ενός μέτρου και με τέλος 360 ευρώ!
 
Από τη μύγα ξύγκι πάει να βγάλει η δημοτική αρχή Μπακογιάννη με την επιβολή τελών στους χειροτέχνες.
Το κυνηγητό της υπουργού Πολιτισμού Μενδώνη κατά των χειροτεχνών έχει ολοκληρωθεί σε απόφαση του ΚΑΣ για χωροθέτηση περιορισμένου αριθμού μακριά εκεί που δραστηριοποιούνται εδώ και 12 χρόνια.
Ο Δἠμος της Αθήνας συναίνεσε στην απόφαση του ΚΑΣ και σχεδιάζει “αγορά χειροτεχνών” με κλήρωση για την επιλογή τυχερών προς εργασία χειροτεχνών σε πάγκους ενός μέτρου.
Αντί να αναγνωριστεί επιτέλους η δραστηριότητα των χειροτεχνών και να σταματήσει το κυνηγητό ο Δήμος Αθήνας μέσω της ψήφισης δημοτικών τελών επιχειρεί να ξαναζεστάνει την απαράδεκτη για το σύνολο των χειροτεχνών μεθόδευση διάλυσης της παρουσίας τους στην πόλη.
Η πανδημία έχει οδηγήσει σε πείνα και εξαθλίωση ένα μεγάλο κομμάτι χειροτεχνών με το κλείσιμο στη περίοδο της καραντίνας αλλά και με την λιγοστή δουλειά που υπάρχει όλη αυτή την περίοδο.
Αντί να στηριχτούν οι χειροτέχνες για να επιβιώσουν τρώνε ένα επιπλέον χαράτσι.
Έτσι και αλλιώς το σύνολο των δημοτικών τελών αποτελούν δυσβάσταχτο φορομπηχτικό μηχανισμό για την εξασφάλιση εσόδων στον Δήμο που του έχουν περικοπεί άγρια από το κρατικό προϋπολογισμό ενώ το κεντρικό κράτος οφείλει εκατομμύρια που τα παρακρατεί στερώντας πόρους για την καταπολέμηση της φτώχειας, για την πρόνοια, τα σχολεία, το περιβάλλον, την καθαριότητα στις γειτονιές.
Να αποσυρθεί η πρόταση για επιβολή τελών στους χειροτέχνες.
Να δοθεί επιτέλους λύση στα αιτήματα των χειροτεχνών εξασφαλίζοντας τους την παρουσία τους στους δρόμους που βρίσκονται.
Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας
Παραθέτουμε το απόσπασμα απο το εισηγητικό του θέματος 21
ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΕΣ – ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΘΗΣΕΙΟΥ
Με την υπ΄ αρ. πρωτ. 52300/35790/1100/552/17-3-2020 Απόφαση της Δ/νσης Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθορίστηκαν εκατόν εξήντα επτά (167) θέσεις, στην περιοχή του Θησείου.
Ειδικότερα:
1. Στις δύο πλευρές του πεζοδρόμου της οδού Ερμού, από τη συμβολή της με την οδό Αγίων Ασωμάτων έως και τον τριγωνικό χώρο που δημιουργείται στη συνέχεια προς την οδό Πειραιώς (θέσεις αρ. 39 έως και αρ. 107) και ακολούθως
2. Επί της νότιας πλευράς του πεζοδρόμου της οδού Ερμού, έως το ύψος της περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου Κεραμεικού, με δυνατότητα επέκτασης προς την οδό Πειραιώς, σε αντικατάσταση των προτεινόμενων από τον Δήμο θέσεων αρ. 108 έως 205 στη βόρεια πλευρά της οδού.
Ο παραχωρούμενος χώρος θα είναι 1 τ.μ. (πάγκος διαστάσεων 1 μ. Χ 1 μ.) και ο συντελεστής τέλους χρήσης κοινόχρηστου χώρου ορίζεται στα 360,00€ ανά πάγκο, ετησίως.
Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 45 του Ν. 4497/2017, οι άδειες έχουν διάρκεια από έναν (1) έως δώδεκα (12) μήνες και θα εγκρίνονται για δραστηριοποίηση σε συγκεκριμένο σημείο, δύναται το τέλος να επιμερίζεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα διάρκειας της αδείας, ήτοι 30,00€ μηνιαίως.
Λοιποί όροι και προϋποθέσεις θα καθοριστούν με σχετική Κανονιστική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν επαναλειτουργήσει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης (ΟΠΣΠΑ), διότι σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 1/2018 εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης «τίθεται απαγόρευση ως προς την έκδοση νέας προκήρυξης επαγγελματικών αδειών μέχρι την πλήρη λειτουργία του ΟΠΣΠΑ».