Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Η δίκη για το Γηροκομείο Αθηνών συνεχίζεται ενώ υπολειτουργεί δραματικά το ίδρυμα

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Η δίκη για το Γηροκομείο Αθηνών συνεχίζεται ενώ υπολειτουργεί δραματικά το ίδρυμα
Συνεχίζεται η δίκη για το Γηροκομείο Αθηνών με κατηγορούμενους τον Αρχιμανδρίτη Προκόπιο Μπούμπα και άλλα δύο μέλη της διοίκησης του ιδρύματος, που μέχρι το 2016 είχαν τον έλεγχο των οικονομικών και συνολικά της λειτουργίας του Γηροκομείου. Οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα στη διαχείριση που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα όσα είχαν καταγγείλει ο Πέτρος Κωνσταντίνου και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της Αθήνας, όταν το 2016 η εποπτεία του ιδρύματος περιήλθε στον Δήμο Αθηναίων. Φαίνεται επίσης ξεκάθαρα τι σημαίνει η φροντίδα των ηλικιωμένων να αφήνεται στα χέρια ιδιωτών ή φιλανθρωπικών σωματείων.
Μπορεί ο Αρχιμανδρίτης Μπούμπας να άσκησε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση στους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους που κατήγγειλαν τα όσα συνέβαιναν στο Γηροκομείο( Σ. Αγγελίδου, Ν.Σοφιανός, Ε.Πορτάλιου,Π.Κωνσταντίνου) αλλά τα όσα αποδεικνύονται μέσα στο δικαστήριο δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Οι κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος αφορούν τη σκανδαλώδη διαχείριση, με τεράστια ποσά εκατομμυρίων να πηγαίνουν στις τσέπες συγκεκριμένων φίλων και συγγενών, τα «πάρτυ» με εργολάβους για εργασίες άσχετες με τη φροντίδα των ηλικιωμένων, την ιδιοποίηση κληροδοτημάτων και τη ζημία εκατομμυρίων ευρώ στη διαχείριση 700 ακινήτων.
Την ίδια περίοδο (από το 2004 έως το 2016) η ζωή των ηλικιωμένων και των εργαζόμενων στο Γηροκομείο χειροτέρευε. Οι υποδομές ήταν και συνεχίζουν να είναι σε άθλια κατάσταση με τους περισσότερους χώρους να είναι ακατάλληλοι για να φιλοξενούν ανθρώπους που χρειάζονται φροντίδα. Αρκετοί εργαζόμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με απολύσεις και για πολλά χρόνια χωρίς να πληρώνονται καθόλου. Μέχρι και σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί.
Το Γηροκομείο Αθηνών μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 700 άτομα ενώ σήμερα φιλοξενεί μόνο 120. Πολλοί ηλικιωμένοι έχουν μείνει άστεγοι μιας και πραγματική λύση δεν έχει δοθεί ακόμα. Το Γενάρη του 2019 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων έκανε κινητοποίηση διεκδικώντας να διασωθεί το Γηροκομείο περνώντας εξολοκλήρου στον έλεγχο του κράτους. Απέναντι σε αυτούς που αντιμετωπίζουν την φροντίδα κομματιών του πληθυσμού που έχουν ανάγκη σαν μέσο προσωπικού πλουτισμού, η λύση είναι το Γηροκομείο να περάσει στον έλεγχο του δημοσίου και να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες των φτωχών η τεράστια περιουσία του. Η Θεανώ Φωτίου υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει το καθεστώς στα ιδρύματα ενώ απλά κατάφερε να τα καταγράψει!
Η φροντίδα των ευαίσθητων ομάδων δεν μπορεί να βασίζεται στη φιλανθρωπία και σε ιδιώτες τύπου ΜΚΟ αλλά είναι υποχρέωση του κράτους. Η κυβέρνηση και ο Δήμος δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τις ευθύνες τους. Απαιτούμε άμεση κρατικοποίηση της δομής, να δοθούν χρήματα για να φτιαχτούν οι υποδομές, για να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι και για να γίνουν προσλήψεις προκειμένου να μπορούν να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των ηλικιωμένων. Ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων που θέλουν να χαρίσουν στους ιδιώτες την υγεία και την κοινωνική πρόνοια με τα γνωστά αποτελέσματα, παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους στην υγεία και τις κοινωνικές δομές για να τα πάρουμε όλα πίσω.
Πέτρος Κωνσταντίνου, υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας