Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Η κυβέρνηση να πάρει τώρα έκτακτα μέτρα για τους πυρόπληκτους και να εγκαταλείψει η κυβέρνηση τη δολοφονική πολιτική των πλεονασμάτων


ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 

Η κυβέρνηση να πάρει τώρα έκτακτα μέτρα για τους πυρόπληκτους και να εγκαταλείψει  τη δολοφονική πολιτική των πλεονασμάτων 

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των δεκάδων ανθρώπων που χάθηκαν άδικα στις φλόγες των πυρκαγιών στη Ραφήνα και τη Ν.Μάκρη.
Από την Μάνδρα μέχρι τη Ραφήνα, με βροχή και με φωτιά ένα σύστημα σε κρίση σκοτώνει θυσιάζοντας τις ζωές των ανθρώπων στο βωμό της απληστίας του κέρδους μιας μειοψηφίας του 1% της κοινωνίας.
Ένοχη για τη καταστροφή στις ζωές και το περιβάλλον δεν είναι κάποια αόρατη ασύμμετρη απειλή, ούτε οι δυνατοί άνεμοι. Το φονικό χέρι που άναψε την πυρκαγιά είναι το ίδιο το σύστημα που με την τσιμεντοποίηση των δασών και την παράδοση τους στην ασυδοσία του κατασκευαστικού κεφαλαίου, την εμπορευματοποίηση, το μπάζωμα των ρεμάτων έχει δημιουργήσει τις συνθήκες όπου μια σπίθα μπορεί να μετατρέψει σε κόλαση ακόμη και κατοικημένες περιοχές.
Η κλιματική αλλαγή είναι αποτέλεσμα του ίδιου του καπιταλισμού που έχει υποτάξει τις ανάγκες μας και την ίδια την ζωή στο Πλανήτη στα κέρδη των πολυεθνικών του πετρελαίου και αυτοκινήτου. Τα κέρδη τους κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.
Φονικές είναι οι περικοπές των μνημονίων που ρήμαξαν τις υπηρεσίες, την δασοπροστασία και τη πυροσβεστική υπηρεσία. Είναι το δολοφονικό χέρι των ματωμένων πλεονασμάτων, με τις άγριες περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών που κάνουν αδύνατη την προστασία του κόσμου και την κατάσβεση των πυρκαγιών ώστε να μην θρηνούμε ζωές.
Την ώρα που η κυβέρνηση σπαταλάει δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς, για αγορές πολεμικών αεροπλάνων και φρεγατών, τους υψηλότερους εξοπλισμούς μετά τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ φτάνονατς το 2,5% του ΑΕΠ(!) , κρατάει πετσοκομμένες τις δαπάνες για την Πυροσβεστική, από 500 εκατ. ευρώ το 2009 σε 397 εκατ. φέτος!
Τα καναντέρ πετάνε εδώ και σαράντα χρόνια χωρίς ανανέωση.
Δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις πυροσβεστών ενώ οι λιγοστοί συμβασιούχοι βρίσκονται υπό απόλυση με τη λήξη της σύμβασης τους.
Χρήματα για την δασοπροστασία και την συντήρηση των κρουνών και των δεξαμενών είναι και αυτά πετσοκομμένα. Οι ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ προσθέτουν στα βάσανα των απλών ανθρώπων ενώ σε συνθήκες έκτακτες, πυρκαγιών η πλημμυρών, δεν μπορούν να στηρίξουν το κόσμο. Σημαίνουν ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους από το δίκτυο ηλεκτροδότησης που παραμένει ασυντήρητο και αδυναμία να υπάρχει παροχή νερού από τα αντλιοστάσια σε κρίσιμες στιγμές.
Οι δημαγωγοί της ΝΔ και της ακροδεξιάς είναι συνένοχοι στην εγκληματική πολιτική που σκόρπισε το θάνατο όταν έχουν χρόνια τώρα στηρίξει τις άθλιες πολιτικές των περικοπών και της καταστροφής του περιβάλλοντος.
Καλούμε το εργατικό κίνημα να μπει τώρα μπροστά ώστε να υπάρξει άμεση αλληλεγγύη και στήριξη στους πυρόπληκτους. Απαιτούμε την άμεση στήριξη των οικογενειών των νεκρών. Στέγαση όλων των πυρόπληκτων με φροντίδα του κράτους. Άμεση καταβολή αποζημιώσεων και απαλλαγή από την φορολογία και τον ΕΝΦΙΑ.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση εδώ και τώρα να σταματήσει τη δολοφονική πολιτική των πλεονασμάτων του 3.5% για να ξεπληρωθεί το χρέος για χάρη μιας χούφτας Τραπεζιτών, του ΔΝΤ και της ΕΕ. Να διαγράψει το χρέος και όχι τις ζωές και τις ανάγκες μας.
Να χρηματοδοτήσει τώρα την πυροσβεστική υπηρεσία, προχωρώντας σε άμεση αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος, σε μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων, σε αγορά πυροσβεστικών αεροπλάνων, ελικοπτέρων και οχημάτων. Να χρηματοδοτήσει άμεσα την δασοπροστασία με την διάνοιξη δικτύων δασικών δρόμων, αντιπυρικών λωρίδων, την συντήρηση των δεξαμενών και κρουνών.
Είναι ώρα το εργατικό κίνημα να μπει μπροστά για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές από την καταστροφική μανία ενός συστήματος που βουλιάζει στη κρίση και να επιβάλουμε ότι επιτέλους δεν θα πληρώνουμε με φόρο αίματος τα ματωμένα πλεονάσματα τους.
Καλούμε την ΚΕΔΕ και το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική των ματωμένων πλεονασμάτων και των περικοπών, να υπάρξουν τώρα έκτακτα μέτρα με ενίσχυση της κρατικής επιχορήγησης των ΟΤΑ, τόσο των πυρόπληκτων Δήμων ώστε να ανταποκριθούν στην ανθρωπιστική κρίση, όσο και των υπόλοιπών ώστε να ενισχύσουν τα μέτρα πρόσληψης των πυρκαγιών.
Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και μέλος της συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής