Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ


ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΩΡΑ
ΤΕΡΜΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ (ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, ΟΔ.ΑΘΗΝΑΣ)

Στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας, τη Μεγάλη Δευτέρα, στις 2μμ υπάρχει το θέμα της λειτουργίας των Σχολικών Επιτροπών με αριθμό 57 (από τα 76 της ημερήσιας διάταξης).

Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα χρόνια των μνημονίων κατά 50% από τα 7εκατ. στα 3,5 εκατ. το χρόνο έχει συμπιέσει τη λειτουργία των σχολείων σε βαθμό αφόρητο.

Η κεντρική διαχείριση του Δήμου επιβάλει ότι το σχολείο παίρνει το 50% της επιχορήγησης στα χέρια του ενώ το υπόλοιπο διατίθεται είτε για την πληρωμή των ΔΕΚΟ (30%) είτε ως αποθεματικό (20%) που δεν φτάνει ποτέ στα σχολεία.

Τα σχολεία λειτουργούν πρακτικά με το 20%-25% της επιχορήγησης που λάμβαναν προ μνημονίων. Με το ζόρι αναλογούν 40 λεπτά για το κάθε μαθητή/τρια την ημέρα!

Η συγκεντροποίηση των σχολικών επιτροπών ενίσχυσε τη γραφειοκρατία και μετατρέπει το πιο απλό αίτημα για άμεση επίλυση σε περιπέτεια με κατάληξη να φορτώνονται κάθε είδους έξοδα τα σχολεία. Από τη μια, οι σχολικές επιτροπές είναι υποστελεχωμένες με υπαλλήλους και από την άλλη ο Δήμος αδυνατεί να εξυπηρετεί με τεχνικό προσωπικό τις ανάγκες των σχολείων.

Η συγχώνευση των σχολικών επιτροπών είναι ο μηχανισμός που εξασφαλίζει ότι τα σχολεία θα λειτουργούν με 75% λιγότερη χρηματοδότηση συγκριτικά με την περίοδο πριν από τα μνημόνια. Επιπλέον όλη την διοικητική δουλειά επιχειρούν να τη φορτώσουν στους διευθυντές/τριες σχολείων.

Διεκδικούμε να αναλάβει συνολικά το κράτος το κόστος λειτουργίας των σχολείων και να τα επιχορηγεί με βάση τις ανάγκες. Αυτό σημαίνει άμεσα να επανέλθει η κρατική επιχορήγηση τουλάχιστον στα επίπεδα προ μνημονίων, δηλαδή διπλασιασμό.

Διεκδικούμε τη κατάργηση της συγχώνευσης και των σχολικών επιτροπών και των ΔΕΠ στο Δήμο Αθήνας και την  επανίδρυση των σχολικών επιτροπών κατά σχολείο γιατί αυτό που θα εξασφαλίσει την αμεσότητα στη κάλυψη των αναγκών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει βάλει το δημόσιο σχολείο στη μέγγενη των μνημονίων διαρκείας, της ιδιωτικοποίησης και του σχολείου της αγοράς και των χορηγών. Την ίδια ώρα, σπαταλάει δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς, για το κυνήγι των μεταναστών και των προσφύγων στα σύνορα και βέβαια για την αποπληρωμή του χρέους και τη διάσωση των τραπεζιτών. Αντί να διαγράψει το χρέος διαγράφει τα σχολεία, τις δουλειές, τις συντάξεις, τα σπίτια μας.

Ο Καλλικράτης και η «αποκέντρωση» της λειτουργίας των σχολείων και το πέρασμα τους στους Δήμους είναι η διαχρονική προσπάθεια συρρίκνωσης του δημόσιου σχολείου υπέρ των ιδιωτών.

Όλα τα σωματεία εκπαιδευτικών έχουν ανοίξει κόντρες με την πολιτική του Δήμου για τις σχολικές επιτροπές. Η παρουσία τους στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και η συμβολή τους είναι απαραίτητη!

Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας.