Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Να ανατραπεί η απόφαση της ΚΕΔΕ για την υπαγωγή των νηπιαγωγείων στους Δήμους

 ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Να ανατραπεί η απόφαση της ΚΕΔΕ για την υπαγωγή των νηπιαγωγείων στους Δήμους

 Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της ΚΕΔΕ στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της (1 - 3 Δεκέμβρη) όπου ανάμεσα στα άλλα ζητάει την υπαγωγή των Νηπιαγωγείων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Συγκεκριμένα στην απόφαση του συνεδρίου αναφέρεται :

 «Μεταφορά συγκροτημένων δομών στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών θα υπάγονται διοικητικά στο Δήμο, αλλά θα διατηρούν όλα τα δικαιώματα των υπαλλήλων του αντίστοιχου φορέα… Ενδεικτικά παραδείγματα παρόμοιας αποκέντρωσης κατά το παρελθόν, είναι η μεταφορά των προνοιακών δομών (παιδικοί σταθμοί) και των αθλητικών κέντρων στους Δήμους. Ενδεικτικά, τέτοιες κρατικές δομές, που προτείνουμε να μεταφερθούν διοικητικά στην πρωτοβάθμια τοπική διοίκηση, είναι οι ακόλουθες: Κοινωνικά ιδρύματα, τα νηπιαγωγεία, τα γραφεία ΟΑΕΔ και οι υπηρεσίες του ΟΣΚ…»


 Η απόφαση αυτή η οποία πάρθηκε με πρόταση της πλειοψηφίας (εκλεγμένων δημάρχων υποστηριζόμενων από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ), αλλά και με την ανοχή και την συναίνεση των εκλεγμένων δημάρχων που στηρίχτηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ για την Προσχολική Αγωγή. Έρχεται σε μια περίοδο που το δημόσιο νηπιαγωγείο έχει μπει στο στόχαστρο κυβέρνησης - Υπ Παιδείας που υλοποιούν τις κατευθήνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την προσχολική αγωγή και επιχειρούν να ανοίξουν το δρόμνο για να αποκόψουν λειτουργίες του από τη δημόσια λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος (πχ φετεινή εξέλιξη με το ολοήμερο νηπιαγωγείο) και την παρεμπόδιση της ελεύθερης συμμετοχής όλων των παιδιων.

Είναι γνωστό ότι εκτός από το εκπαιδευτικό περιεχόμενο και το ρόλο της προσχολικής αγωγής θα χτυπηθούν ανελέητα και τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων Νηπιαγωγών καθώς και οι θέσεις εργασίας. Είναι γνωστό ότι οι Δήμοι αποτελλούν τον προπομπό για τη εκτεταμένη δοκιμή και λειτουργία όλων των νέων μορφών απασχόλησης (5μηνα, 8μηνα, ωφελούμενοι, επινοικιαζόμενοι κλπ) ενάντια σε κάθε προοπτική σταθερής και μόνιμης δουλειάς αλλά και δυνατότητα για άμεση επιβάρυνsη των γονέων για τη λειτουργία των δομών. πχ παιδική σταθμή και τροφεία.

Ταυτόχρονα η πρόταση αυτή δεν έρχεται ξαφνικά και από το πουθενα. η προσπάθεια υπαγωγής κομματιών και συνολικά της Δημόσιας εκπαίδευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση ξεκινάει από το 1994 με τους νόμους για την αποκέντρωση που το εκπαιδευτικό κίνημα κατάφερε με τους αγώνες του να μην τεθούν ποτέ σε εφαρμογή. Το πιο επικίνδυνο όμως είναι ότι τίθεται ξανά σήμερα την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υλοποιεί κατα γράμμα το 3ο Μνημόνιο και τις κατευθύνσες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση και ο νέος Υπ, Παιδείας , σε συνέχεια του πορίσματος του περίφημου διαλόγου για την Παιδεία και το Πόρισμα της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων, είναι βασικός υποστηρικτής και έθεσε και στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου ως άμεση προταιρεότητα το στρατηγικό ζήτημα «του αποκεντρωμένου, αυτοδιοιήκητου και αυτονομημένου εκπαιδευτικού σύστηματος».

Καλούμε όλο το εκπαιδευτικό κίνημα σε ετοιμότητα και αγώνα ενάντια στη συντηριτική αναδιόρθρωση στην εκπαίδευση και στα σχέδια για το δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Όλοι μαζί εκπαυδευτικοί και γονείς να σταματήσπουμε τα σχεδια τους, Ξέρουμε ότι ο δρόμος αυτός δεν αφορά μόνο το νηπιαγωγείο αλλά αυτό θα ανοίξει το δρόμο συνολικά για την " αποκέντρωση" εκπαίδευση και ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ .

Απαιτούμε :

Να θεσμοθετηθεί, τώρα, η διετής υποχρεωτική φοίτηση για όλα τα παιδιά σε ένα Δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο, το οποίο θα λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη τους κράτους και του Υπουργείου Παιδείας. Καμία υποβάθμιση του δημόσιου Νηπιαγωγείου.

Πλήρη οικονομική κάλυψη από το κράτος χωρίς καμιά επιβάρυνση των γονέων και κάθε είδους ανταποδοτική λειτουργία.

Μαζικοί μονιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και νηπιαγωγών, καθώς και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Να λειτουργήσουν όλες οι δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, που είναι αναγκαίες για την ολόπλευρη στήριξη όλων των νηπίων και προνηπίων.

Ακύρωση της υπουργικής απόφασης για τα νηπιαγωγεία - Καθολική ελεύθερη συμμετοχή όλων των παιδιών - ισοτιμα ολοήμερο και καλσσικό.

Κατοχύρωση μείωση - αντι για την αύξηση που προβλέπει η υπ απόφαση - του ωραρίου των νηπιαγωγών.