Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Απάνθρωπη η στάση του Καμίνη για τους ρακοσυλλέκτες και ρατσιστική η προσέγγιση του Βαρελά

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Απάνθρωπη η στάση του Καμίνη για τους ρακοσυλλέκτες και ρατσιστική η προσέγγιση του Βαρελά

Για πέμπτη βδομάδα αστυνομοκρατείται ο Ελαιώνας, παρεμποδίζοντας τους ρακοσυλλέκτες να κάνουν το παζάρι τους. Ενώ οι χριστουγεννιάτικες μέρες πλησιάζουν, πάνω από επτά χιλιάδες άνθρωποι, οι ρακοσυλλέκτες με τις οικογένειες τους, δεν είδαν ξανά μεροκάματο. Γιατί οδηγούνται στην πείνα και την εξαθλίωση;
Διότι ο Δήμαρχος Καμίνης αποφάσισε να διαλύσει το παζάρι, χαρακτηρίζοντας το ως παραεμπόριο και με την παρέμβαση της Δημοτικής Αστυνομίας ανέλαβε η ΓΑΔΑ να εκκαθαρίζει τους ρακοσυλλέκτες από τον Ελαιώνα, κάθε Κυριακή από τις αρχές Νοέμβρη. Παριστάνει ότι αναζητά λύση, την ώρα που βάζει τρεις όρους για να μην λειτουργήσει ποτέ!



Στο δημοτικό συμβούλιο της 9η Δεκέμβρη, ο Δήμαρχος Καμίνης υποστήριξε ότι αναμένει την περιφέρεια Αττικής να ορίσει χώρους για παζάρια ρακοσυλλεκτών. Αυτός είναι ο δικός του όρος. Παραπομπή στις καλένδες, αφού η Δούρου ασχολείται με τα συμφέροντα των επιχειρηματιών στυλ Λαζόπουλου…
Ο Ανδρέας Βαρελάς, αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και κέντρου Αθήνας έβαλε άλλους δύο  όρους για να λειτουργήσει το παζάρι στην Ιερά οδό, πίσω από το Καρφούρ.
Ο πρώτος όρος, ο αποκλεισμός των «αλβανικών σωματείων» όπως ονόμασε κάποιους συλλόγους Ρομά, θα μπορούσε κάλλιστα να ελεγχθεί με την νέα νομοθεσία κατά των διακρίσεων. Αλήθεια, αποδέχεται ο Δήμαρχος Καμίνης εθνοτικό κριτήριο για την συμμετοχή ή όχι στο χώρο του υπό ίδρυση παζαριού ρακοσυλλεκτών;
Η αναφορά γίνεται για ένα σύλλογο που λειτουργεί στα παζάρια ρακοσυλλεκτών εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Κάποια μέλη του είναι μετανάστες από την Αλβανία, τα παιδιά τους φοιτούν στα δημόσια σχολεία, ενώ τα περισσότερα έχουν αποχτήσει ήδη ιθαγένεια.
Ο δεύτερος όρος, είναι τα μέλη των συλλόγων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, να εκκαθαρίσουν την σύνθεση τους και να δώσουν κατάλογο με μέλη μόνο δημότες/κατοίκους της Αθήνας ή άτομα ανήκοντα σε ευπαθείς ομάδες με πιστοποίηση. Άραγε, στο «επίσημο αδειοδοτημένο παζάρι της Αβησσυνίας ισχύει ένα τέτοιο κριτήριο; Μάλλον όχι και ορθά άλλωστε.
Τέτοιες παρεμβάσεις στα εσωτερικά των συλλόγων ρακοσυλλεκτών προκαλούν πολλά ερωτηματικά για την στάση του Δημάρχου και είναι απολύτως απαράδεκτες.
Χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει στους φτωχούς της πόλης: έχουν θέση στα συσσίτια και μόνο.
Μόνο που από το παζάρι των ρακοσυλλεκτών δεν ζουν αποκλειστικά  οι ρακοσυλλέκτες και οι οικογένειες τους αλλά και χιλιάδες φτωχοί, οι οποίοι με λίγα ευρώ εξασφαλίζουν βασικά είδη που δεν μπορούν να αγοράσουν το παραμικρό από πουθενά αλλού.
Καμιά διαπαραταξιακή επιτροπή, κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν δικαιούται να υιοθετεί τα ρατσιστικά, εθνοτικά κριτήρια και  τις διακρίσεις σε βάρος συλλόγων με μέλη μετανάστες και Ρομά.
Στη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας, την Τρίτη 13 Δεκέμβρη, 3μμ χρειάζεται να τελειώσουν τα όποια «παζάρια» γίνονται για το παζάρι των ρακοσυλλεκτών και να ανακοινώσει η επιτροπή την μέρα επαναλειτουργίας του, χωρίς ρατσιστικούς αποκλεισμούς και επεμβάσεις στο εσωτερικό των συλλόγων ρακοσυλλεκτών. Τους μαυρίσατε τις γιορτές, δώστε λύση επιτέλους!

Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας