Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Η Δημοτική Αστυνομία μαζί με την ΕΡΤ και τους εκπαιδευτικούς ενάντια στις απειλές Δημάρχων και τα καλέσματα για απεργοσπασία ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η Δημοτική Αστυνομία μαζί με την ΕΡΤ και τους εκπαιδευτικούς ενάντια στις απειλές Δημάρχων και τα καλέσματα για απεργοσπασία

Οι απολύσεις στους Δήμους, στην Παιδεία και την Υγεία συνιστούν μια συντονισμένη επίθεση στα κοινωνικά αγαθά, το κράτος πρόνοιας και τα εργασιακά δικαιώματα της εργατικής τάξης που τα κατέκτησε με ηρωικούς αγώνες και θυσίες ιδιαίτερα στην μεταπολίτευση μετά την πτώση της χούντας με το κύμα των μεγάλων εργατικών αγώνων.
Οι απολύσεις στην Δημοτική Αστυνομία γίνονται πλέον αποδεκτές από μέρους του Δημάρχου Γ.Καμίνη και της ΚΕΔΕ, αφού οι θεσμικοί φορείς ζητάνε απροκάλυπτα την εφαρμογή του νόμου-σφαγείο, εναντίον του οποίου ξεσηκώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα κύματα αγώνων, με την καθολική συμμετοχή των εργαζόμενων της Δημοτικής Αστυνομίας. Η άμεση έκδοση εγκυκλίου, που ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ.Ασκούνης για την ένταξη αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛΑΣ πριν τις 23/9, αποτελεί ένα πρώτο καθοριστικό βήμα στην αποδοχή των απολύσεων.
Μια κακόφωνη ορχήστρα θιασωτών του νόμου και της τάξης, από το Δήμαρχο Γ.Καμίνη μέχρι τη Καθημερινή των γνωστών ιδιωτών, που καραδοκούν για να αντικαταστήσουν τις δημοτικές υπηρεσίες με αρπαχτές φίλων τους, στρέφονται κατά της κινητοποίησης των δημοτικών υπαλλήλων που κάνουν το αυτονόητο: δεν προσφέρουν υπηρεσίες μετά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από ΠΑΣΟΚ  και ΝΔ. Μάλιστα, επικαλούνται ακόμη και το πατριωτισμό για να τους στείλουν να κόψουν μερικές κλήσεις κοστολογώντας τον 40 ευρώ! Τόσο φτηνά τον  πουλάνε!
Δεν σώζονται θέσεις εργασίας με παζάρια με τους υπουργούς Δένδια, Μιχελάκη και  Μητσοτάκη τζούνιορ. Το πολυνομοσχέδιο και η ψήφιση τροπολογίας στη Βουλή, με την οποία οι απολύσεις θα γίνονται με προεδρικά διατάγματα δεν αφήνει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης και συστράτευσης με τη συγκυβέρνηση. Αντίθετα, η αταλάντευτη στάση των εργαζόμενων στην ΕΡΤ με την πολυήμερη απεργία, κατάληψη και λειτουργία του προγράμματος ενημέρωσης από τους ίδιους μας δείχνει το δρόμο: να ξεφορτωθούμε τη κυβέρνηση και να επιβάλουμε την ανάκληση των απολύσεων με τη μαχητική δράση. Αυτή η δυναμική έχει ξεπροβάλει και από τις αποφάσεις για απεργία των εκπαιδευτικών τον Σεπτέμβρη ώστε να σώσουμε τα σχολεία. Σε αυτό το μέτωπο είναι ώρα να συντονιστούν οι σχολικοί φύλακες και οι εργαζόμενοι στους Δήμους, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΠΟΠ-ΟΤΑ.
Όσοι απαιτούν ή ακόμη και απειλούν τους δημοτικούς αστυνομικούς να δουλεύουν μέχρι να απολυθούν είναι φερέφωνα της συγκυβέρνησης και των Τροϊκανών. Ο Δήμαρχος Γ.Καμίνης και από κοντά του η αντιπολίτευση του Κακλαμάνη επαιτούν από το Δένδια και το Μιχελάκη να διασώσει μερικές θέσεις εργασίας και την ίδια ώρα να ενεργοποιηθεί μηχανισμός της ΕΛΑΣ άμεσα -και απεργοσπαστικά βεβαίως-κάτι που θα βάλει ταφόπλακα στις διεκδικήσεις των δημοτικών υπαλλήλων.
Την ίδια ώρα, η αποχή από τις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και των άλλων μαχόμενων κλάδων κατά των απολύσεων απομονώνει και αποδυναμώνει τον αγώνα των δημοτικών αστυνομικών κατά των απολύσεων. Τώρα είναι η ώρα για να βγουν ξανά στο δρόμο.
Είναι ώρα για ριζική στροφή στις διεκδικήσεις των δημοτικών αστυνομικών, με πρώτο αίτημα τη παραμονή στους Δήμους και την διαμόρφωση προγράμματος εργασίας με βάση τις ανάγκες για στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, κάτι που αποτελεί ιδρυτική άλλωστε πράξη σύστασης των Δήμων. Δεν φτιάχτηκαν οι Δήμοι για να υπηρετούν τους πλούσιους αλλά τους φτωχούς. Δεν φτιάχτηκαν για το καλό των Τραπεζιτών της Σταδίου και της Πανεπιστημίου, ούτε των μεγαλεμπόρων και των πρακτόρων της τουριστικής βιομηχανίας. Αυτοί έχουν τα υπουργεία και τις ενώσεις τους που επιδιώκουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες μας.
 Γι αυτό και οι προσανατολισμοί των δημοτικών αρχών σε κατασταλτικές δράσεις ακόμη και με ρατσιστικό χαραχτήρα δυνάμωσαν τις αντιδραστικές και ακροδεξιές δυνάμεις που ζητούσαν περισσότερη αστυνόμευση αλλά και ένταξη της Δημοτικής Αστυνομίας σε τέτοιες πρακτικές με προγράμματα συνεργασίας με την ΕΛΑΣ. Αποκορύφωμα ήταν οι άτυπες συζητήσεις για ένταξη της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛΑΣ από συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ αλλά και «συζητήσεις» που πρόβαλαν ως λύση τον εξοπλισμό με γκλομπς, χειροπέδες και κράνη.
Ναι, χρειάζεται οι ράμπες για τα ΑμεΑ και τους τυφλούς να είναι ανοιχτές. Χρειάζεται, οι έμποροι να μην αποκλείουν τα πεζοδρόμια. Χρειάζεται να γίνουν οι πόλεις φιλικές για τους φτωχούς, τους άνεργους, τους άστεγους. Πως; Το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας με κοινωνικό προσανατολισμό σημαίνει ότι συμβάλλει σε μια τέτοια  κατεύθυνση. Καταγράφει τις ανάγκες και προωθεί την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που έχει επιφέρει η κρίση. Είναι δύναμη στήριξης του ΚΥΑΔΑ και του Κόμβου Αλληλεγγύης, με καταγραφή των αστέγων και των πεινασμένων. Είναι δύναμη στήριξης πασχόντων και γερόντων στην γειτονιά και στο σπίτι. Είναι δύναμη για την στήριξη των εξαρτημένων και ψυχικά πασχόντων, που βρίσκονται παραμελημένοι με καταγραφή και προώθηση τους στο δημόσιο σύστημα υγείας για θεραπεία. Είναι δύναμη για την αντιμετώπισης της επαιτείας, όχι με κατασταλτικό και ρατσιστικό τρόπο, αλλά με τη δημιουργία ακόμη και θέσεων απασχόλησης σε  μικρές τοπικές αγορές, πολυπολιτισμικές και μη. Είναι δύναμη στήριξης των αναγκών κατατρεγμένων ομάδων, μεταναστών και προσφύγων για την αντιμετώπιση προβλημάτων τους, μακριά από λογικές στρατοπέδων συγκέντρωσης και ρατσισμού.
Αντί λοιπόν να χρησιμοποιούν τα χαρατσώματα και τα πρόστιμα ως λόγο ύπαρξης του σώματος της Δημοτικής Αστυνομίας, οι Δήμαρχοι - που συγκινούν μόνο τον Στουρνάρα- ας διεκδικήσουν την ανάκληση του πολυνομοσχεδίου, την  παραμονή των δημοτικών αστυνομικών στους Δήμους, με αλλαγή στις αρμοδιότητες και με οικονομική ενίσχυση των Δήμων, ώστε να ανταποκριθούν στις υπαρκτές ανάγκες της κοινωνίας.

Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας