Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

“Όχι στους ρατσιστικούς αποκλεισμούς μεταναστριών σχολικών καθαριστριών στους Δήμους Στα σχολεία του Δήμου της Αθήνας απολύονται 40-50 μετανάστριες καθαρίστριες “

 


ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Δήλωση Πέτρου Κωνσταντίνου, δημοτικού συμβούλου Αθήνας της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας:

Όχι στους ρατσιστικούς αποκλεισμούς μεταναστριών σχολικών καθαριστριών στους Δήμους

Στα σχολεία του Δήμου της Αθήνας απολύονται 40-50 μετανάστριες καθαρίστριες “

Η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει το τρόπο πρόσληψης των σχολικών καθαριστριών αναθέτοντας την αρμοδιότητα και την ευθύνη στους Δήμους και όχι πλέον στις σχολικές επιτροπές διατυμπανίστηκε ως μεγάλη αλλαγή και βελτίωση για την ποιότητα καθαριότητας που απαιτείται σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας.

Όμως, αντί για μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονταν εδώ και πολλά χρόνια στα σχολεία, αντί για δραματική αύξηση των προσλήψεων ώστε να τηρούνται με επάρκεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε κριτήρια προσλήψεων με ρατσιστικό αποκλεισμό των μεταναστριών καθαριστριών και σε ελαχιστοποίηση των προσλήψεων. Έτσι στο Δήμο της Αθήνας αντί για πάνω από 500 σχολικές καθαρίστριες που ζητούσαν οι υπηρεσίες προσγειώθηκαν οι προσλήψεις στις 264!

Είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο, μια άκαρδη ρατσιστική πρακτική, ότι πάνω από σαράντα μετανάστριες καθαρίστριες που εργάζονταν για πολλά χρόνια στα σχολεία τώρα αποκλείονται εξ αιτίας της ιθαγένειας τους. Θυμίζουμε ότι στα νοσοκομεία, όταν προσλήφθηκαν από τις διοικήσεις οι καθαρίστριες που εργάζονταν σε εργολάβους, η νομοθεσία πρόσβλεψε την εξαίρεση όσων μεταναστριών καθαριστριών εργάζονταν στα συνεργεία και έτσι συνέχισαν να εργάζονται στο νέο καθεστώς.

Τώρα, η κυβέρνηση προχωρά σε εκκαθάριση των μεταναστριών καθαριστριών από τα δημόσια σχολεία με την παρακάτω ρύθμιση:

"Δεκτοί στη διαδικασία επιλογής γίνονται οι υποψήφιοι που είναι: α) Έλληνες πολίτες, β) πολίτες των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τους περιορισμούς του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 2431/1996 και γ) Βορειοηπειρώτες, Κύπριοι Ομογενείς και Ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, και ομογενείς εξ Αιγύπτου χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων, κατά το γένος και τη συνείδηση, αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958, ως ισχύει)..." ΦΕΚ 3485/22/08/2020.

Απαιτούμε την άμεση τροποποίηση και την ανάκληση του ρατσιστικού αποκλεισμού των μεταναστριών καθαριστριών ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στην προκήρυξη των θέσεων που έχουν γίνει.

Απαιτούμε την αύξηση του αριθμού των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού καθαρισμού των δημόσιων σχολείων με βάση τις ανάγκες.

Καλούμε την ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ, την ΟΛΜΕ, την ΔΟΕ, τα σωματεία της εκπαίδευσης και των Δήμων να παρέμβουν αμέσως ώστε να ανατραπεί αυτή η ρατσιστική ρύθμιση.

Καλούμε το Δήμαρχο της Αθήνας ΑΜΕΣΑ και το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας στη συνεδρίαση της Δευτέρας; 31 Αυγούστου να απαιτήσουν την άρση του άδικου ρατσιστικού αποκλεισμού σε βάρος των μεταναστριών καθαριστριών στα δημόσια σχολεία.