Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Ο Δήμος της Αθήνας να αναλάβει την φροντίδα των προσφύγων του Ελαιώνα Καμία απόλυση προσωπικού στον Ελαιώνα, προσλήψεις τώρα

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ο Δήμος της Αθήνας να αναλάβει την φροντίδα των προσφύγων του Ελαιώνα
Καμία απόλυση προσωπικού στον Ελαιώνα, προσλήψεις τώρα
Οχι στα γκέτο, ανοιχτές, δημόσιες και δημοτικές δομές αλληλεγγύης
Το δρόμο τον δείχνουν οι εργαζόμενοι στη Μόρια Λέσβου

Το στρατόπεδο προσφύγων στον Ελαιώνα κινδυνεύει άμεσα να μείνει χωρίς αναγκαίο προσωπικό μετά την απόλυση, μέσω της λήξης 85 συμβάσεων «ωφελούμενων» εργαζόμενων στα τέλη Απρίλη, οι οποίοι απασχολούνται στην καθαριότητα, στη διανομή συσσιτίου, στην ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των προσφύγων. Αναμένεται να ακολουθήσουν οι απολύσεις τριάντα ακόμη εργαζόμενων σταδιακά μέχρι τον Ιούλη-Αύγουστο.
Την ίδια ωρα στη Μόρια οι υπό 160 υπό απόλυση εργαζόμενοι δείχνουν το δρόμο, απεργούν και διεκδικούν ανανέωση των συμβάσεων.

 
Στο στρατόπεδο διαμένουν περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι, οικογένειες με πολλά παιδιά.
Η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης έχει σημάνει τον εγκλωβισμό σε γκέτο με άγνωστο το μέλλον καθώς οι διαδικασίες μετεγκατάστασης εξελίσσονται αργά και η εξέταση ασύλου χρονοτριβεί.
Όσο, αυτοί οι άνθρωποι δεν παίρνουν άσυλο και δεν οδηγούνται με την στήριξη του κράτους να ενταχθούν στις πόλεις και τις γειτονιές, να πάνε τα παιδιά στα σχολεία, χρειάζεται να αγωνιστούμε για να μην δημιουργούνται γκέτο και ζώνες απομόνωσης. Χωριά χιλιάδων ανθρώπων με κριτήριο την εθνική καταγωγή θυμίζουν τις εποχές που έφταναν οι πρόσφυγες από τη Μ.Ασία μετά το 1922 και το κράτος τους απομόνωνε σε «Νέες πόλεις».
Την ίδια στιγμή, η παράδοση της διαβίωσης αυτών των ανθρώπων σε μη κρατικές δομές, στις ΜΚΟ, οδηγεί σε σπατάλη εκατομμυρίων, αναποτελεσματική φροντίδα με αποτέλεσμα τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την έλλειψη παροχής περίθαλψης.
Προσωπικό πολύτιμο για την στελέχωση κοινωνικών υπηρεσιών ανακυκλώνεται λες και είναι σκουπίδια. Γι αυτό ζητάμε να δυναμώσουν οι δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες. Να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε θέσεις μόνιμης απασχόλησης, τόσο το προσωπικό φροντίδας όσο και οι διερμηνείς.
Ο Δήμος της Αθήνας είναι ώρα να απαιτήσει από την κυβέρνηση να περάσει η στέγαση των προσφύγων στην Αθήνα στον ΚΥΑΔΑ και να δοθούν τα αναγκαία κονδύλια και το προσωπικό. Να διεκδικήσει ΑΜΕΣΑ να μην αποχωρήσει κανένας από το προσωπικό που έχει αποκτήσει γνώσεις για να λειτουργεί μέσα στον Ελαιώνα με παράταση της απασχόλησης του.

Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας την Πέμπτη 30 Απρίλη να στηρίξει το αίτημα να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος από τον Ελαιώνα και να παραταθούν οι συμβάσεις των 117 εργαζόμενων στον Ελαιώνα.
Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας