Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Η εκδρομή μαθητών και άλλου Λυκείου διακόπηκε με απάτη του ίδιου πρακτορείου



Δεν ήταν μόνο οι μαθητές της Β' τάξης του 3ου Λυκείου Άρτας, που εξαπατήθηκαν από ένα συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο αλλά από το ίδιο έπεσαν θύματα  και οι μαθητές της Α΄ Λυκείου του 39ου Λυκείου Αθηνών που πήγε την εκδρομή στον Βόλο. Τα χρήματα που είχαν δώσει οι μαθητές στο ταξιδιωτικό γραφείο, δεν πήγαν στα λεωφορεία και δεν εξοφλήθηκε το ξενοδοχείο με αποτέλεσμα να διακοπεί η εκδρομή και να χάσουν τα λεφτά τους.

Τέτοια περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα, αφού οι εκδρομές των σχολείων -όπως καθορίζονται τα πλαίσια της διεξαγωγής τους- αποτελούν μια ευκαιρία για ταξιδιωτικά γραφεία-απατεώνες. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ακολουθώντας ως πολιτική προτεραιότητα την αναθέρμανση του τουρισμού με κάθε μέσον,  έδωσαν το πράσινο φως για να λειτουργεί  η αγορά τόσο ανεξέλεγκτα ώστε ταξιδιωτικά γραφεία να κάνουν ό,τι θέλουν. Γονείς και μαθητές φορτώνονται στις πλάτες τους τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των τζογαδόρων του τουρισμού με αποτέλεσμα οι μαθητές πολλές φορές να προσφεύγουν σε διάφορες «λύσεις» ώστε να βγάλουν τα έξοδα. Το όνειρο μιας εκδρομής μετατρέπεται σε εφιάλτη.

Ταυτόχρονα, το θεσμικό πλαίσιο δεν καθορίζει τα όρια των ευθυνών των συνοδών και έχει κάνει τον εκπαιδευτικό «αποδιοπομπαίο τράγο», ο οποίος φορτώνεται κάθε φορά ευθύνες που δεν του αναλογούν για οποιοδήποτε αρνητική εξέλιξη  στην διεξαγωγή των εκδρομών.

Η αξιοποίηση των σχολικών εκδρομών για μορφωτικούς, κοινωνικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς είναι αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση, επιβάλλεται η κυβέρνηση άμεσα να αλλάξει το καθεστώς των σχολικών εκδρομών ώστε το θεσμικό πλαίσιο να προστατεύει τους μαθητές και τα σχολεία, βάζοντας φραγμό σ΄ αυτήν την εκμετάλλευση.

Να περάσει η ευθύνη και η οικονομική διαχείριση των εκδρομών στις σχολικές επιτροπές των Δήμων και το κράτος. Να επιβληθούν αυστηρές προϋποθέσεις για την οργάνωση των εκδρομών με έλεγχο και με δημόσιο διαγωνισμό για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν τα ταξιδιωτικά γραφεία.

Το Υπουργείο Παιδείας είναι ώρα να ελέγξει αποφασιστικά το πλαίσιο που επιτρέπει την ασυδοσία των τουριστικών πρακτορείων και την χυδαία εκμετάλλευση γονέων και μαθητών.

Καλούμε τον Δήμο της Αθήνας να παρέμβει ώστε να μην επωμιστούν οι μαθητές και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί την απάτη του τουριστικού πρακτορείου.

 Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας