Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Νοέμβρης 1973 - Νοέμβρης 2010: Απάντηση θα πάρουν μ'ενότητα κι αγώνα


Όλοι στη πορεία του Πολυτεχνείου, Πλ.Κλαυθμώνος 2μμ
 
Τότε, το εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα είχε να αντιμετωπίσει τα τεθωρακισμένα της στρατιωτικής Χούντας. Τώρα, βρισκόμαστε μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης-κεφάλαιου-ΕΕ-ΔΝΤ ενάντια στα εργασιακά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, η αντίσταση και η εξέγερση είναι μονόδρομος, κόντρα στις σειρήνες της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού. Τότε η επαναστατική αριστερά πρόβαλε την ανατροπή της χούντας με το μαζικό κίνημα και την επαναστατική αλλαγή σαν διέξοδο και τα κόμματα της ρεφορμιστικής αριστεράς στεκόντουσαν πίσω από προτάσεις «ομαλοποίησης» μέσω κυβερνήσεων εθνικής ενότητας. Σήμερα η κρίση του συστήματος κάνει ξανά επίκαιρα τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Έχοντας δώσει με επιτυχία την εκλογική μάχη, αναδεικνύοντας –και στο Δήμο της Αθήνας– την αντικαπιταλιστική Αριστερά σε υπαρκτό ρεύμα αντίστασης και προοπτικής, συναντιόμαστε ξανά με τον κόσμο που συνέβαλε σ’ αυτήν, αλλά και με όλο τον κόσμο που αντιστέκεται, στους δρόμους του αγώνα. Συνδέοντας την ιστορική μνήμη της ταξικής αντιπαράθεσης του Νοέμβρη 1973, με τις προκλήσεις του σήμερα.
Για μας, η νικηφόρα αντιπαράθεση με την κυρίαρχη πολιτική απαιτεί την πρόταξη στόχων που όχι μόνο θα την υπονομεύουν και θα την ανατρέπουν, αλλά θα ανοίγουν και μια νέα προοπτική αντικαπιταλιστικής διεξόδου:
  • Με πάγωμα των πληρωμών και διαγραφή του χρέους.
  • Με έξοδο από την ΟΝΕ και το ευρώ.
  • Με εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, υπό εργατικό έλεγχο.
  • Με δραστική αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των εργαζομένων.
  • Με αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
  • Με αγώνα για να σταματήσουμε τους φασίστες που ξανασηκώνουν κεφάλι στις γειτονιές μας. Για άσυλο στους πρόσφυγες και νομιμοποίηση των μεταναστών.
 Γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα συσσωρευμένα προβλήματα της πόλης θα οξυνθούν στο πλαίσιο των αλλαγών που δρομολόγησε ο «Καλλικράτης» και τα μέτρα που επιβάλλει το Μνημόνιο. Η εκλογική καταδίκη του περιβόητου Κακλαμάνη και η εκλογή του εκλεκτού της κυβέρνησης Καμίνη, με πραγματικό ποσοστό μικρότερο του 25% των ψηφοφόρων, δεν πρόκειται να μας οδηγήσει σε επανάπαυση. Την πολιτική του Μνημονίου θα εφαρμόσει και στην Αθήνα η νέα δημοτική αρχή. Και θα μας βρίσκει σταθερά απέναντί της.
Ο αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενάντια στην κατάργηση κοινωνικών υπηρεσιών, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών οργανισμών, ενάντια στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος με τη φορομπηξία των δημοτικών τελών, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του συνολικότερου αγώνα ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική.
Ο αγώνας αυτός τότε μόνο θα είναι αποτελεσματικός, όταν τον αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι παίρνοντας στα χέρια τους τα σωματεία, ενάντια στους συμβιβασμούς και τα ξεπουλήματα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Για να κλιμακωθεί η σύγκρουση για την ανατροπή των νέων μέτρων που έρχονται με το προϋπολογισμό-σφαγείο. Σε κάθε συνοικία και γειτονιά, μέσα από τη συγκρότηση επιτροπών και λαϊκών συνελεύσεων, με την ανάπτυξη ενός ισχυρού μαζικού κινήματος.
Αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του αγώνα αποτελεί ο αγώνας απέναντι στις φασιστικές προκλήσεις, που προσλαμβάνουν ακόμα πιο επικίνδυνο χαρακτήρα μετά την εκλογή δημοτικού συμβούλου, νοσταλγού του ναζισμού. Ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό, η ανάπτυξη μαζικών εργατικών και λαϊκών αγώνων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υποβάθμισης των γειτονιών της Αθήνας, που εντείνουν το φαινόμενο της ξενοφοβίας, αποτελεί σήμερα επιτακτικό καθήκον. Απέναντι στους νοσταλγούς της Χούντας, που ξεπηδάνε σήμερα μέσα από τους υπονόμους, καλούμε τους εργαζόμενους να μετατρέψουν την πορεία του Πολυτεχνείου σε μια διαδήλωση οργής και σύγκρουσης με τον καπιταλισμό της κρίσης που φέρνει τη μαζική φτώχεια, τη λιτότητα χωρίς τέλος, το ρατσισμό και το φασισμό.
Να στείλουμε το μήνυμα: ώρα να φύγουν πριν τους διώξουμε με τους αγώνες μας.

Να είμαστε όλοι στη πορεία του Πολυτεχνείου, στην Πλατεία Κλαυθμώνος 2μμ

Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας
Νοέμβρης 2010